האוברדראפט של מדינת ישראל ממשיך להעמיק: הגירעון המצטבר של מדינת ישראל ל-12 החודשים האחרונים העמיק בחודש יוני בעוד 0.4% והגיע לכ-7.6% מהתוצר. כך לפי נתונים מעודכנים שמפרסם היום (שני) אגף החשב הכללי במשרד האוצר. כזכור, יעד הגירעון המצטבר עבור שנת 2024 נקבע על 6.6% בעת אישור התקציב המעודכן בחודש מרץ האחרון.
עוד ב-N12 כלכלה:
• הממשלה אישרה קיצוץ רוחבי, אבל לא בכספים הקואליציוניים
• מסמך האוצר חשף: מי ייפגעו במיוחד מהעלאת המיסים
• תוכניות האוצר ל-2025: המע"מ יועלה ל-19%, קצבאות יקוצצו
הגירעון החודשי ביוני עמד על כ-14.6 מיליארד שקל בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, שהסתיים בגירעון של כ-6.4 מיליארד שקל. הגירעון המצטבר ל-12 החודשים האחרונים הגיע לכ-146 מיליארד שקל.
העמקת הגירעון פירושה העמקת האוברדראפט של מדינת ישראל - צעד שידרוש נטילת חובות בשווקים הבין-לאומיים בריביות שהולכות ומטפסות. לפי תחזיות של רבים מהגורמים הכלכליים הגירעון המצטבר לשנת 2024 כולה עשוי להגיע בסופו של דבר לשיעור גבוה עוד יותר מהתוצר. סוכנות דירוג האשראי S&P וקרן המטבע הבין-לאומית (IMF) העריכו בחודשים האחרונים כי הגירעון של ישראל לשנה הנוכחית יגיע ל-8%.
באגף החשב הכללי מציינים כי מגמת הגידול בגירעון צפויה להימשך עד לסוף הרבעון השלישי ולהתהפך למגמת ירידה ברבעון האחרון של השנה - אך הדבר תלוי מאוד בהתפתחויות הביטחוניות: "הגידול בגירעון צפוי להימשך עד לסוף הרבעון השלישי של השנה ולאחר מכן צפויה מגמת ירידה בגירעון בהינתן תרחיש הייחוס המרכזי". תרחיש ייחוס זה מעריך דעיכה של המלחמה העצימה ברצועת עזה והיעדר לחימה עצימה בגבול הצפון.
ההכנסות נותרות יציבות
הנקודה החיובית באומדן אגף החשב הכללי היא בצד ההכנסות, שנותר יחסית יציב. בחודש יוני עלו הכנסות המדינה ב-11.7% בהשוואה לחודש יוני 2023, והסתכמו ב-36.5 מיליארד שקל. מתוך סכום זה 35.3 מיליארד שקל מקורם ממיסים.
מתחילת השנה הסתכמו הכנסות המדינה ב-238 מיליארד שקל לעומת 230.4 מיליארד במחצית השנה הראשונה אשתקד. באוצר מציינים כי "הכנסות אלו ממשיכות להיות גבוהות ביחס לחזוי בתקציב ומשקפות מגמת גידול עקבית ביחס לתקופה המקבילה אשתקד".
נתוני רשות המיסים שפורסמו במקביל לאומדן החשב הכללי מראים כי עיקר העלייה בגבייה נובעת ממיסים עקיפים כמע"מ ולא ממיסים ישירים כמס הכנסה. כך, ההכנסות ממיסים ישירים בחודש יוני עלתה ב-5% לעומת החודש המקביל אשתקד והסתכמה ב-20.1 מיליארד שקל. הגבייה ממיסים עקיפים באותו חודש עלתה ב-11% לעומת יוני 2023 והסתכמה ב-14.5 מיליארד שקל.
מסמך שפרסם בשבוע שעבר משרד האוצר הראה כי המיסים העקיפים פוגעים בעיקר בשכבות החלשות - דבר שצפוי להעמיק עוד יותר עם העלאת המע"מ שנקבעה לינואר 2025.
הוצאות הממשלה עדיין גבוהות
בצד השני של המאזן, ההוצאות עדיין גבוהות. הוצאות הממשלה בחודש יוני עמדו על 51.2 מיליארד שקל - זינוק של 31% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מתחילת השנה עמדו הוצאות הממשלה על כ-300 מיליארד שקל - גידול מצטבר של כ-34% לעומת המחצית הראשונה של 2023.
גם בנטרול הוצאות המלחמה, שיעור הגידול המצטבר בהוצאות הממשלה עדיין עומד על כ-9.23% עבור המחצית הראשונה של 2024 לעומת המחצית הראשונה של 2023. אומדן הוצאות המלחמה מתחילת השנה עמד על כ-44.5 מיליארד שקל, ומפרוץ המלחמה על כ-80.5 מיליארד שקל. בנוסף שולמו עוד 15 מיליארד שקל מקרן הפיצויים מפרוץ המלחמה.