המלחמה המתמשכת והשפעותיה משנים את העדפות הרילוקיישן של הישראלים, כך עולה מסקר של חברת AllJobs שממצאיו נחשפים כאן לראשונה ב-N12. הסקר מעלה כי למרות המלחמה, שיעור הישראלים ששוקלים מעבר זמני לצורכי מגורים ועבודה לא השתנה ונותר על 62% בדומה לשנה שעברה. עם זאת, היעדים שאליהם שוקלים הישראלים לעבור השתנו על רקע עליית החשש מאנטישמיות ברקע המלחמה בעזה.

עוד ב-N12 כלכלה:

מסמך האוצר חשף: מי הכי ייפגעו מהעלאת המיסים הצפויה
אתם תשלמו על כניסה לת"א - המדינה תרוויח מיליארד שקל
נתניהו הבטיח קרקע בזול למילואימניקים: בדקנו מה יצא מזה

הסקר שביצעה מחלקת המחקר ב-AllJobs בדק כיצד הושפעה השאיפה של הישראלים לבצע רילוקיישן מאירועי 7 באוקטובר, המלחמה המתמשכת והשפעותיה על הכלכלה, יוקר המחייה והשינויים במרקם החברתי. הסקר נערך זו השנה הרביעית ברציפות, כשהפעם הוא בוצע ברקע שיח גובר על גלי אנטישמיות ברחבי העולם, בדגש על אירופה וארה"ב. הסקר נערך מדי שנה בין אמצע מאי לתחילת יוני והשנה השתתפו בו 779 עובדות ועובדים מכלל האוכלוסייה בישראל.

שיעור העובדים בישראל שדיווחו כי חשבו על ביצוע מעבר למדינה אחרת נותר כאמור על 62% בדומה לממצאי השנה שעברה, וגם הגורמים המרכזיים נותרו זהים: 57% רוצים בכך בשל אפשרות לשיפור המצב הכלכלי. לפי עורכי הסקר, תחושת האכזבה מהמדינה ומהממשלה עוד בולטת אך ירדה קלות: 30% העידו כי הם מאוכזבים מהמצב במדינה ולכן שוקלים להגר לעומת 35% בשנה שעברה.

ראש הממשלה נתניהו בהצבעה על רציפות חוק הגיוס בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו בהצבעה על רציפות חוק הגיוס בכנסת, בחודש שעבר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אמנם אין שינוי לעומת שנה שעברה בהיקפים אך עדיין קרוב לשני שלישים מהנשאלים שוקלים עזיבה", מסרה מנהלת תחום קריירה ב-AllJobs ליאת בן-תורה שושן. "אנו נמצאים בתקופה של אי ודאות והתחושות הללו וחוסר היכולת לצפות מהם האירועים הבאים שיכולים להשפיע ולשנות את חיינו, מובילים רבים לבחון אפשרות למעבר למדינה אחרת כפתרון שיעזור להם למצוא ביטחון אישי וכלכלי".

לונדון אאוט - יוון וקפריסין אין

כמו בשנים קודמות גם הפעם צפון אמריקה ובעיקר ארה"ב מהווה את היעד המבוקש ביותר לביצוע רילוקיישן עבור רוב הישראלים (44%). אירופה נותרה במקום השני כיעד הגירה מועדף, אך תוך שהיא נופלת מביקוש של 38% אשתקד ל-24% השנה. לפי AllJobs בולטת כניסתן לרשימה של יוון וקפריסין כיעדי ההגירה השלישי המועדף ביותר בקרב הישראלים (14%). זאת תוך עקיפת בירות אירופה, וכן אוסטרליה וניו זילנד (9%) והמזרח הרחוק (7%).

הפגנות פרו-פלסטיניות בלונדון (צילום: guy smallman, getty images)
הפגנות פרו-פלסטיניות בלונדון, באפריל | צילום: guy smallman, getty images

הצניחה בביקוש להגירה באירופה מגיע במקביל לזינוק בחשש של הישראלים מגילויי אנטישמיות. בעוד שאשתקד ציינו רק 5% כי החשש מאנטישמיות הוא שמונע מהם לעבור למדינה זרה, השנה ציינו 12% את האנטישמיות כסיבה לכך. לדברי בן-תורה שושן, "השיח על גלי אנטישמיות ברחבי העולם מגביר את החששות של הישראלים וזה משתקף בסקר וככל הנראה מהווה גורם מעקב במעבר".

בחלוקה לערים ניו יורק ולוס אנג'לס הן יעדי ההגירה המבוקשים ביותר עם 17% ו-9% בהתאמה, ואחריהן מיאמי עם 8%. ערים בולטות נוספות הן סידני (5%), אתונה (4%) ולרנקה בקפריסין (2%). על רקע החשש מאנטישמיות בבירות אירופה, הביקוש ללונדון כיעד הגירה צנח מ-9% אשתקד ל-3% השנה, רומא זוכה ל-4% ואמסטרדם וברצלונה 3% כל אחת. פריז זוכה ל-1% בלבד. בראש הרשימה עם 27% ביקוש מככבת האפשרות "כל מקום שיציעו לי".

פחות מוכנים להסב מקצוע

הסקר בחן גם את שאלת האתגר התעסוקתי במעבר למדינה אחרת. 43% מהנשאלים השיבו כי יש היצע משרות בחו"ל לניסיון המקצועי שלהם. 16% ציינו כי אין משרות פנויות בתחומם והיתר לא ידעו לומר.

עם זאת, רק 50% ציינו שהם מוכנים או שוקלים לבצע הסבה מקצועית כדי להגדיל את האפשרות לרילוקיישן - ירידה קלה ביחס לשנתיים הקודמות: 52% בשנת 2023 ו-57% בשנת 2022. התחומים שנהנים מההיצע הגבוה ביותר של משרות הם עדיין תחומי ההייטק, האינטרנט והדיגיטל, ואחריהם רפואה, פארמה - ומכונאות רכב.