האקזיט של אהוד ברק ומפקד 8200 לשעבר אהוד שניאורסון נתקל במכשול: משרד הביטחון הודיע כי טרם אישר את העסקה למכירת חברת הסייבר ההתקפי הישראלית פאראגון בסכום המוערך ב-900 מיליון דולר לקרן ההשקעות האמריקאית אירו-אקוויטי (AE). "בניגוד לפרסומים, משרד הביטחון לא אישר את המכירה של חברת פאראגון. משרד הביטחון בוחן את הליך המכירה ומשמעויותיה", נמסר.

פאראגון, המפתחת כלים מתקדמים לאיסוף מודיעין דיגיטלי, נמצאת תחת פיקוח הדוק של משרד הביטחון. חוקי היצוא הישראלים מחייבים חברות סייבר התקפי לקבל רישיון מיוחד לפני העברת טכנולוגיה ומידע לגורמים זרים. זאת, במטרה למנוע שימוש לרעה בטכנולוגיות רגישות אלו, שעלולות לפגוע בפרטיות, בביטחון לאומי ואף ביחסי החוץ של ישראל. "חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני קובע כי כל שינוי בזהות בעל השליטה בחברה הרשומה כיצואנית ביטחונית, מחייב דיווח בדיעבד למשרד הביטחון", נמסר.

בעקבות NSO: הפיקוח על החברות הוחמר

בשנים האחרונות הוחמרו הדרישות והפיקוח על חברות סייבר התקפי ישראליות, בעקבות מספר מקרים של שימוש לרעה בטכנולוגיות דומות ברחבי העולם. המקרה המפורסם ביותר הוא שלח חברת NSO ותוכנת פגסוס שלה, ששימשו לביצוע מעקיבם אחר עיתונאים, פעילי זכויות אדם ומתנגדי משטר בשורה של מדינות בעולם. בשנה שעברה אף נתבע NSO בידי אלמנתו של העיתונאי האמריקאי-סעודי בטענה כי התוכנה שלה שימשה לביצוע מעקבים אחריו בחודשים שקדמו לרציחתו.

אהוד שניאורסון (צילום: חן גלילי)
אהוד שניאורסון, מייסד פאראגון ולשעבר מפקד 8200 | צילום: חן גלילי

פאראגון הוקמה לפני ארבע שנים בידי קבוצת בכירים מעולם המודיעין בראשות תא"ל (במיל') שניאורסון מפקד יחידה 8200 לשעבר. המערכת שפיתחה החברה בשם גרפיט מתמחה באיסוף מידע מאפליקציות מוצפנות. החברה טוענת כי היא פועלת רק במדינות דמוקרטיות ותחת מגבלות אתיות קפדניות.

ברק צפוי לגרוף עד 15 מיליון דולר

לפי הודעת משרד הביטחון, "לאחרונה התקיים שיח בין חברת פאראגון לאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י), בעניין שינוי צפוי בזהות בעל השליטה, אך דיווח רשמי בעניין לא התקבל באגף". עוד צוין בהודעה כי "כלל ההחלטות המתקבלות במשרד הביטחון מבוססות על שיקולים מקצועיים בלבד. לא התקבלה במשרד כל פנייה בעניין העסקה מגורם פוליטי או פרטי כלשהו".

אי מתן אישור למכירת פאראגון מצד משרד הביטחון עלול לטרפד את העסקה. אם תצא לפועל צפויה המכירה לייצר רווח נאה לעובדי החברה ובעלי המניות שלה. לפי הערכות, ראש הממשלה לשעבר, שנמנה עם המשקיעים בחברה, צפוי לגרוף מהעסקה 15-10 מיליון דולר. כ-500 מיליון דולר צפויים להגיע לכיסי צוות המייסדים ועובדי החברה.