בממשלה עדיין לא החליטו האם לסגור משרדים מיותרים, והאם לקצץ את הכספים הקואליציוניים - אבל דבר אחד כבר ודאי: הקפאת הקצבאות ושכר המינימום. מחקר שערך הביטוח הלאומי מגלה שיישום מלא של הגזירות בתקציב ירחיב את מעגל העוני בכ-2% ויוסיף אליו קרוב ל-40,000 ישראלים.

הקצבאות ושכר המינימום מתעדכנים כלפי מעלה בכל שנה באמצעות מנגנון אוטומטי. רכיב מרכזי בהצעת התקציב של משרד האוצר הוא לחסוך כשמונה מיליארד שקלים באמצעות אי-עדכון של קצבאות האלה. בין היתר - יוקפאו קצבאות הנכות, קצבאות זקנה, קצבאות רפואיות, קצבאות נפגעי פעולות איבה ואפילו קצבאות הניתנות למשפחות שכולות.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90

מספר גורמים כבר העלו חששות כי המהלך המתוכנן יפגע דרמטית בשכבות החלשות ביותר בחברה, שנשענות על קצבאות אלה. כעת החששות האלו מקבלות אסמכתא רשמית מהביטוח הלאומי, שלפי המחקר שלו 37,000 ישראלים יכנסו למעגל העוני בעקבות המהלך. עוד נכתב בדו"ח הביטוח הלאומי: "הפגיעה בממדי העוני תתבטא לא רק בשיעור העניים אלא גם במצבם של העניים. נראה גידול של 0.3% בעומק העוני ובכל העניים יהיו עניים יותר".

בביטוח הלאומי הוסיפו שבהסתכלות על פי קבוצות גיל, עלה כי האוכלוסייה שתיפגע במיוחד היא אוכלוסיית האזרחים הוותיקים, שבה צפוי לעלות שיעור העוני ב-6.5%. "ראוי לזכור כי היכולת של אוכלוסייה זו להגדיל את הכנסותיה העצמיות דרך שוק העבודה מוגבלת מאוד ואינה אפשרית בכלל לרבים מהם", ציינו בביטוח הלאומי.

עוד מזהירים בביטוח הלאומי - גם מעמד הביניים יפגע: "מסימולציה שבוצעה במינהל המחקר והתכנון עולה כי להקפאת הקצבאות השלכות על כלל האוכלוסייה, אך הפגיעה המשמעותית היא בשכבות החלשות ובמעמד הביניים, אותן האוכלוסיות שנסמכות ונזקקות במיוחד לקצבאות. כתוצאה מכך אי השוויון הכלכלי-חברתי שכבר היום הוא גבוה ומהגבוהים במדינות המפותחות, יעלה בכמחצית האחוז".