אי אפשר היה שלא להרגיש את זה: קיץ 2024 היה אחד החמים שנרשמו. ארגון ניטור האקלים של האיחוד האירופי הכריז על כך רשמית, מציין שורה מחרידה של שיאי טמפרטורות, שמראים שכדור הארץ עבר את הקיץ הלוהט היותר מאז החלו מדידות האקלים. המשמעויות כמובן נוגעות לכל אחד ואחת מאיתנו. ולא רק בהקשר הבריאותי.

משבר האקלים עלול לפגוע בחברות ולערער את מצב הכלכלה הישראלית, כך עולה מדוח של חברת הייעוץ אנטרופי, שנערך ביחד עם משרד עורכי הדין ליפא מאיר והוצג בכנס של ניהול סיכוני אקלים.  הדוח מצביע על מגמות של התייקרות בעלויות חומרי גלם, בעיות בשרשרת האספקה, עלייה במחירי הביטוח, ופגיעה בתפוקת העובדים, כל זאת כתוצאה מהתחממות כדור הארץ. מצב כזה עלול להשפיע רבות על צמיחת החברות, בשל הגידול בעלויות והשחיקה ברווח הגולמי.

בנוסף, בחן הדוח האם חברות במשק הישראלי מאמצות אסטרטגיות לניהול סיכוני סביבה ואקלים, ומצא שרק 36 חברות, מתוך 125 שנבדקו, אימצו באופן מלא אסטרטגיות לניהול סיכונים. רק 19 מהן הציבו יעדים מדידים. הדוח מצביע על כך שחברות שאינן נוקטות באסטרטגיות סביבתיות ברורות, ושאינן מנהלות סיכונים סביבתיים בצורה נכונה, עלולות להיפגע כלכלית.

"ככל שחברות ישראליות יתעכבו באימוץ אסטרטגיות לניהול סיכוני סביבה ואקלים, הן עלולות להימצא ללא מענה הולם אל מול מגמת הליטיגציה האקלימית הצומחת בעולם וצפויה להגיע גם לישראל", מסבירה עו"ד ציפי איסר איציק, ראש מחלקת סביבה ואקלים בליפא מאיר. "מומלץ לתאגידים בישראל לקדם שימוש בתוכניות ציות סביבתי, לצורך ניהול מושכל של סיכונים סביבתיים, ולשם הגנה מפני תביעות וקנסות".

ציפי איסר איציק  (צילום: איה בן עזרי, יחסי ציבור)
עו"ד ציפי איסר איציק. תאגידים לא מספיק מוגנים מתביעות וקנסות | צילום: איה בן עזרי, יחסי ציבור

השקעות ESG, Environmental, Social, and Governance, באנגלית, הן הטרנד החם אצל חברות ותאגידים. אבל על פי הדוח, בישראל לא ממהרים לבצע את השינויים המתחייבים כדי להתקדם לעבר שקיפות בתחום. "יידרש שיפור משמעותי בפעילות החברות העסקיות בנושאים אלו בשנים הבאות, בפרט לאור כך שסיכונים אלה הולכים וגדלים", אומר מתי אהרון, שותף באנטרופי ומנכ"ל אנטרופי ממשל תאגידי. "בסופו של דבר, העדר אסטרטגיה, אופן הניהול והשקיפות הלקויה של החברות, יביאו לפגיעה בתמחור הכלכלי שלהן, ולאי וודאות גדלה של המשקיעים", הוא מסביר.

מניתוח הדוח, עולה כי רק 37% מהחברות פרסמו בשנה שעברה דוח ESG, ורובן עדיין לא יישמו יעדים מדידים בתחום. ענף הבנקאות הוא היחיד שמפגין שיעור דיווח גבוה העומד על 83%, בעוד ענפי הנדל"ן והמסחר משתרכים מאחור עם שיעורי הדיווח הנמוכים ביותר, העומדים על 20%-21%. מרבית חברות הטכנולוגיה, הפיננסים וההשקעות, אינן מתייחסות לסיכונים סביבתיים באופן מספק.

הדוח מציג אירועי אקלים קיצוניים שהתרחשו בשנת 2023 ברחבי העולם, כמו סופות שלג קשות בלוס אנג'לס, הצפות במדריד, וטמפרטורות קיצוניות בארה"ב. אירועים אלה גרמו לשיבושים משמעותיים בתשתיות, השבתות מסחריות, וקריסת מערכות תחבורה. אלה לא תיאורטיות אלא המציאות, והיא מציגה איום ממשי על היציבות הכלכלית הגלובלית.

מנתוני הבורסה הישראלית, עולה כי הענפים המושפעים ביותר מסיכוני אקלים הם הפיננסיים, בנקאות, טכנולוגיה ונדל"ן. הדוח מדגיש את הצורך הדחוף בשיתוף פעולה בין המגזר הציבורי והפרטי, וביישום מדיניות משותפת שמטרתה להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של שינויי האקלים.

תחום ה-ESG בישראל הולך ומתבסס בשנים האחרונות, עם יוזמות מצד הרשות לניירות ערך, בנק ישראל, והמשרד להגנת הסביבה. אבל עדיין לא ראינו אימוץ נרחב של התחום.