מאות פניות בנושא אפליה בעקבות שירות מילואים הגיעו לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל. לפי משרד הכלכלה, הנתונים משקפים גידול של מאות אחוזים לעומת השנים האחרונות. מפרוץ המלחמה התקבלו בנציבות השוויון למעלה מ-850 פניות הנוגעות לאפליה במקום העבודה, שכמחציתן עסקו באפליית משרתי המילואים ובני או בנות זוגם/ן.

כ-85% מהפניות העוסקות באפליה בעקבות שירות מילואים התקבלו מגברים ו-15% מנשים. מפילוח הפניות עולה כי 71% עסקו באפליה בתנאי העבודה, 26% בפיטורין, 2% בקידום בעבודה ו-1% בקבלה לעבודה. מפילוח פניות שהתקבלו בנושא אפליית בעקבות שירות מילואים של בני או בנות זוג עולה כי כ-55% מהפניות עסקו באפליה בתנאי העבודה ו-45% בפיטורין. התלונות על פגיעה בתנאי העבודה של משרתי ומשרתות המילואים ובני ובנות זוגם עסקו בין היתר בהפחתה בשכר, צמצום היקף משרה, שינוי בתנאי תפקיד ובדרגה.

חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיקים להפלות עובדים בעקבות שירותים מילואים שלהם או של בני ובנות זוגם, וזאת בכל שלבי ההעסקה. לנציבות השוויון סמכות לאכוף את החלת החוק בכל מקרה של הפרתו בניהן הענקת ייעוץ משפטי לפונים אליה ללא עלות ובאופן שוטף, קיום הליך בירור ואף נקיטת הליכים משפטיים כנגד מעסיקים בבית הדין לעבודה.

לפי משרד הכלכלה, הפניות מלמדות כי משרתי המילואים ובני ובנות זוגם אינם מודעים מספיק לזכויותיהם ואינם יודעים מי הגורם הממשלתי המוסמך לטפל בהם. נציבות שוויון הזדמנויות פרסמה מדריך דיגיטלי שמפרט את סמכויות משרדי הממשלה בנושא, לרבות אופן יצירת קשר עם הגורמים השונים, המנגיש לציבור משרתי המילואים ובני ובנות זוגם את המידע והסיוע הממשלתי הניתן בתחום. את המדריך ניתן למצוא בקישור כאן.