זה תמיד מכה בנו כשאנחנו נכנסים לסופר בחו"ל ורואים כמעט את כל המוצרים בחצי מחיר לעומת ישראל. עכשיו יש לתחושה הזו גם אסמכתה אמיתית: לראשונה זה חמש שנים ארגון ה-OECD חושף השוואת מחירים מקיפה בכל קטגוריות המוצרים שמראה בדיוק איפה ממוקמת ישראל ביחס לעולם.
עוד ב-N12 כלכלה:
• איך הפכה תוכנית הדגל למאבק ביוקר המחייה ל"ישראבלוף"?
• הנסיעה באוטובוס מתייקרת: בכמה ולמה זה קורה
• האוטובוס מתייקר? מירי רגב שוב מקדמת מעבורות בחופים
מחירי המזון והמשקאות בישראל הם השניים בגובהם בכל המדינות המפותחות. למעשה, רק בקוריאה הדרומית המחירים גבוהים יותר. לפי ממצאי ה-OECD מחירי המזון והמשקאות בישראל גבוהים ב-52% מממוצע המחירים ביתר המדינות המפותחות. כלומר על כל 100 שקל שתוציאו על מזון באירופה תוציאו עוד 52 שקל בישראל.
אבל לא צריך להיעצר בכותרת הכללית של מחירי מזון: לפי ה-OECD מחירי הלחם והדגנים בישראל הם גם השניים בגובהם בקרב המדינות המפותחות - וגבוהים ב-49% מהממוצע. רק בשוויץ מחירי הלחם גבוהים יותר.
במחירי הבשר התמונה יותר מורכבת: על פניו ישראל רק במקום ה-4 בגובה מחירי הבשר, כלומר יש שלוש מדינות שבהן מחירי הבשר גבוהים יותר; אלא שבמקביל, המחיר שהישראלים משלמים על בשר גבוה ב-64% מהממוצע בכלל המדינות המפותחות.
גם מחירי הגבינה, החלב והביצים בישראל הם השניים בגובהם מכלל המדינות המפותחות, וגבוהים ב-64% מממוצע ה-OECD. מעלינו, שוב, רק קוריאה הדרומית. בירקות ופירות ישראל במקום 7 בגובה המחירים מבין 38 המדינות החברות ב-OECD, ותושבי ישראל משלמים 25% יותר מהממוצע למוצרים אלו.
שמן הזית בארץ הוא גם מהיקרים בהשוואה עולמית: ישראל במקום 5 מבין מדינות המערב ותושביה משלמים 36% מעל הממוצע בחברות הארגון.
יוקר המחיה לא נגמר במזון. מחירי הרכב בישראל הם היקרים ביותר בעולם המערבי, וגבוהים ב-52% מהממוצע ב-OECD. המקום היחיד שבו המחירים בישראל מצטיינים? מחירי שירותי התקשורת והסלולר, שנמוכים בישראל ב-30% מהממוצע המערבי, הרבה הודות לרפורמה המקיפה שהונהגה בתחום.