אחרי כמה שנים שבהן הוכרזו חברות הפארמה והדיגיטל כדבר החם הבא, הגיעה שורת עסקאות שהוכיחה שוב: בין תחומי הביומד, מכשור רפואי הוא עדיין בעל הסיכוי הגדול ביותר להביא אקזיטים. רכישת אינוולב על ידי ענקית המכשור הרפואי אדוארדס, בסכום המוערך ביותר מ-300 מיליון דולר, היא אקזיט הביומד הרביעי מתחילת המלחמה. שלושה מהם במכשור רפואי.

אינוולב ביו מדיקל (Innovalve Bio Medical), שקמה ב-2018 בבית החולים שיבא על ידי פרופ' אהוד רענני וד"ר בוריס אורלוב, ומנוהלת על ידי איל בר אור, מפתחת מכשיר רפואי לטיפול זעיר פולשני במסתמי הלב. עוד לפני שקמה כחברה באופן רשמי, היא חתמה על הסכם השקעה עם אדוארדס.

האקזיט: מהיר ורווחי

אדוארדס, מהמובילות בעולם בטיפול במסתמי הלב, כבר רכשה שתי חברות בתחום זה בישראל: את PVT, שהפכה למרכז הפיתוח שלה בארץ, ואת וולטק, תמורת 340 מיליון דולר. מרכז הפיתוח הישראלי של אדוארדס מעסיק היום מאות עובדים. אינוולב עצמה מעסיקה 50 איש, ומרכז הפיתוח שלה צפוי להמשיך לפעול בארץ, אם כי עדיין לא ידוע אם יאוחד פיזית עם מרכז הפיתוח של אדוארדס בקיסריה.

תאגידי ענק אמנם מעדיפים לרכוש חברות אחרי שכבר חדרו לשוק ובנו מערך מכירות שמניב עשרות מיליוני דולרים לפחות, אבל כשהטכנולוגיה יוצאת דופן והתחרות על מוצרים חדשים סוערת, הם עשויים לפעול אחרת. וזה מה שקרה עם אינוולב. החברה נרכשה עוד לפני קבלת אישור שיווק, על בסיס הטכנולוגיה בלבד.

הדמיה של המכשיר של פרופ' אהוד רענני (צילום: שיבא, יחסי ציבור)
 הדמיית המכשיר של אינוולב לטיפול במסתם בלב | צילום: שיבא, יחסי ציבור
  

כתוצאה מכך, האקזיט היה מהיר ורווחי יחסית בתחום המכשור הרפואי. המשקיעים צפויים לרשום תשואה נאה מאוד על השקעה של כ-30 מיליון דולר בלבד. ביניהם קרן Alive, שזה האקזיט הישראלי המשמעותי הראשון שלה, Ourcrowd, קבוצת CBG של וינסנט צ'ינגוויז ומשקיעים פרטיים כמו בעז דותן, אלי גלמן ואלי דוידאי. המייסדים, שמחזיקים נתח משמעותי בחברה, צפויים להכניס לכיסיהם עד עשרות מיליוני דולרים. לרוב העובדים יש אופציות, וכך גם הם ייהנו מהמכירה. בית החולים עצמו יכניס לקופתו כמה מיליונים.

הטכנולוגיה: פוטנציאל שוק ענק

רוב הטכנולוגיה הקיימת בשוק לטיפול זעיר פולשני בדליפות מסתמים מרוכזת כיום במסתם הלב האאורטלי (שמונע את חזרת הדם אחורנית לחדר השמאלי). אינוולב פונה לתחום מאתגר יותר, שנחשב שוק פוטנציאלי ענק ברפואת הלב - טיפול באי-ספיקה ודלף של המסתם המיטרלי (Mitral regurgitation), המחלה המסתמית השכיחה ביותר.

"חברות רבות קמות כדי לטפל במסתם הלב המיטראלי, אבל האתגר הטכנולוגי הוא רב", אומר פרופ' אהוד רענני בשיחה עם גלובס. "האתגר הוא גם להגיע אל המסתם וגם לסגור אותו בזמן שהלב פועם. חברות מעטות הצליחו להגיע להוכחת היתכנות בבני אדם והסכמה על מתווה ניסוי עם ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) כמונו.

Innovalve Medical Bio


היסטוריה: 
קמה ב־2018 על ידי הקרדיולוגים פרופ' אהוד רענני וד"ר בוריס אורלוב, בתוך בית החולים שיבא.
פעילות: החברה מפתחת מכשיר חדשני להשתלה והחלפה של מסתם בלב, בהליך זעיר פולשני, ללא צורך בניתוח מורכב.
נתונים: החברה גייסה בשנות פעילותה 30 מיליון דולר בלבד, כך שרכישה בסכום של מאות מיליוני דולרים נותנת תשואה גבוהה על ההשקעה. לחברה 50 עובדים, שימשיכו לפעול בארץ.
עוד משהו: החברה הרוכשת, אדוארדס האמריקאית, היא מהמובילות בעולם בתחום הטיפול במחלות לב וזו העסקה השלישית שהיא מבצעת בישראל.

 

הכתבה המקורית התפרסמה באתר גלובס