מתחילת המלחמה אנחנו רואים את מחירי הפירות והירקות מטפסים, אבל השבוע נראה שצפויים להישבר שיאים של כמה עשרות שנים. הזינוק במחירים נובע משילוב של סיבות, ובעיקרן השלכות המלחמה שמקשה על חקלאי הצפון והדרום לעבוד, לשתול ולקטוף והחום הכבד שפוגע בייבולים. השילוב בין ההיצע הנמוך והביקוש הגבוה גורם לעליית מחירים, ובמקביל הסכסוך בין ממשלת ישראל וממשל ארדואן פגע ביבוא התוצרת החקלאית מטורקיה והוסיף ללחץ על המחירים.

אחד הירקות שקשה מאד להשיג כיום הוא פלפל. לדברי נוי הדס, מבעלי רשת החנויות נוי השדה, "קשה להשיג סחורה טובה בגלל החום הכבד. מעבר לזה שאין כמעט היצע, הצפון ממש מושבת לאור המצב הבטחוני ולצערי זה רק יילך וידרדר. יש סיכוי ששנה הבאה נראה פחות ופחות זנים על המדף בגלל שחקלאים כמעט ולא מצליחים לשתול עכשיו".

בין היתר טיפסו מחירי האבטיח ל-7-4 שקלים לק"ג, ובשל משקלם הגבוה השנה של האבטיחים, שמגיעים בממוצע ל-9 ק"ג, הם הפכו למוצר יקר במיוחד. מחיר האפרסק נע בטווח של 30-20 שקל לק"ג, מחירי הבננות מגיעים ל-11-7 שקלים לק"ג ומחירי הלימונים ל-15-8 שקלים לק"ג. גם מחירי העגבניות ממשיכים לטפס ועגבניות טובות עשויות להגיע אף למחיר של 17 שקל לק"ג.

עגבניות שוק ירקות (צילום: רויטרס)
ירקות בשוק (ארכיון) | צילום: רויטרס

"הרבה שנים לא חוויתי וראיתי כאלו מחירים", אומר יגאל לנצמן, בעלים חנויות פירות וירקות בגבעתיים ובקריית אונו. "אנחנו משלמים על כל דבר הרבה יותר, מתפוחי אדמה ועד לימון ובצל, דברים שהם סופר בסיביים והכל ממש יקר. כדי להרוויח אני צריך למכור כל מוצר במחיר דו-ספרתי והישראלים כבר לא רוצים לשלם. גם להשיג סחורה טובה הולך ונעשה בלתי אפשרי אז עכשיו עם גם מחירים כאלו, המצב מזעזע".

דוח שפרסמה לאחרונה עמותת לקט ישראל העלה כי המחסור בתוצרת החקלאית גרם לעלייה של 18% במחירי הירקות ושל 12% במחירי הפירות ברבעון הראשון של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. לפי מחברי הדוח, בשעה שמחירי הפירות והירקות עלו ב-13% בתחילת 2024, הצריכה שלהם ירדה בכ-7%. "מכאן שהאוכלוסייה הפחיתה בצריכת פירות וירקות ופנתה ככל הנראה לרכישת מזונות זולים יותר ומזינים פחות", הם כותבים.