ממשלת ישראל שכחה את המילואימניקים: בשעה טובה, שלושה חודשים לאחר תחילת שנת הלימודים, פרסמה הממשלה בשבוע שעבר את מבחני התמיכה החדשים לקבלת סבסוד למעונות היום המפוקחים. אלא שחרף העיכוב הממושך בפרסום התבחינים הממשלה בכל זאת הצליחה לשכוח את המצב החריג של משרתי המילואים - ויצרה מציאות אבסורדית שבה דווקא מי ששהו זמן ארוך בשירות מילואים לא יהיו זכאים לסבסוד המעונות או שיהיו זכאים לסבסוד מופחת. N12 עושה סדר: למה ההנחיות פורסמו רק עכשיו, מה הבעיה איתן ומה מתכוונת לעשות הממשלה בנושא.
מה הם מבחני התמיכה במעונות?
מדינת ישראל משתתפת במימון מעונות היום להורים עובדים במטרה לעודד השתתפות בשוק העבודה. הסבסוד ניתן למעונות יום ומשפחתונים המוכרים בידי משרד החינוך. לפי נתוני משרד העבודה, האחראי על גיבוש מבחני התמיכה יחד עם משרד האוצר, שוהים במסגרות המוכרות יותר מ-130 אלף ילדים. הזכאות וגובה הסבסוד שמעניקה המדינה נקבעים על פי רמת ההכנסה לנפש במשפחת הילד, בהתאם לגיל הילד והמסגרת שבה הוא שוהה.
למה התעכב פרסום המבחנים?
בחודש אוגוסט הודיעה היועמ"שית מפסק דין בג"ץ בעניין חוק הגיוס עולה בין היתר כי המדינה לא יכולה להמשיך לסבסד את מעונות היום עבור חרדים החייבים בגיוס שאינם מתגייסים. בעקבות הדברים החליטה הממשלה לפרסם מבחני תמיכה זמניים למימון מעונות היום עד לחודש נובמבר.
בעתירה שהוגשה לבג"ץ בספטמבר טענו משמר החינוך הממלכתי, קרן ברל כצנלסון ונעמת כי משרד העבודה מעכב את פרסום מבחני התמיכה במעונות "משיקולים פוליטיים ולא ענייניים, ובפרט על רקע מחלוקת משפטית בנוגע לזכאותם של לומדי מוסדות תורניים בצל סוגיית הגיוס". העותרים טענו כי עיכוב פרסום מבחנים קבועים משאיר משפחות רבות וכן את מפעילי ומפעילות המעונות והמשפחתונים בחוסר ודאות כלכלית.
למה עכשיו פורסמו המבחנים?
בשבוע שעבר אישר בג"ץ את הפשרה סביב סבסוד המעונות. הפשרה קבעה ששר העבודה יפרסם את מבחני התמיכה בתוך חודש, ובמקביל תינתן אורכה נוספת של עוד שלושה חודשים למימון מעונות היום לחרדים החייבים בגיוס. נראה שקבלת האורכה סיפקה את שר העבודה, ומשרדו לא חיכה חודש ימים ופרסם את המבחנים תוך שבוע בלבד.
מה הם מבחני התמיכה שפורסמו?
לפי הודעת משרד העבודה שפורסמה בשבוע שעבר, המבחנים החדשים (שאותם ניתן למצוא בקישור כאן) מעלים את רף ההכנסה המקסימלי המזכה בסבסוד למעונות. המהלך נועד להקל את יוקר המחיה גם עבור הורים שבעבר לא היו זכאים לסבסוד כך שמספר גדול יותר של אזרחים יוכלו לקבל אותו. בנוסף, בוצעו שינויים ברמות השונות של ההכנסה לנפש כך שסכום הסבסוד החודשי יגדל לאלפי הורים נוספים.
מה הבעיה עם סבסוד המילואימניקים?
הזכאות לסבסוד וגובה הסבסוד נקבעים לפי הכנסות ההורים העובדים בשנה האחרונה - אלא שבעת גיבוש מבחני ההכנסה בממשלה לא לקחו בחשבון שבשנה האחרונה ההכנסה של משרתי מילואים רבים עלתה מלאכותית בגלל מענקים שקיבלו בעקבות פרקי השירות הממושכים שלהם.
התוצאה היא שבלא מעט מקרים משפחות של מילואימניקים לא זכאיות לסבסוד מעונות היום או זכאיות לסבסוד נמוך מבעבר, בשעה שההכנסה השוטפת שלהם נותרה כשהיתה. לדברי מנהל משמר החינוך הממלכתי איתמר קרמר "התבחינים החדשים מפלים את המילואימניקים בגלל שהם עלו במבחני ההכנסה בגלל התגמולים, ואין תבחין שהוא ספציפי למילואימניקים".
הממשלה לא חזתה את הבעיה?
המרגיז הוא שהממשלה דווקא כן חזתה את הבעיה, ואפילו עשתה זאת לפני כל הבלגן סביב ביטול הסבסוד לחרדים חייבים בגיוס. למעשה, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התריע על הבעיה בפני שר העבודה בן צור במכתב ששלחו לו כבר בסוף חודש יולי: "גובה השתתפות המדינה בשכר הלימוד במעונות היום (דרגה) וסדר הקדימות בהרשמה נקבע בהתאם למבחני הכנסה והיקפי המשרה של ההורים", כתב שר האוצר.
"נוסחה זו מייצרת הפסד גדול למשרתי המילואים שמבצעים תקופות שירות ארוכות במסגרת מלחמת חרבות ברזל", הוסיף סמוטריץ'. "תחשיב ההכנסה של התא המשפחתי לוקח בחשבון גם תשלומים שאינם בגין ההכנסה הרגילה של משרת המילואים, כגון מענקי מילואים ותגמול מינימום למשרת שאינו עובד, וכך פוגע בזכאות של משרתי מילואים שהיו זכאים קודם לכן".
איך תיפתר אפליית המילואימניקים?
עם פרסום התבחינים החדשים וההבנה בדבר הבעיה עבור המילואימניקים שלח סמוטריץ' מכתב נוסף לשר העבודה ובו ציין כי "מילואימניקים ששירתו במלחמת חרבות ברזל מוצאים עצמם נפגעים כלכלית בעקבות ירידת דרגת הזכאות שלהם, זאת בשל ההטבות והמענקים שקיבלו במהלך המלחמה".
בראיון לעופר חדד הבטיח שר העבודה בן צור שמשרדו מגבש פיתרון לפיו מענקי המילואים לא יילקחו בחשבון כדי לחשב את דרגת הזכאות לסבסוד מעונות. בנוסף הוא הבטיח שאנשים הזכאים לכך יקבלו החזרים על התשלומים שכבר העבירו למכונות היום מתחילת שנת הלימודים.
איך הממשלה שכחה את המילואימניקים?
לדברי קרמר ממשמר החינוך, משרד האוצר אמור היה להיות שותף לעבודת המטה לניסוח התבחינים לקביעת הזכאות למעונות היום. לדבריו, "הטענה המאוחרת של סמוטריץ' היא פופוליזם ותו לא, הוא היה צריך להיזכר בטענה הזו תוך כדי העבודה הסדורה על התבחינים".