מזכירות האוצר האמריקאית הודיעה אתמול (ב') על השתת שורת סנקציות נגד מגייסי כספים, בנקים ומוסדות צדקה שמשרתים את חמאס, תוך שציינו שנה למתקפת ה־7 באוקטובר של חמאס. אותם עיצומים הושתו על גורמים במדינות שונות, החל מתימן, דרך טורקיה ועד לאירופה.
עוד בנושא ב-N12:
• המיליונרים של חמאס: עשו הון ממנהרות ומחזיקים במיליוני דולרים
• איש הכספים של חמאס נחשף: חברות באירופה, מכרות זהב במצרים
• ישראל עלתה על מקור המימון של חמאס - ולא עשתה דבר
המטרה הראשונה של ארה"ב היא עמותת "שאם", שכחלק ממערך שפועל במסווה של מוסדות צדקה, טוען כי הוא מסייע לאזרחי רצועת עזה. אותם ארגונים תמימים למראה משמשים גם את חמאס עבור תעמולה. לפי הערכת וושינגטון בהתאם לבדיקה בתחילת השנה, חמאס מגייסים עד 10 מיליון דולר בחודש באמצעות עמותות הצדקה.
בה בעת, ארה"ב מכוונת אל מערך הנכסים הרחב שבנה חמאס בטורקיה. אחד מיעדי העיצומים החדשים הוא חאמד עבדאללה חוסיין אל־אחמר , אזרח תימני שמתגורר בטורקיה. הוא גורם מפתח בתיק ההשקעות של חמאס, שכולל נכסים בסך כולל של כחצי מיליארד דולר. מאז 2013, אל־אחמר גם שימש כיו"ר אגודת "אל־קודס" בלבנון, שלוחת צדקה נוספת של חמאס. במסגרת הסנקציות החדשות, וושינגטון החליטה לפגוע גם בתשע חברות שמנהל אל־אחמר: ארבע בתימן, שלוש בטורקיה, אחת בלבנון ואחת בצ'כיה.
הסנקציות הללו מתווספות לצעדים קודמים שכללו, בין השאר, עיצומים על מערך הסייבר של חמאס ועל גורמי גיוס כספים נוספים. "כאשר אנחנו מציינים שנה למתקפת הטרור הברוטלית של חמאס, מזכירות האוצר תמשיך לפגוע ללא הפסקה ביכולתם של חמאס והפרוקסי האיראניים לממן את פעולותיהם", מסרה מזכירת האוצר ג'נט ילן. "מזכירות האוצר תשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותה כדי להטיל את האחריות על חמאס וסייעניו, כולל אלו שמבקשים לנצל את המצב להבטחת מקורות הכנסה נוספים".
מסווה של סיוע הומניטרי
במסגרת מערך גיוס הכספים של חמאס במדינות אירופה, ארה"ב פגעה בגורמים ממדינות שונות. מוחמד חנון יושב באיטליה, שם ייסד את "אגודת הצדקה לסולידריות עם העם הפלסטיני". במסגרת אותו ארגון הוא גייס כספים במסווה של סיוע הומניטרי, אבל המימון הועבר לגדודי עז א־דין אל־קסאם . במהלך עשור, העביר חנון לפחות 4 מיליון דולר לחמאס.
בד בבד, בגרמניה, מאג'ד אל־זיר, מהווה גורם משמעותי בגיוס מימון לחמאס, ולצד חנון ועאדל דוע'מן שמקום מושבו באוסטריה - נטלו חלק במשלחות של חמאס. במזכירות האוצר האמריקאית ציינו כי דוע'מן המקורב לבכירי חמאס, מחזיק בעמדות מפתח בגופים שקשורים לחמאס, ופועל להעברות כספים אל ארגון הטרור. השלישייה הזו שספגה סנקציות העבירה לחמאס, לצד כספים, גם סיוע טכנולוגי, סחורות וחומרים שונים.
הגוף האחרון שאליו כיוונו בוושינגטון הוא בנק אל־אינטז' ברצועת עזה, שנמצא בבעלות חמאס. אותו בנק משמש את ארגון הטרור למימון פעולות פנימיות שלו, ולעקיפת עיצומים שכבר הושתו נגד חמאס. מאז 2013, אל־אינטז ' משמש את חמאס למתן שירותים פיננסיים, אף שאינו מחובר לבנקים הבינלאומיים. יתרה מכך, הרשות המוניטרית הפלסטינית מעולם לא נתנה לו אישור פעילות, אלא ממשל חמאס בעזה.