עיריית ירושלים החליטה להעלות את מחיר הארנונה לדירות שנבנו בעיר החל מ-1 בינואר 2020, בעד כ-60 אחוזים. עיר הבירה מחזיקה בשנים האחרונות בתואר "העיר עם הארנונה היקרה בארץ", וכעת מבססת לעצמה את התואר המפוקפק ומקבלת החלטה שתקשה עוד יותר על זוגות צעירים בהוצאות הדיור בעיר.
בימים האחרונים, כ-12 אלף משפחות וזוגות צעירים בירושלים קיבלו הודעות בתיבות הדואר על עליית הארנונה הצפויה. כך, למשל, תושבי הבניינים החדשים של פרויקט "אשטרום" בשכונת קריית יובל התבשרו שהארנונה שעומדת כיום על כ-63 שקלים למטר מרובע, תעלה ל-105.9 שקלים למטר מרובע. יחד עם זאת, השינוי לא ישפיע על דיירים ותיקים שנכנסו לביתם לאחר תהליך של פינוי-בינוי. עיריית ירושלים קבעה כי הדיירים הוותיקים שמתגוררים בדירות שעברו פינוי-בינוי יהיו פטורים מהעלייה בארנונה לתקופה של חמש שנים.
הדירות החדשות שנבנו בקריית יובל הן חלק מפרויקט "דיור בר-השגה", שיצא לדרך ב"ועדת טרכטנברג" שהמליצה לבנות לצעירים דירות חדשות בערים המבוקשות כדי להקל ביוקר המחיה. מאז ההמלצות של "ועדת טרכטנברג" חלפו 13 שנים, וכעת, כאשר הבניינים עומדים ומוכנים לאכלוס, עיריית ירושלים מחליטה להעלות את הארנונה. לדברי התושבים, העלייה חוטאת למטרה לשמה הפרויקט נועד.
דביר נווה עבר לפני כחודשיים להתגורר במגדל חדש בעיר יחד עם בת זוגו תמר אמינוף, שעלתה מאיטליה עם כל אחיה וגרה מאז בירושלים. "קיבלנו מכתב בדואר וגילינו שהעלו בהפתעה את הארנונה ב-60 אחוזים. אנחנו גרים בשכונה מאוד רועשת שנמצאת בבנייה, והפרויקט מוגדר מלכתחילה כפרויקט בעל מחיר נגיש לצעירים עם שכירות לטווח ארוך במחיר קבוע", סיפר דביר בשיחה עם N12. "הזוי שבפרויקט בר-השגה שנועד לצעירים ונמצא על מסלול הרכבת הקלה מבקשים ארנונה גבוהה כל כך. המשמעות היא שלא יהיו פה צעירים. בתום החוזה, זוגתי ואני נשקול לעזוב את ירושלים כי נראה שירושלים לא מעוניינת שיהיו בה צעירים".
ליאת ובעלה, זוג הורים צעירים, קנו במיטב כספם דירה בפרויקט החדש שקם בשכונת קריית יובל בירושלים. ליאת סיפרה בשיחה עם N12 על ההפתעה עם קבלת מכתב ההתראה: "כשעברנו לכאן לא ידענו על העלייה הצפויה בארנונה. קיבלנו את ההודעה בהפתעה מוחלטת דרך שורה של מכתבים שהגיעו אלינו לתיבות הדואר, בלי שום התראה מוקדמת".
כיום, בני הזוג משלמים סכום של כ-6,300 שקלים בשנה עבור הארנונה, כשהסכום צפוי לזנק ל-11,050 שקלים בשנה: "זו קפיצה של כמעט פי שניים במחיר. אם ירושלים רוצה לשמר את הצעירים שלה, היא ממש לא בכיוון. אני ירושלמית בנשמתי ומאוד רציתי להישאר בעיר. עבדנו קשה וחסכנו כסף כדי לגור כאן. אנחנו רוצים לחיות חיים נורמליים ופשוט לא מצליחים. העיר לא אמורה לגרש את התושבים שלה".
על פי תוכניות הוועדה לתכנון ובנייה, בשכונת קריית יובל צפויים לקום כ-70 מגדלים בשנים הקרובות. תנופת הבנייה בעיר ניכרת גם בשכונות רוממה, בית הכרם, גילה וקטמונים. ליאת תיארה את השינוי שעברה השכונה בתקופה האחרונה - והתסכול של התושבים: "השכונה שלנו הופכת לאתר בנייה. אי אפשר לדרוש ארנונה כל כך גבוהה מאנשים שחיים בתוך אתר בנייה. העירייה צריכה לספק מינימום של תשתיות, וכרגע לא הרחיבו את הכבישים או סיפקו מקומות חנייה, לא פתחו עוד גני ילדים או גני שעשועים ואנחנו סובלים מרעש של קידוח. אם השכונה נמצאת בתהליך של התחדשות עירונית, אפשר להעלות את הארנונה בעתיד כשתהיה תמורה לעלייה הזו. כרגע זה פשוט לא מוצדק".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מאז העדכון האחרון לתעריפי הארנונה, שבוצע בשנת 1988, השתנו פני העיר כך שישנן שכונות שבהן לא קיימת הלימה בין תעריף הארנונה הנוכחי לבין רמת איכות החיים הגבוהה שעלתה במשך השנים והשירותים העירוניים הניתנים בהן. כך, לדוגמה, בוצע פיתוח חסר תקדים של המרחב הציבורי בשכונת קריית יובל. נבנו גני ילדים חדשים לצד תכנון ובנייה של בתי ספר, נבנה קו רכבת קלה שייפתח בחודשים הקרובים לתנועה, לצד פיתוח והקמת מבני מגורים חדשים ואיכותיים. מתוך כ-230 אלף יחידות דיור בעיר המחויבות בארנונה למגורים, יתעדכן תעריף הארנונה לכ-12 אלף דירות בלבד. עדכון התעריף, ייצר הלימה בין בנייה חדשה ומודרנית והתפתחות אדירה של אזורים אלו, למעמד הסוציו-אקונומי של מבקשי המגורים החדשים שם ולרמת השירותים העירוניים הניתנים כתוצאה מפיתוח האזור".