זה קורה מדי קיץ. הטמפרטורות עולות ועולות, ואיתן התלות שלנו במזגן. כשמגיע חשבון החשמל – הוא משום מה תופס אותנו בהפתעה. השנה, גם יוני נרשם כחודש החם ביותר שנרשם בישראל, מה שכמובן השפיע גם על החשבון של אותו חודש.

חשבונות החשמל של יולי-אוגוסט מציגים סכום לתשלום הגבוה בעשרות אחוזים מהחשבונות שבחודשים שלפניהם. לעיתים הסכומים האלה אפילו מוכפלים. זה בהחלט מרגיז, וכאמור גם מפתיע. איך זה יכול להיות? תוהים רבים. ויש כאלה שגם לא מוותרים על הטענות והחשדנות המסורתית כלפי חברת החשמל.

הסירו חשש מלבכם: לא עקצו אותנו. לאחר בירור עם חברת חשמל, אנחנו יכולים לספר שתעריף החשמל עצמו לא עלה מפברואר השנה, והוא עומד על 61.4 אגורות לקילוואט לשעה, כולל מע"מ. הסיבה לכך שבכל שנה חשבונות החשמל קופצים ביולי-אוגוסט, והאשם המרכזי בהתייקרות המשמעותית של חשבון החשמל בחודשים אלה הוא המזגן, שעובד שעות נוספות. חודש יולי השנה שבר שיאי חום, אוגוסט הוא תמיד החם ביותר, והשנה הצטרף גם יוני לחגיגה.

תעריף השימוש בחשמל לא תמיד אחיד, וצריך לזכור שהשעות בהן התעריף הוא הגבוה ביותר, הן בין 17.00 ל-23.00 – שעות ביקושי השיא שדורשות ייצור חשמל נוסף. המחיר לקוט"ש בשעות אלה הוא כ-1.66 שקל, לעומת כ-49 אגורות לקוט"ש בשאר שעות היממה, סופי שבוע וחגים. אלה גם בדיוק השעות שבהן כולנו בבית, נהנים משירותיו החיוניים של המזגן.

באתר חברת החשמל יש מחשבון שמאפשר להבין בדיוק מה העלות של המכשירים שאתם משתמשים בהם. על פי המחשבון, עלות הפעלת מזגן קטן לחדר, כזה של 1.5 כ"ס, לדוגמה, היא 0.68 שקלים לשעה. עלות שימוש במזגן מיני מרכזי 3.5 כ"ס, למשל, כבר קופצת ל-1.58 שקל. אם המזגן פועל 10 שעות ביממה, מדובר על 15.8 שקל. ואנחנו לרוב מדליקים אותו ליותר, בטח בסופי שבוע, וכמובן שגם משאירים אותו דולק בלילה, כי הרי הלילות גם חמים באופן בלתי נסבל. עלות הפעלת מזגן כזה ל-24 שעות היא 38 שקל.

תוסיפו לזה גם מאמץ גבוה יותר של המקפיא והמקרר בימים ולילות חמים, שגם הם תורמים כמה אגורות לשעה לעלות החשמל.

כ-90 אלף משקי בית עברו לספקים פרטיים

ומה קורה אם טסתם לשבועיים לחו"ל, ובכלל לא הייתה צריכת חשמל בשבועיים האלה, ובכל זאת קיבלתם חשבון עתק? זה כבר מקרה לבדיקה. צריך ליצור קשר עם חברת החשמל, או הספק הפרטי אם יש לכם כזה. בחברת החשמל מסבירים שניתן לאמת את היקף הצריכה בפועל באמצעות בדיקת המונה.

בכל חשבון חשמל יש את קריאת המונה "הנוכחית" ו"הקודמת", ואפשר פשוט לבדוק במונה שלנו אם החישוב סביר. אי אפשר לדייק בבדיקה העצמית, כי היא תתקיים כמה ימים לאחר הבדיקה של חברת החשמל לפיה נקבע החשבון.

מזגן, שלט של מזגן (צילום: Butsaya, SHUTTERSTOCK)
אתה הראש, אתה אשם. נסו לשים לב לשעות ההפעלה של המזגן | צילום: Butsaya, SHUTTERSTOCK

בחברת החשמל מציינים עוד כי "בעלי מונה חכם יכולים לעקוב אחרי צריכתם באתר החברה ברמה יומיומית, ואילו בעלי מונה בסיסי ניגשים ורואים את הצריכה במונה עצמו. ככל שבוצעה הערכה ללא קריאה פיזית של המונה, ניתן למסור קריאה מאומתת בכל אחד מערוצי השירות של החברה".

במילים אחרות – חלק גדול מהאחריות על חשבון החשמל היקר היא עלינו. תעקבו אחרי הצריכה שלכם, נקו את כל מסנני המזגן המיני מרכזי כל 3-4 חודשים, לפי המלצת טכנאי מזגנים – מסנן סתום גורם למאמץ יתר של המזגן וצריכת חשמל גבוהה יותר.

אגב, הפעלת מאוורר זולה פי שבע ממזגן, אז אם אפשר להסתפק בו בחדר, זה עדיף. כמובן שהעצות הפופולאריות לגבי שאר מכשירי החשמל הגדולים בבית – מכונת כביסה, מדיח ותנור אפייה – תקפות גם כאן.

ואם מדברים על הוזלת מחירי החשמל, בדקנו מה קורה עם המעבר לספקי חשמל פרטיים, המציעים הנחות על צריכת חשמל. לפי נתוני נגה, החברה הממשלתית לניהול חשמל, וחברת החשמל, עד כה התחברו כ-90 אלף צרכני חשמל ביתיים (מתוך כשלושה מיליון)  לספקים הפרטיים – חברות גז ותקשורת.

אפשרות זו ניתנה עד לאחרונה רק למשקי בית המחזיקים במונה חכם, אבל החל מסוף יולי השנה, הורחבה האפשרות להתחברות לספק פרטי גם ללא מונה חכם, וזאת באמצעות חישוב מודל סטטיסטי של צריכת החשמל הממוצעת של לקוח. מונה חכם אפשר לקבל מחברת החשמל, שפורסת מונים חכמים בכל הארץ עד 2028. אפשר גם להקדים את ההתחברות ולקנות מונה חכם תמורת כ-260 שקל.

סלקום אנרג'י, מקבוצת סלקום, מעניקה הנחה קבועה של 5% בשנה הראשונה, 6% בשנייה, ו-7% בשלישית. מי שבוחר מסלול יום (7.00 עד 17.00) ייהנה מהנחה של 15% בחשבון החשמל ומסלול לילה (מ-17.00 עד 7.00 ביום שלמחרת) – הנחה של 20%.

בפרטנר, בזק והוט, המחירים דומים. באלקטרה פאוור (סופרגז לשעבר) אין מסלול יום; ההנחות הקבועות ומסלול לילה כמו אצל השאר, אבל היא מציעה מסלול מיוחד מ-23.00 עד 17.00 למחרת – הנחה של 8% מהחשבון בשנה ראשונה, 9% בשנייה ו-10% בשלישית. חברות הגז פזגז ואמישראגז, מציעות הנחה קבועה על כל החשבון בשיעור 7%, ללא מסלולים.

בנוסף להן, יש עוד כ-25 ספקי חשמל מחוץ לחברת חשמל, שהם יצרני חשמל פרטיים, כמו דוראד, דליה אנרגיות, או פי סי, החברה לישראל ועוד, חברות אנרגיה סולארית, שלפי נתוני נגה, מספקות כבר 14% מצריכת החשמל בישראל. היצרניות הפרטיות מספקות היום כ-60% מצריכת החשמל בישראל; הן מוכרות את החשמל שהן מייצרות בעיקר לחברת החשמל, וזאת באמצעות נגה, למפעלים, קניונים וכו',  שצריכת החשמל שלהם גבוהה ולכן משתלם ליצרנים למכור להם.

אסדת גז (אילוסטרציה: Lukasz Z, shutterstock)
אסדת גז. המחירים נקבעים הרבה הרבה מראש | אילוסטרציה: Lukasz Z, shutterstock

לא תהיה הוזלה של מעבר ל-12% לעומת חברת החשמל

מה הסיכוי שיגיע ספק פרטי שישבור את השוק ויוזיל את תעריף החשמל הביתי בעשרות אחוזים? פנינו לחברת נגה, והובהר לנו שהסיכוי לכך קטן מאוד. למעשה, על מנת שזה יקרה, נדרשת פריצת דרך וטכנולוגיות זולות בהרבה מהקיים בישראל.

"מעל 70% מייצור החשמל בישראל הוא באמצעות גז טבעי, כ-14% מאנרגיות מתחדשות, לרוב מהשמש, שחלקן בייצור ילך ויגדל עם השנים, והשאר הוא פחם, שעד שנת 2027 יסתיים השימוש בו", מסביר איגור אהרונוביץ, סמנכ"ל סחר בחברת נגה. "הבשורה היא בתחום איכות הסביבה, כי רוב הייצור היום הוא באמצעות דלקים לא מזהמים. יחד עם זאת, גם ייצור באמצעות אנרגיות מתחדשות אינו זול היום. עם הזמן, ככל שהעלויות ירדו, סביר שתורגש ירידה במחיר".

לצרכנים פרטיים יש שלוש דרכים היום לרכוש את החשמל: מחברת החשמל, בתעריף מפוקח על ידי רשות החשמל – היא הרגולטור במשק החשמל; מספקים בילטרליים שמייצרים חשמל לבד ומוכרים במחיר מוסכם בין הצדדים, או מספקים ווירטואליים שרוכשים חשמל מנגה בשוק סיטונאי ובחלקו מיצרנים ברשת חלוקה. את המחיר הסיטונאי מחשבת נגה על בסיס חצי שעתי.

"שוק הספקים הפרטיים למכירת חשמל לצרכנים, בסופו של דבר אמור להיות רווחי", אומר אהרונוביץ. "רוב הספקים מציעים הנחות שונות ללקוח ביתי וסיטונאי. אלה לרוב יוזילו את המחיר ברמה של 8%-12% ממחיר החשמל שמוכרת חברת החשמל למשקי הבית".

במילים אחרות, אל תצפו להוזלות משמעותיות. "עלויות יצור של חשמל לרוב מבוססות גז, ואלה מושתתות על הסכמים לטווח ארוך. יש כאן עלויות קבועות בנוסף, הקמת תשתיות, רשת, תחנות הכוח ועוד", מסכם אהרונוביץ. "ההערכה שניתן  להוזיל ב-40%-50% את מחיר החשמל, אינה סבירה בטווח הנראה לעין".