על רקע המלחמה, משרד האוצר פרסם תוכנית חדשה שתפגע קשות במשרתי הקבע במערכת הביטחון, וצפויה לצאת לפועל כבר בשנה הקרובה. בין היתר, ייפגעו תנאים קריטיים כמו נופשים, חופשות שחרור ופטור מקיזוז של מענק הפרישה לזכאים. 

להצעת ההחלטה המלאה לחצו כאן

ההסבר לכך, כפי שנכתב במסמך, הוא "ייעול ההוצאה הממשלתית ובפרט בעקבות ההוצאות האדירות מתקציב המדינה בשל מלחמת חרבות ברזל, ובמטרה לשפר את מערך התמריצים של מעמד אנשי הקבע במערך הלוחמים בצה"ל ושל המקבלים להם במשטרת ישראל ובשירות בתי הסוהר, ושל העובדים בשירות הביטחון הכללי ובמוסד". התוכנית של האוצר צפויה לחסוך בשנת 2025 הוצאה של כ-596 מיליון שקלים מתקציב המדינה.

פעילות כוחות צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
חופשות שחרור למשרתי הקבע - יקוצרו בהדרגה ב-2025 עד לביטולן הסופי ב-2028. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

בהצעת ההחלטה תחת הכותרת "הסדרה ותיקון תנאי השכר וההעסקה של משרתי כוחות הביטחון", מפורטים לפי סעיפים התנאים שלהם זכאים משרתי הקבע - והשינוי שיחול בהם. התוכנית צפויה לצאת לדרך כבר בשנת 2025, ותושלם באוקטובר 2028.

התוכנית של האוצר

חופשת פרישה - תופחת בהדרגה עד ליום 1 באוקטובר 2028

במסמך מפורט לפי דרגות מאלוף עד רב-סרן ומטה - כיצד ישונו התנאים. כך למשל, אלוף שהחליט לפרוש החל מ-1 באוקטובר 2025 ועד ל-30 בספטמבר 2026 זכאי לחופשת פרישה בתנאים הבאים:

  • מי שטרם הגיע במועד הפרישה לגיל 45 - זכאי לחופשה של 3 חודשים.
  • מי שאכן הגיע במועד הפרישה לגיל 45 - זכאי לחופשה של 6 חודשים.

לפי האוצר, ביטול מלוא חופשת השחרור צפוי להקטין את הוצאות השכר של צה"ל בכ-100 מיליון שקלים בשנה. במשטרה, שב"ס, השב"כ והמוסד - הצפי הוא חיסכון של 5% מהסכום שצוין.

גילום מס ברכב צמוד

בתוכנית הוחלט לבטל את תוספת השכר הניתנת לכוחות הביטחון כגילום המס בגין זקיפת הטבה עבור שווי שימוש ברכב צמוד.

ביטול נופשים

החל מ-1 בינואר 2025 תבוטל הטבת "נופש צבא קבע", "נופש מבצעי", "נופש משפחות" או כל הטבת נופש אחרת המוענקת לכוחות הביטחון עבור כלל המשרתים והעובדים, למעט מערך הלוחמים בצה"ל ומקביליהם ביתר כוחות הביטחון.

אומדן החיסכון הצפוי מדי שנה בגופים השונים:

  • צה"ל ומשרד הביטחון - 118 מיליון שקלים.
  • משטרה, שב"ס, המשרד לביטחון לאומי שב"כ ומוסד – 178 מיליון שקלים.
  • משרד החוץ ומשרד ראש הממשלה - 2 מיליון שקלים.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', ארכיון | צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

ביטול הפטור מקיזוז של מענק הפרישה

באוצר הסבירו כי נדרש לבטל את הפטור מקיזוז של מענק הפרישה לזכאי פנסיה תקציבית מתקרת ההון הפטור ממס, לצורך "השוואת התנאים בין גמלאי כוחות הביטחון". 

בחינת קיזוז מקצבה לגמלאים בגילי העבודה בעלי הכנסה

באוצר מבקשים להקים צוות בראשות אגף התקציבים, שייבחן דרכים "ליצירת מנגנון ניכוי מהקצבה המשולמת בידי המדינה עבור גמלאי כוחות הביטחון המועסקים לאחר גיל הפרישה בגופים שאינם קופה ציבורית".

_OBJ

"התוכנית תזיק למדינה, נפעל נגדה"

פורום משפחות משרתי הקבע נחשף לתוכנית - ותקף את האוצר: "קראנו בתדהמה את התוכנית של משרד האוצר לשנת 2025 לקצץ בזכויות הבסיסיות בתנאי ההעסקה והשכר של משרתי הקבע - תומכי הלחימה והמטה, עכשיו בזמן מלחמה!". הם גם מצהירים כי יפעלו נגדה: "לא ניתן לתוכנית לעבור כמו שהיא ונאבק למען אלו שנלחמים למען מדינת ישראל".

עוד טענו בפורום המשפחות כי התוכנית תזיק לביטחון מדינת ישראל. "העלאת התוכנית הזו בתקופת מלחמה, בה הסיכון, המסירות, ההקרבה האישית והמשפחתית של משרתי הקבע תומכי הלחימה והמטה היא מעבר לכל שיעור, (וגם מעבר לכל מה שמשפחה נורמטיבית מסוגלת לשאת), לא ערכית ולא מוסרית. היא פוגענית, מזלזלת ושוברת את הרוח של משרתי הקבע ומשפחותיהם - הנזק נעשה! בימים אלו המשרתים ומשפחותיהם זקוקים לכל חיזוק כדי להמשיך להגן ולהילחם עד לניצחון".

התוכנית שתפגע גם בחיילים המשוחררים

בנוסף לפגיעה במשרתי הקבע, גם החיילים המשוחררים ייפגעו. אתמול פרסמנו לראשונה ב-N12 כי האוצר מתכוון לבטל לחלוטין את מענקי העבודה המועדפת. טיוטת הצעת מחליטים שגובשה באוצר מעלה כי במשרד מבקשים לתקן את חוק ביטוח לאומי, כך שיבוטל תשלום המענק עבור עבודה מועדפת ועבודה נדרשת לחיילים משוחררים ולבוגרי השירות הלאומי והאזרחי. ההצעה עדיין נמצאת בשלבי גיבוש ותידרש לקבל את אישור הממשלה לפני יישומה.