גזירות 2025 עוברות בכנסת: ועדת הכספים אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית את הקפאת עדכוני המס והעלאת מס היסף שנועדו להגדיל את הכנסות המדינה במסגרת תקציב 2025. הקפאת עדכוני המס משולה למעשה להעלאת מס בפועל שכן היא פוגעת בשכר הנטו של העובדים במשק, שללא שינוי החקיקה היה צפוי לעלות ב-1 בינואר באופן אוטומטי.

עוד בנושא ב-N12:

• הסכום העצום שהממשלה מתכוונת להוציא - ולא חושפת על מה
• מקדימים את העלאת המע"מ? זינוק בתשלומים על דירות
• 58% מהישראלים בכלל לא משלמים מס הכנסה

הצעדים שאושרו צפויים להניב לקופת המדינה 3.8 מיליארד שקל ב-2025; עוד 5.1 מיליארד שקל ב-2026; ויותר מ-6.5 מיליארד שקל ב-2027. משנת 2028 צפויים הצעדים בחוק להניב למדינה 6.6 מיליארד שקל בשנה.

נוכח ביקורת של חברי הכנסת על הפגיעה הצפויה באוכלוסיות החלשות ציינו באוצר כי מרבית החיסכון לקופת המדינה מגיע מהעשירונים העליונים. עוד טענו נציגי האוצר כי העלות לעשירונים 1 עד 6 נמוכה משמעותית מהפגיעה בעשירונים שמעליהם. חברי האופוזיציה קראו במהלך הדיונים למתן את הפגיעה באמצעות קיצוץ בכספים קואליציוניים וסגירת משרדי ממשלה מיותרים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק (צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק. באופוזיציה קראו לסגירת משרדים מיותרים | צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press

במסגרת הדיונים החליטה הוועדה להחריג שני סעיפים מהחקיקה: את הקפאת מדרגות המס על מקבלי "מס הכנסה שלילי", כך שכעת הפגיעה תיחסך מהם; וחלק ממס היסף שעוסק במכירת דירות שבוועדה הגדירו כ"אינן דירות יוקרה". ביטול שני הסעיפים יוצר חור של יותר מ-600 מיליון שקל בתוכניות האוצר, שיצטרך יהיה להשלים ממקור אחר.

מה היא הקפאת המס שאושרה?

ההקפאה שאישרה ועדת הכספים משנה את המצב השגרתי, שבמסגרתו ב-1 בינואר של כל שנה מעודכנות מדרגות מס הכנסה ונקודות הזיכוי לפי השינוי השנתי במדד המחירים לצרכן בשנת המס הקודמת. כלומר, ללא ההקפאה הסכום המקסימלי של מדרגת מס היה מתעדכן כלפי מעלה בהתאם לאינפלציה השנתית, והיינו נשארים עם סכום גבוה יותר בנטו.

בבנק דיסקונט העריכו אתמול כי האינפלציה ל-2024 תסתיים ב-3.4% - כלומר שכר הנטו שלנו בתחילת 2025 צפוי להישחק ב-3.4% בהשוואה לעלייה במחירים השוק.

איך נרגיש את הקפאת המס בשכר שלנו?

מדרגות מס הכנסה עובדות באופן מדורג ועולות יחד עם השכר ברוטו. כלומר, ככל שמטפסים בסכום השכר, משלמים שיעור מס גבוה יותר על החלק שבמדרגה הגבוהה יותר. נקודות הזיכוי במס קובעות כי גבר יתחיל לשלם מס רק מהכנסה חודשית של 5,400 שקל ואישה מהכנסה חודשית של 6,700 שקל. לאחר מכן הם מתחילים לשלם מס הכנסה לפי מדרגות המס הבאות, נכון ל-2024:

  • שכר חודשי ברוטו של עד 7,010 שקל: חייב ב-10% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 10,060-7,011 שקל: חייב ב-14% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 16,150-10,061 שקל: חייב ב-20% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 22,440-16,151 שקל: חייב ב-31% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 46,690-22,441 שקל: חייב ב-35% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 60,130-46,691 שקל: חייב ב-47% מס.
  • שכר חודשי ברוטו של 60,131 שקל ומעלה: חייב ב-50% מס.

אלאמלא ההקפאה במס שמקדמת הממשלה ואישרה ועדת הכספים, הסכום של כל מדרגה היה עולה בהתאם לאינפלציה. כלומר היינו משלמים את מדרגת המס הנמוכה יותר על סכום גבוה יותר מהשכר. כעת, זה לא יקרה. בפועל זה משול להעלאת מס.

אבל המהלך לא עוצר כאן: גם לאחר הפשרת ההקפאה המדינה לא תפצה אותנו לעולם על אובדן ההצמדה לאינפלציה ב-2024. ולכן לנצח - או עד לעדכון עתידי בחקיקה - נמשיך לסחוב את ההפסד הזה, חודש בחודשו.

מוצרי חלב  (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מוצרי מזון בסופר. המחירים מתעדכנים לפי האינפלציה, אבל מדרגות המס יוקפאו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

האם עוד תשלומים יושפעו?

ההקפאה במדרגות המס משפיעה על כל הסכומים שלפי חוק מוצמדים לסעיף זה. לפי משרד האוצר המלהך ישפיע על הדברים הבאים:

  • מדרגות מס הכנסה.
  • סכומי נקודות זיכוי ונקודות קצבה.
  • סכומי תרומה מוכרים והנחות סוציאליות.
  • תקרת הפטור ממס בגין הכנסות משכירות.
  • מדרגות מס רכישה.
  • תקרת הפטור ממס שבח במכירת דירה יחידה ובמכירת שתי דירות ששווין נמוך.
  • תקרות להטבת מס במכירת דירה עם זכויות בנייה.

מה לגבי "מס הכנסה שלילי"?

בנוסח החוק המקורי ההקפאה הייתה אמורה לחול גם על מענקי העבודה, המכונים "מס הכנסה שלילי". ההקפאה היתה צפויה להביא לפגיעה בזכאים בגובה של כ-70 מיליון שקל בכל שנה, וסך הכל כ-200 מיליון שקל בשלוש שנות ההקפאה 2027-2025. חה"כ ינון אזולאי (ש"ס) דחף לביטול החלת ההקפאה על מקבלי מענקים אלו וועדת הכספים סיכמה עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי היא אכן לא תחול.

חבר הכנסת ינון אזולאי, ש"ס (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
חבר הכנסת ינון אזולאי. דחף לביטול ההקפאה על מס הכנסה שלילי | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

מה זה מס יסף ומה מעדכנים בו?

מס יסף, שמכונה גם "מס עשירים", הוא מס נוסף בגובה 3% שמוטל על מי שמרוויח יותר מ-721 אלף שקל בשנה. המס מוטל רק על החלק שמעל למדרגת ה-721 אלף שקל. העדכון שאישרה ועדת הכספים קובע מגדיל את שיעור המס בעוד 2% כך שמשנת 2025 הוא יעמוד על 5% - וזאת בתנאי שמדובר בהכנסה שאינה תוצאה של שכר עבודה אלא מ"מקורות הוניים". כלומר, הכנסה משכירות, דיבידנד, הפרשי הצמדה, רווח משבח ממכירה של דירה חייבת, רווחי הון וכ"ו.

להערכת האוצר, עדכון מס היסף צפוי לייצר ב-2025 הכנסה של מיליארד שקל לקופת המדינה ומשנת 2026 1.5 מיליארד שקל בכל שנה.

מה השינוי שבוצע בעדכון במס היסף?

במסגרת סיכומים בין הקואליציה לאופוזיציה בוועדת כספים הוחלט לפצל ממס יסף חלק הנוגע למס שבח ולהביא אותו לאישור הוועדה בינואר. חלק זה, שפוצל ולא נכלל לבסוף בחוק, הציע שמי שמחזיק בשתי דירות ומעלה יחויב בתשלום מס יסף על מכירת דירות מגורים בכל סכום. זאת בניגוד למצב הקיים שבו מס יסף חל רק על הכנסות ממכירת דירות שנמכרות בסכום של יותר מ-5.4 מיליון שקל.

ולדימיר בליאק (צילום: אריק מרמור, Flash90)
מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים חה"כ ולדימיר בליאק. דחף לפיצול מס השבח מתוך העדכון למס היסף | צילום: אריק מרמור, Flash90

בהתאחדות הקבלנים בירכו על הפיצול ואמרו כי בלעדיו רוכשי דירה היו נאלצים להוסיף עוד 5% למחיר הדירה. דחיית הדיון במס שבח לינואר יוצרות בור של 420 מיליון שקל בתחזית ההכנסות של האוצר ל-2025.

מי ייפגעו מעדכון מס יסף?

לפי נתונים שהוצגו בוועדת כספים, מס יסף יחול על כ-27 אלף משקי בית בישראל. 99% מהמס ישולמו בידי המאיון העליון המהווים כ-20 אלף משקי בית, ו-75% מהמס ישולמו על ידי האלפיון העליון המהווים כ-2,500 משקי בית.