דווקא בעת ההסלמה במלחמה ובשעה שהממשלה מקדמת חוק שיכשיר את הפטור מגיוס לחרדים, משרד האוצר בוחן פגיעה במענקי העבודה המועדפת שמשולמים לחיילים משוחררים ולבוגרי השירות הלאומי-אזרחי. המהלך נבחן במסגרת הכנת התוכנית הכלכלית לשנת 2025.

עוד בנושא ב-N12:

הגזירות הדרמטיות שמקדם משרד האוצר: כל הפרטים
המדינה מגרילה עוד אלפי דירות בהנחה: חצי מהן - ביישובי חרדים
"חשש מפיטורי עובדים": מה ההשלכות של הורדת דירוג האשראי?

גורם במשרד הביטחון שנחשף לדיונים הפנימיים המתקיימים במשרד האוצר חשף בפני N12 כי נבחנות מספר חלופות ובהן ביטול מסלולי עבודה מועדפת והפחתה של גובה המענקים - צעדים שעלולים לפגוע משמעותית בסל ההטבות הניתן למשתחררים.

מענקי העבודה המועדפת המשולמים על ידי ביטוח לאומי לאחר שישה חודשי עבודה בענפים נדרשים, מהווים חלק משמעותי מסל הזכויות של החיילים המשוחררים ומאפשרים להם לחסוך כסף לקראת המשך דרכם האזרחית. "לא ייתכן שבזמן שטובי בנינו נושאים בעיקר הנטל, תושט עליהם עוד גזירה. צריך לעשות הכול למנוע טירוף כזה", אמר ל-N12 הגורם במשרד הביטחון. מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר אשתקד רבים מבין המשוחררים הטריים התגייסו חזרה למערך המילואים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

בקרן לחיילים משוחררים במשרד הביטחון תקפו את היוזמה והשלכותיה במכתב שנשלח בשבוע שעבר למנכ"ל המשרד שלומי הייזלר, ושעותק ממנו הגיע לידי N12. "מענקי עבודה מועדפת הינם כלי קריטי במסגרת סל הכלים שמאפשר לאלפי צעירים לבנות את עתידם ולהשתלב בחברה הישראלית", כתב יו"ר הקרן חגי רזניק להייזלר. "כל פגיעה מסוג זה יכולה לפגוע בחוסן הלאומי, ובכלל זה במוטיבציה לשירות עתידי במסגרת השירות הצבאי, הלאומי או האזרחי".

במכתבו דרש רזניק לא ליצור שום פגיעה בחיילים המשוחררים וביתר הנושאים בעול, בייחוד בתקופה המלחמה. עוד דרש רזניק לשלב את נציגי משרד הביטחון, הקרן וביטוח לאומי בכל דיון עתידי בנושא. כמו כן הוא התרה "לא לקדם חלילה עובדות בשטח להתייחסות בטווחי 'זמן אפס' במסגרת חקיקה או מהלכי בזק". לדבריו, "בכל דיון כזה, אם יתקיים, יש לדון כיצד להתאים את עבודה הנדרשת לצרכי הצעירים בראיית עתידם ולצרכי המשק ולא לפגוע בהם".

במשרד האוצר העדיפו שלא להגיב.