עקרונות תקציב 2025 שהציג שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא ירדו לפרטים אך הציגו מספר קווים כלליים: היעדר מיסים חדשים, הקפאה של מדרגות מס הכנסה והקצבאות והתייעלות במשרדי הממשלה והמגזר הציבורי. צעדים אלו נועדו לאפשר לממשלה לצמצם את ההוצאות ב-35 מיליארד שקל בשנה הבאה.

עוד בנושא ב-N12:

"תמיכה במלחמה - עד הניצחון": עיקרי תקציב 2025
 סמוטריץ': "אם לא הייתי עושה עבודה טובה המדינה היתה בוערת"
 "הממשלה מתנהלת כמו בן זוג שמסתיר מאשתו שהוא פוטר"

אזרחי ישראל והפעילים בשוק בהון אוחזים כעת במעט יותר בהירות כלפי הצפוי בתקציב השנה הבאה, אך בלא הרבה מעבר לכך. לדברי ד"ר מיקי פלד מקרן ברל כצנלסון, זה לא במקרה: "תפקידה של מסיבת העיתונאים הזו הוא לאפשר לכולם למשוך זמן ולרגע להרגיע שיהיה בסדר", הוא אומר. "קצת כמו שנתניהו עשה אתמול במסיבת העיתונאים שלו, סמוטריץ' ניסה לעשות בזירה הכלכלית: להגיד 'אני על זה, הכל טוב, אל תדאגו'".

סמוטריץ' אמנם הצהיר כי התקציב החדש לא יכלול העלאות מיסים, אך הקפאת מדרגות מס הכנסה מהווה למעשה העלאת מיסים בפועל. מדי שנה מעודכנות מדרגות המס לפי העלייה באינפלציה במטרה להתאים את הגבייה לעלייה במחירים. הקפאת העדכון תגרום לכך ששכר הנטו של ציבור העובדים בישראל ב-2025 יהיה נמוך ממה שהיה צפוי להיות - כל שכן בשעה שהאינפלציה טיפסה חזרה אל מעבר ל-3% וצפויה להגיע ל-3.5% בחודש דצמבר.

"החרדים לא יאפשרו את זה"

הצעדים האחרים שהציג סמוטריץ' מורכבים יותר לביצוע, כמו דבריו על הקפאות הקצבאות. "אנחנו יודעים שהקצבאות הללו מגיעות גם למשפחות מרובות ילדים שחלק גדול מהן זו אוכלוסייה חרדית", מציינת ד"ר גלי אינגבר, ראש המחלקה למימון ושוק ההון בפקולטה למנהל עסקים במכללה למינהל. "אני לא רואה איך החרדים באמת יאפשרו לו לעשות כזה דבר".

ההצעה להקפאת גובה הקצבאות כבר נתקלת בהתנגדויות: יו"ר ועדת הכלכלה חה"כ דוד ביטן (הליכוד) מסר: "אתנגד בכנסת להקפאת הצמדת קצבאות נכות הילדים, השירותים המיוחדים וקצבאות הנכות הכללית. לא ייתכן שיש כסף לכל גחמה פוליטית והציבור המוחלש בישראל ייפגע". שר העבודה יואב בן צור, הממונה גם על הביטוח הלאומי, מסר כי "הקפאת הקצבאות היא מהלך שגוי ולא מוסרי ואני מתנגד לה בתוקף. זו מכה אנושה עבור מאות אלפי משפחות שזו הכנסתם היחידה". מהביטוח הלאומי נמסר כי המוסד "מתנגד לפגיעה בקצבאות לנכים, קשישים, סיעודיים, מובטלים וכיו"ב. את הקיצוצים יש לעשות ממקורות אחרים ולא על גבם של החלשים בחברה".

תוכנית שר האוצר לתקציב המדינה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
תוכנית שר האוצר לתקציב המדינה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם דבריו של סמוטריץ' על הצורך בכניסת עובדי המגזר הציבורי מתחת לאלונקה מורכבים ליישום. האמירה מכוונת להקפאת תוספות השכר של עובדי מגזר זה - צעד שיעורר התנגדות עזה מצד ההסתדרות. בארגון העובדים הבהירו שלא יסכימו לפגיעה כל עוד לא יראו כי הממשלה מראה רצינות ומקצצת במשרדים המיותרים ובכספים הקואליציוניים.

סמוטריץ' אמר היום כי לטעמו צריכים להיות כמה שפחות כספים קואליציוניים - אך מיהר להוסיף כי הוא מסתייג מהשימוש במושג והשאיר ערפל סביב הסוגיה. "הוא לא מוכן למלחמות היהודים - אבל הוא גם עיוור לדבריו למונח כספים קואליציוניים", מציין פלד. "אף אחד מהשותפים בקואליציה לא ייתן לו לקחת שקל מהכספים הקואליציונים".

מיקי פלד (צילום: אור קפלן)
ד"ר מיקי פלד. "המטרה של סמוטריץ' היא לא יציבות כלכלית אלא שימור המצב הקיים" | צילום: אור קפלן

"ניסיון ללכת בלי ולהרגיש עם"

לדברי פלד, "סמוטריץ' חי בעולם שבו הדברים קורים כי אתה ממש-ממש רוצה שהם יקרו. זה עולם שבו הכל-הכל יהיה בסדר" - מה שכבר זכה לכינוי כלכלת בעזרת השם בפי חלק ממבקרי שר האוצר.

"זה לא שהוא לא מודע לכך שזה קצת נפנופי ידיים", מוסיף פלד. "המטרה היא לא יציבות כלכלית אלא שימור המצב הקיים. הכסף הוא רק אמצעי להשגת מטרה פוליטית-מדינית ולצורך כך הוא צריך להמשיך לשמר את הקואליציה. לכן אין שום התחייבות לקיצוצים אלא רק מתק שפתיים".

"סמוטריץ' מנסה ללכת בלי ולהרגיש עם", אומרת גם ד"ר אינגבר. "הוא נמנע מלחתוך בבשר ולעשות את הצעדים הכואבים המשמעותיים".

ד"ר גלי אינגבר (צילום: קובי אשכנזי)
ד"ר גלי אינגבר. "נמנע מלעשות את הצעדים הכואבים המשמעותיים" | צילום: קובי אשכנזי

לדברי פלד, גם המספר המרכזי שהציג סמוטריץ' של יעד גירעון של 4% מוטל בספק: "הגירעון יעלה הרבה מעל 4%, זה ברור", הוא אומר. "זו אגב לא היתה בעיה אם היתה באמת תוכנית - גם השווקים היו מקבלים את זה מתוך הבנה שהכספים הולכים למימוש תוכנית רב-שנתית עבור חינוך או בריאות או לתוכניות תומכות צמיחה".

"הוא יודע שנתניהו לא רוצה תקציב"

הבעיה לטענת פלד היא סדר העדיפויות של הממשלה: "זה לא שהממשלה לא מבינה שהנושא הכלכלי חשוב, זה פשוט באמת לא מעניין אותה. לא רק את נתניהו זה לא מעניין, גם את סמוטריץ' זה לא באמת מעניין.

"מניסיוני ב-20 השנים האחרונות, כשרוצים להעביר תקציב לשנה הבאה, בטח בעיתות חירום שגם כך עובדים בהן בלחץ, עושים את זה בצורה מסודרת ונערכים זמן רב מראש", הוא מוסיף.

נתניהו וסמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
סמוטריץ' ונתניהו. "לא כך נראה תקציב מסודר של מדינה במלחמה" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"במצב הנוכחי התקציב יגיע לכנסת רק סביב סוכות, שזה בפועל סוף חודש אוקטובר. מדובר בתקציב מורכב ומסובך מאוד, ועכשיו מקווים לאשר אותו בפרק זמן מאוד-מאוד קצר. לא כך נראה תקציב מסודר של מדינה במלחמה שרוצה להתנהל כראוי. כך נראה שר אוצר שיודע שראש הממשלה מורח אותו ולא רוצה תקציב".