נכון למועד כתיבת שורות אלו, ישנם תורים זמינים להוצאת ת"ז או דרכון בחמש לשכות בלבד של רשות האוכלוסין: ירושלים, דיר אל אסד, עכו, קריית אתא ובית שמש. תושבי המרכז? הדרום? אין תור בשבילכם, לא השבוע ולא בכלל.

לכאורה, האפשרות להוציא דרכונים ותעודות זהות דרך הרשת לבעלי תיעוד ביומטרי הייתה אמורה לפתור את זה - אך בפועל המספרים מאכזבים: "הציפייה הייתה ל-10 עד 15 אלף בחודש", אומרים ברשות האוכלוסין, אך בחודשיים וחצי מאז 30.4 הונפקו דרך הרשת 16,067 תעודות ו-3,138 דרכונים בלבד. למה זה קורה?

המחסור בתורים לדרכונים הוא בעיה מתמשכת עוד מתקופת משבר הקורונה, שהביא לעצירת הטיסות לחו"ל, ואז לשטף אדיר החוצה כפיצוי. רשות האוכלוסין לא עמדה בקצב, ומי שרצה דרכון או תעודת זהות נאלץ להמתין חצי שנה, ולהגיע ללשכות נידחות ברחבי הארץ.

הבעיה הלכה והתגלגלה במשך מספר שנים, עד שבקיץ 2023 פתחו שר הפנים משה ארבל ומנכ"ל רשות האוכלוסין אייל סיסו את "מרתון לדרכון", שבו ניתן שירות ללא קביעת תור מראש, אלא בתור פיזי ותוך פתיחת משמרות ושעות נוספות רבות מצד רשות האוכלוסין. המרתון היה הצלחה, ובמהלך כחודש וחצי הונפקו מעל 400 אלף דרכונים. אך כעת, הקיץ חזר ואיתו עונת התיירות - והעומס חזר ללשכות האוכלוסין.

שר הפנים משה ארבל (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)
שר הפנים משה ארבל | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90

"בין 1 בינואר ל-30 ביוני הנפקנו כ-1.4 מיליון דרכונים ותעודות זהות", אומר אייל סיסו. "מדובר בכ-300 אלף יותר מאשר בתקופה המקבילה בשנה שעברה".

"היקף פניות עצום"

ובכל זאת, העומס ניכר: "בשבועיים-שלושה האחרונים יש היקף פניות עצום, ולנו אין עובדים נוספים כדי להיענות לביקוש - וזה יוצר צוואר בקבוק. גם הרבה מהעובדים במילואים, או חולים בקורונה, והרבה אנשים רוצים עכשיו לצאת לחו"ל. אני דווקא מקבל הרבה תשבחות ותודות על ההתנהלות, אבל אנחנו מודעים לזה שיש לחץ".

ב-30 באפריל נפתחה לראשונה האפשרות להנפיק דרכון דרך הרשת לבעלי הזדהות ביומטרית קודמת, דרך מערכת הזיהוי הממשלתית. מדובר היה במהלך תקדימי, שאותו הבטיח שר הפנים משה ארבל כבר בשנה שעברה בראיון.

לא רק שהמהלך היה אמור לחסוך את התור ככלל למי שזכאי, אלא גם הוצאת אותם אנשים מהביקוש לתורים הייתה אמורה להקל משמעותית את זמני ההמתנה גם עבור מי שלא עמד בקריטריונים.

אך בפועל, לפי סיסו "חצי מהכמות, כ-8,000 איש, פנו בשבוע-שבועיים הראשונים, ובכל שאר התקופה פנו השאר". כלומר אחרי ההתלהבות הראשונית, הביקוש הידלדל מאוד.

אייל סיסו, על מרתון הדרכונים (צילום: מהדורה ראשונה, חברת החדשות)
מנכ"ל רשות האוכלוסין אייל סיסו | צילום: מהדורה ראשונה, חברת החדשות

למה? קודם כל, המסלול פתוח אך ורק למי שיש לו תיעוד ביומטרי קודם, כלומר הנפיק בעבר תעודת זהות או דרכון ביומטרי, מה שלרבים מהישראלים אין. סיבה נוספת, על פי המנכ"ל סיסו, היא ש"חידוש הדרכון הביומטרי תקף לחמש שנים בלבד, בעוד שכדי להגיע לארה"ב בפטור מוויזה במסלול ESTA (תהליך חדש שארה"ב פתחה בפני ישראל לאחרונה, ע' א') נדרש דרכון בתוקף לעשר שנים.

"הבעיה היא שמטעמי ביטחון וסייבר אין לנו אפשרות להנפיק דרכון דרך הרשת ליותר זמן, כי בסופו של דבר הפנים משתנות. אנחנו עובדים מול רשות הסייבר כדי לתת את האפשרות הזאת בכל זאת, אבל בינתיים זה המצב".

עם זאת, מדגיש סיסו, בתעודות זהות אין בעיה מהותית כלל - והסיבה שאנשים קובעים תור פיזי לחידוש ת"ז הוא בעיקר חוסר מודעות. "אנחנו צפויים לצאת בשבוע הבא עם קמפיין שקורא לאנשים לבצע פעולות דרך הרשת, ואני גם אנצל את ההזדמנות כדי להגיד כאן - אל תקבעו תור פיזי אם אתם לא צריכים, יש אפשרות קלה יותר".

עמודים של דרכון ישראלי (צילום: shutterstock)
דרכון ישראלי (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock

בעיה נוספת היא שגם אם אין תכנון לצאת לארה"ב דווקא, זמן ההנפקה של דרכון ארוך בהרבה: בעוד שת"ז יכולה להגיע לבית הלקוח תוך שלושה שבועות בלבד מרגע הבקשה ברשת, בדרכון זה עשוי לקחת בין חמישה לשישה שבועות, מה שהופך את התהליך ללא רלוונטי למי שמעוניין להנפיק דרכון במהירות לחופשה הקרובה. זאת, לדברי סיסו, בשל לחץ שיש במדפסות הדרכונים: "אנחנו כרגע בתהליך להביא לארץ עוד מדפסות דרכונים, וברגע שאלו יגיעו - הקצב יגדל משמעותית" הוא אומר.

פתרון נוסף שמכניסים ברשות האוכלוסין הוא מכונות להנפקה-עצמית של דרכונים ללא צורך בפקיד. הן עדיין דורשות קביעת תור מראש, אך לדברי סיסו הן מגיעות על חשבון הרחבת כוח האדם, וכך מאפשרות להגדיל את קיבולת השירות. לדבריו "יש לנו כבר 16 מכונות עובדות: בתל אביב, בקריות, בחיפה, בבאר שבע ובפתח תקווה. עד ספטמבר נהיה עם עוד 40, ועוד 44 עד סוף השנה. בתחילת 2025 יהיו כבר 100 מכונות מותקנות", הוא מבטיח.

תורים חדשים נפתחים

בינתיים, מי שאין לו אפשרות להזמין דרך הרשת, מוכרח לקבוע תור פיזי ולהגיע לאחת מלשכות האוכלוסין - אם הוא מצליח למצוא תור. עם זאת, מנסה סיסו להרגיע, תורים חדשים נפתחים כל הזמן: "70% מהתורים נפתחים כל שלושה חודשים, לשלושה חודשים קדימה, ו-30% בכל יום חמישי בערב לשבוע הבא. נוסף על כך, יש עוד 20% מהקיבולת שלנו שנפתחים בכל יום בבוקר, ככה ששווה לבדוק אם נפתחו תורים חדשים שמתאימים לכם", הוא אומר.

הסיבה לכך שהאחוזים מסתכמים ביותר מ-100% היא שהרשות פותחת יותר תורים מסך הקיבולת שלה, בשל העובדה שלא כולם מגיעים לתור שאותו קבעו.

עם זאת, כאמור, נכון למועד כתיבת שורות אלו - תושבי מחוזות שלמים בישראל לא יכולים להשיג תור קרוב למקום מגוריהם, והמחסור חמור בייחוד באזור המרכז: "אזור המרכז הוא הכי מבוקש והכי עמוס, והתורים נתפסים הכי מהר", אומר סיסו.

נראה שלמרות כל המאמצים, המחסור בתורים לדרכונים ולת"ז ממשיך. למי שיש תיעוד ביומטרי יש אלטרנטיבה, לכל הפחות לתעודות הזהות, אך אפשרות זו סובלת מבעיית חוסר מודעות. ככלל, רשות האוכלוסין מודעת לבעיה ופועלת לפתור אותה - אך בינתיים אזרחי ישראל ממשיכים לסבול מהמחסור.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס