רשת המזון הגדולה בישראל, שופרסל, יותר מהכפילה את הרווח הנקי שלה בשנת 2024, שהייתה השנה הראשונה שלה בשליטת האחים יוסי ושלומי אמיר. תחת ניהולם של השניים עברה הרשת מהפכה ארגונית ועסקית, שתוצאותיה ניכרות היטב בדוח השנתי, שמציג בשורה התחתונה רווח נקי של 657 מיליון שקל. זאת הגם שמחזור ההכנסות שלה גדל ב-3% "בלבד", בשנה שהתאפיינה בעלייה ניכרת ביוקר המחיה, שבאה לידי ביטוי במחירי מוצרי המזון.

השיפור החד ברווחי הרשת, שנחשבה עד כניסתם של האחים למשרדיה לפני כשנה למסורבלת ולא יעילה, הושג בעקבות שורה של מהלכי התייעלות נרחבים שביצעו השניים, כולל פיטורי מנהלים בכירים ושיפור בתנאי סחר מול ספקים. "הם מצאו שם חברה הסתדרותית, והיה הרבה אבק שניתן היה לנער ממנה", אומר גורם בסביבת האחים.

כאמור, הכנסות שופרסל עלו אשתקד במתינות באופן יחסי, ל-15.7 מיליארד שקל ב-2024, כשברבעון האחרון של השנה הן ירדו ב-3.7% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, שבו הסתער הציבור על מדפי הסופרמרקטים (בחודשים הראשונים של המלחמה).

אז מה היו המהלכים המנצחים של האחים אמיר, לשעבר בעלי רשת פרשמרקט, שהובילו את שופרסל לשיפור כה חד ברווחיה, ומדוע מניית שופרסל, שיותר מהכפילה את ערכה מתחילת שנת 2024, ירדה ב-10% בימים האחרונים (כולל 3% לאחר פרסום הדוחות ביום ד')?

1 התייעלות ועליית מחירים

השיפור בתוצאות שהשיגו האחים אמיר בשופרסל מתחיל בשיפור הרווחיות הגולמית - הכנסות הרשת בניכוי עלויות המכר. בסיכום שנתי עלה שיעור הרווח הגולמי של שופרסל ל-28.3% מההכנסות שהציגה, למול 26.5% בשנה הקודמת. ברבעון האחרון של השנה נמשך השיפור, והרשת כבר חצתה רף של 29.2% רווחיות גולמית.

בשופרסל מסבירים בדוחות את השיפור ברווחיות הגולמית ב"התייעלויות שונות הקשורות לעלות המכר". משיחות עם אנליסטים בתחום, עולה שמדובר בעיקר בשיפור בתנאי הסחר של הרשת מול ספקיה, קרי, שופרסל והאחים אמיר משתמשים בכוחם הגדול כדי ללחוץ על הספקים, לצד העלאות מחירים. שופרסל ככל הנראה (בדוחות הרשת אין לכך אזכור) העלתה מחירים מעבר לגידול בעלויות המכר שלה, מה שהשתרשר לעלייה ברווחיות הגולמית שלה.

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יונתן בלום

אחד המינויים הראשונים של האחים אמיר, עוד ב-19 במרץ אשתקד, היה של ניצב בדימוס שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה לשעבר, לפרויקטור ביטחון בחברה. הצעד היה יותר מסימבולי, ונועד לצמצם גניבות ותופעות פחת שונות בתוצרת הרבה שמשווקת רשת הסופרמרקטים הגדולה במדינה. גם צעדים מעין אלה הובילו לשיפור המהיר של הרווח הגולמי ושיעורו מההכנסות.

2 קיצוץ במשרדי ההנהלה

הרווח התפעולי של הרשת, לפני הכנסות אחרות, זינק בשיעור חד הרבה יותר מזה הגולמי - מ-4% מההכנסות ל-5.9% מהן. משמעות הזינוק היא עלייה של כ-50%, מרווח תפעולי של 605 מיליון שקל בשנת 2023 ל-916 מיליון שקל אשתקד. גם כאן מדובר בעיקר בצעדי התייעלות שנקטו האחים אמיר, שכללו בין היתר פיטורים או עזיבה של עשרות מנהלים בכירים ויקרים שהעסיקה הרשת בעבר. שופרסל סיכמה את 2024 עם 14,281 עובדים, ירידה של 1,534 עובדים בשנה אחת. במטה החברה נפרדה הרשת מיותר מ-49 עובדים (מעל 10%).