אנשים בגילו כבר נמצאים שנה או כמה שנים בפנסיה, מוצאים לעצמם תחביבים חדשים, מתנדבים, שומרים על הנכדים וטסים לחו"ל. אבל ביל גייטס בן ה-68, ממש לא ממהר לפרוש. למעשה, הוא רוצה לעבוד עוד 20 או 30 שנה, והמחשבה על לעבוד פחות ממשרה מלא נשמעת לו "איומה ונוראית".
גייטס שואב השראה מחברו הקרוב מזה שנים, וורן באפט בן ה-94, שעדיין מכהן בתור המנכ"ל והיו"ר של ברקשייר התאוויי, ומנהל אותה ביד רמה ללא שום כוונה לפרוש או לעצור. "חבר שלי וורן באפט עדיין מגיע למשרד שישה ימים בשבוע", אומר גייטס ל-CNBC. "אני רק מקווה שהבריאות שלי תאפשר לי להיות בדיוק כמו וורן".
עצות הזהב של באפט: "כלל מספר אחת הוא לא להפסיד כסף
המייסד של מיקרוסופט מסביר שיש עוד הרבה מאוד דברים שהוא רוצה לעשות. נכון להיום, הוא נותר בתפקיד "יועץ טכני" במיקרוסופט, שלא בטוח כמה התפקיד הזה באמת מצריך את ההגעה שלו למשרדים, וכמה הוא מעורב בתהליכי קבלת ההחלטות. בשאר הזמן, הוא משתמש בהון האישי שלו, שכרגע מוערך על ידי פורבס בכ-137 מיליארד דולר, כדי לממן פתרונות פוטנציאליים לבעיות גלובליות. גייטס הוא זה שמחליט מה העניינים הכי דחוקים שזקוקים לטיפול, ומתמקד לרוב במחלות ברחבי העולם, עוני, שינויי אקלים וכן גישה למשאבים, לשירותי בריאות ולחינוך, בעיקר במדינות המתפתחות שזקוקות לכך הכי הרבה.
האישוז האלה, הם במוקד הפרויקט האחרון של גייטס: סדרת דוקו בת חמישה פרקים שתעלה ממש השבוע בנטפליקס, בשם "מה הלאה? העתיד עם ביל גייטס". בסדרה גייטס צולל לנושאים שמעסיקים אותו ואת העולם בעתיד הקרוב, למשל הסכנות הכרוכות בבינה מלאכותית, מה זה פייק ניוז וכמובן משבר האקלים החביב עליו. "קרן ביל ומלינדה גייטס תחגוג את יום הולדתה ה-25 בשנה הבאה. עדיין לא נפטרנו מפוליו, או ממלריה", אומר גייטס. "אני מאוד מחויב לדברים האלה. אנחנו רוצים לחתוך תמותת ילדים בחצי, שוב, מחמישה מיליון בשנה ל-2.5 מיליון".
זאת אחת הסיבות שבגללן גייטס רוצה כמה שיותר שנים של עבודה, יש כמה דברים שהוא מאוד נחוש לטפל בהם. "אני צריך לפחות עשר שנים, אם הבריאות שלי תאפשר, כשאני עובד בכאלה רמות. בשאיפה זה יותר 20-30 שנה".
זה לא שהוא עובד מסביב לשעון, וכמות הזמן שהוא מקדיש לעבודה בהחלט לא דומה לשנים שבהן הוא הקים את מיקרוסופט ושימש כמנכ"ל שלה. "אני לא עובד כל כך קשה כרגע", הוא מבהיר לכל מי שדאג. "בשנות ה-20 שלי, לא האמנתי בסופי שבוע וגם לא בחופשות. זה היה לחלוטין לא בשליטה, איך שדחפתי את עצמי אז". אבל הוא לא היה היחיד, וציפה מהעובדים שלו לאותה רמת מחויבות. הוא סיפר ב-2016 שהוא אפילו שינן מספרי לוחיות רישוי של כדי שיוכל "לראות מתי אנשים מגיעים בבוקר ומתי הם עוזבים".
זה היה באפט ששכנע את גייטס לרדת קצת מהעובדים שלו, וגם מעצמו. המשקיע האגדי הסביר לגייטס שהוא לא חייב למלא כל דקה בלו"ז כדי להיות איש עסקים מצליח. "הוא אמר לי שיותר חשוב שאני אשלוט בזמן שלי", אמר גייטס בראיון משותף עם באפט ב-2017. "אני יכול לקנות כל מה שאני רוצה בעיקרון, אבל אני לא יכול לקנות זמן", הוסיף באפט בראיון הזה.
היום הוא מבין שלהירגע היה הדבר הנכון. בשנה שעברה, כשנאם בפני סטודנטים, אמר שהוא היה רוצה שמישהו יגיד לו קודם לקחת קצת פסק זמן כשהוא זקוק לזה. היום, הוא נהנה גם מזמן פנוי. הוא אוהב לשחק טניס, לנסוע לחופשות אמיתיות ולקרוא עד שלוש שעות ביום. "אתמול השקעתי את כל היום בללמוד על אלצהיימר", הוא אמר, "זה לוקח הרבה זמן להישאר מעודכן מבחינה אינטלקטואלית – אבל זה מאוד ממלא ומספק".