באיחור עצום ופחות משבועיים לפני תום השנה צפויה הממשלה להביא היום (שני) סוף כל סוף את תקציב 2025 לאישור הכנסת בקריאה ראשונה. במקביל צפויה ועדת הכספים להתחיל להצביע היום על הצעות החוק שיכבידו את נטל המס על אזרחי ישראל ויפגעו בשכר הנטו שלהם. בממשלה אומרים כי הפגיעה הזו נדרשת כדי לממן את הוצאות המלחמה ושיקום הדרום והצפון, אך ניתוח שבוצע בקרן ברל כצנלסון טוען שאפשר היה לצמצם מאד את הפגיעה באזרחים - אם הממשלה רק הייתה בוחרת לעשות את זה.

לפי הניתוח של ד"ר מיקי פלד "60 אגורות מכל שקל של העלאת מסים על הציבור העובד יכלו להיחסך אם הממשלה הייתה מוותרת על הכספים הקואליציוניים. משמע, רוב גזרות התקציב לא נועדו לממן את צרכי מערכת הביטחון או את הסיוע לתושבי הדרום והצפון, אלא להבטיח את הישרדותה הפוליטית של הממשלה באמצעות העברת כספי המיסים לציבורים שהיא חפצה ביקרם".

בהחלטת הממשלה בנושא הכספים הקואליציוניים ל-2025 צוין כי הוחלט להקצות 4.8 מיליארד שקל "לצורך יישום הסכמים קואליציוניים והחלטות ממשלה נוספות". לטענת פלד וגם לפי חישובי גורמים נוספים, בפועל היקף הכספים הקואליציוניים הכלולים בתקציב 2025 גבוה בהרבה ועומד על כ-5.4 מיליארד שקל. הסיבה לפער היא סירוב שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לכנות בשם "כספים קואליציוניים" סכומים למטרות שהוכנסו תחת סעיף זה ב-2024.

לפי החישוב שביצעו בקרן ברל כצנלסון, העלאות המיסים הכלולות בתקציב 2025 "יפגעו ישירות בהכנסתם הפנויה של שכירים ועצמאים ויגרמו לעלייה דרמטית ביוקר המחיה. מדובר בהכבדה של כ-9.2 מיליארד שקלים של צעדי מיסוי שיושתו ישירות על הציבור העובד בשנה הקרובה". 5.4 מיליארד שקל הם כ-60% מתוך הסכום שצפויים להניב אותם צעדי מס. גם אם מקבלים את המספר הנמוך יותר של 4.8 מיליארד שקל שצוין בהחלטה הממשלה, עדיין מדובר ביותר מ-50% מהסכום.

עוד מפרטים בקרן כי "בניגוד לנהוג בשנים קודמות, פירוט השימושים בכספים הקואליציוניים לא פורסם, מה שמעיד על חוסר שקיפות חריג. עם זאת, בהתבסס על חלוקת הכספים הקואליציוניים בשנת 2024, ניתן לצפות שכמחצית מהסכום לכל הפחות יופנה לתוספות שונות לחינוך החרדי, כולל ישיבות, מוסדות הפטור, פנימיות ועוד.

"סכום נוסף של כמיליארד שקלים צפוי להיות מוקצה למה שמוגדר כ'העמקת זהות יהודית' - גרעינים תורניים, מנהלת זהות יהודית, משרד המורשת, משרד ירושלים ומסורת, תרבות חרדית ועוד. השאר יוקצה לעידוד התיישבות בשטחי יהודה ושומרון, חלוקת כרטיסי המזון של ש"ס ועוד".

"הפרה מפורשת של החוק"

הביקורת על היעדר השקיפות לגבי יעדי הכספים הקואליצוניים הביאה גם לפנייה ליועצת המשפטית של הכנסת שגית אפיק. אתמול פנתה חה"כ מירב כהן (יש עתיד) במכתב לאפיק בבקשה שתורה על עיכוב ההצבעה על חוקי התקציב "בלי זמן הולם לעיון ולדיון ציבורי בכספים הקואליציוניים".

לטענת כהן "חברי הכנסת צפויים להצביע מחר בקריאה ראשונה על חוק התקציב של 2025, יחד עם חוק ההסדרים וחוק מסגרות התקציב - זאת ללא קבלת פירוט ממשרד האוצר על ייעוד וחלוקת הכספים הקואליציוניים". היא מוסיפה כי "מדובר בהפרה של נוהג ארוך שנים בתהליך אישור תקציב המדינה, ובהפרה מפורשת של סעיף 1 בחוק הממשלה". עוד היא טוענת כי "מדובר בזלזול בוטה בהנחיה של הייעוץ המשפטי לממשלה בדבר 'יישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית'".