קשה להתווכח עם נתונים: זו הפעם השלישית ברציפות ששווייץ מדורגת במקום הראשון ברשימת המדינות הטובות בעולם. אתמול (שלישי), התפרסמה רשימת המדינות השנתית של U.S. News & World Report לשנת 2024. הדירוג הזה, בשיתוף עם בית הספר וורטון באוניברסיטת פנסילבניה, מודד 89 מדינות בעולם לפי עשר קטגוריות שונות, כמו איכות חיים, יזמות ועוצמה, ידידותיות לעסקים, גמישות, או יכולת הסתגלות לשינויים וכו'. כל מדינה מקבלת ציונים בכל הקטוגריות, והסכום המשוקלל הוא הקובע את הדירוג.

שוויץ רגילה להיות במקום הראשון. היא הייתה שם קבוע בין השנים 2017 ל-2020. אבל בשנים האחרונות קנדה תפסה את מקומה. השנה, קנדה ירדה למקום הרביעי בדירוג, ושוויץ קפצה חזרה למקומה הטבעי. "הדירוג של המדינות הטובות ביותר הוא הרבה יותר מתחרות יופי", אומר דייוויד רייבשטיין, פרופסור לשיווק באוניברסיטת פנסילבניה. "הדוח מדגיש גם את הערך של תדמית גלובלית חזקה. המדינות מתחרות על מסחר חוץ, תיירות, והשפעה חברתית-כלכלית, ומנהיגים גלובליים צריכים להבין שהאופן שבו המדינות שלהם נתפסות[ משפיע על הכלכלות שלהן, דרך תיירות, השקעות זרות וסחר חוץ – כל אלה מרכיבים קריטיים בתמ"ג שלהן".

באופן היסטורי, מדינות שמדורגות גבוה במדד, גם נוטות להיות יותר יציבות ועם הרבה פחות תנודתיות. לכן זה בטח לא יפתיע אתכם שישראל צנחה השנה עשרה מקומות במדד המדינות, והיא ממוקמת במקום ה-46 מתוך 89 – הדירוג הנמוך ביותר שלה מאז תחילת הפרויקט ב-2016. הדירוג של ישראל ירד במספר קטגוריות, כולל התאמה, יציבות פוליטית ודאגה לזכויות אדם. הירידה הדו-ספרתית של ישראל הייתה השלישית בגודלה בדירוג, כאשר שתי הצניחות הגדולות לפניה הן של בחריין, שירדה ב-11 מקומות למקום ה-69, ואוקראינה, שצנחה ב-12 מקומות. "המעמד של ישראל בזירה העולמית יושפע באופן דרסטי מהסכסוך הזה, אך אני מהססת לומר שזה יהיה לגמרי שלילי", אומרת קליאונדה ראלי, נשיאת ללא מטרות רווח העוקב אחר אלימות פוליטית ופעילות מחאה ברחבי העולם. "הסיבה לכך היא שמעצמות אזוריות וכוחות שונים באיזור, הם פחות ביקורתיים לגבי אופן ההתמודדות של ישראל עם הסכסוך, והם ישאפו לשקם את מערכת היחסים החזקה והחדשה שלהם בהקדם האפשרי".

זה לא באמת מפתיע שבשנה כזו, צנחנו ככה. רק לא ברור איך טורקיה, על 50% האינפלציה שלה, הגיעה למקום 31. מצד שני, יכול להיות הרבה יותר גרוע. המדינות שדורגו בעשירייה האחרונה הן אוקראינה, שנמצאת במקום ה-80, ואחריה אזיירבייג'ן, איראן, קזחסטאן, הונדורס, קמרון, אלג'יר, לבנון, סרביה ובלרוס.

קריית שמונה לאחר מטח רקטות (צילום: ארז בן סימון, TPS)
מטח רקטות לקריית שמונה. מלחמה לא הולכת ביחד עם איכות חיים | צילום: ארז בן סימון, TPS

אבל עזבו אתכם, בואו נתמקד בחיובי: הנה עשר המדינות הראשונות ברשימה, ולנו לא נותר אלא לקנא.

במקום העשירי: דנמרק

אוכלוסייה: 6 מיליון, תמ"ג: 400.1 מיליארד דולר.

דנמרק מורכבת מחצי אי שבולט מתוך יבשת אירופה, ויש לה יותר מ-400 איים בצפון הים. בשנה שעברה היא דורגה במקום ה-13 ברשימת המדינות הטובות בעולם, והשנה דילגה כמה שלבים. למרות שהיא רק במקום העשירי בדירוג, היא דווקא זכתה למקום הראשון בחלק מהקטגוריות, כולל איכות חיים ומטרה חברתית – קטגוריה שמהותה זכויות אדם, איכות הסביבה ושוויון. המדד גם הכתיר את דנמרק כמדינה הטובה ביותר לגידול ילדים והמדינה הטובה ביותר בנושא שוויון גזעי.

במקום התשיעי: ניו זילנד

אוכלוסייה: 5.2 מיליון, תמ"ג: 242.1 מיליארד דולר

המדינה הקטנה באוקיינוס השקט ירדה מקום אחד משנה שעברה, אך עדיין נותרה בעשירייה הראשונה. היא דורגה במקום החמישי ברשימת המדינות הטובות ביותר לפנסיה נוחה, ובמקום השני ברשימת המדינות הטובות ביותר בנושאים חברתיים. עם זאת, ניו זילנד לא הצליחה להיכנס לרשימת 20 המדינות המובילות מבחינת השפעה תרבותית או עוצמה.

במקום השמיני: בריטניה

אוכלוסייה: 68.5 מיליון, תמ"ג: 3.2 טריליון דולר

גם לאחר יציאתה מהאיחוד האירופי בשנת 2020, הממלכה המאוחדת נותרה מקום נחשק למגורים. בעוד שהיא סיימה במקום התשיעי בשנת 2023, השנה בריטניה עלתה מעט, והתמקמה במקום השמיני. הממלכה המאוחדת מדורגת גבוה בקטגוריות יזמות ועוצמה – בשתיהן במקום הרביעי – אך לא הופיעה בקטגוריית ההרפתקאות ודורגה במקום ה-15 מתוך 89 מדינות בקטגוריית מורשת.

 

הפגנות ברחבי בריטניה  (צילום: Christopher Furlong, getty images)
גם בבריטניה יש לא מעט מהומות, אבל זה לא פגע לה בדירוג | צילום: Christopher Furlong, getty images

במקום השביעי: גרמניה

אוכלוסייה: 84.1 מיליון, תמ"ג: 4 טריליון דולר

גרמניה דורגה גם בשנת 2023 כמדינה השביעית הטובה ביותר בעולם. היא מדורגת במקום הראשון בקטגוריית היזמות, ונחשבת למדינה השנייה הטובה ביותר להתחיל בה קריירה. עם זאת, גרמניה לא נכנסה ל-20 המדינות המובילות במדינות הטובות ביותר לפנסיה או לטיולים לבד.

במקום השישי: שוודיה

אוכלוסייה: 10.6 מיליון, תמ"ג: 590 מיליארד דולר

בשנה שעברה, המדינה הנורווגית הייתה במקום השלישי ברשימה. אבל גם במיקום השישי הנוכחי שלה, שוודיה דורגה גבוה בקטגוריות אחרות כמו איכות חיים ומטרה חברתית. בנוסף, היא המדינה הטובה ביותר לנשים והמדינה הטובה ביותר לחיים ירוקים. שבדיה לא נכנסה לרשימת 20 המדינות המובילות בעוצמה או השפעה.

במקום החמישי: אוסטרליה

אוכלוסייה: 26.8 מיליון, תמ"ג: 1.7 טריליון דולר

אוסטרליה ירדה מהמקום הרביעי בשנה שעברה, למקום החמישי השנה, למרות הדירוג הגבוה שלה במקום השלישי בתחום הגמישות. היא דורגה במקום השמיני באיכות חיים והרפתקאות, ובמקום התשיעי במטרות חברתיות. בנוסף, היא המדינה הרביעית הטובה ביותר לפרישה נוחה והשלישית הכי טובה למיקום מטה של חברה.

במקום הרביעי: קנדה

אוכלוסייה: 38.8 מיליון, תמ"ג: 1.7 טריליון דולר

השנה קנדה ירדה מהמקום השני לרביעי, אך היא עדיין מדורגת בין חמשת המדינות המובילות באיכות חיים, מטרות חברתיות וגמישות. המדינה, השייכת לחבר העמים, דורגה במקום השישי בתחום היזמות, ונמצאת בעשירייה הראשונה בנוחות לפרישה, גידול ילדים וחינוך. קנדה דורגה במקום ה-15 ברשימת המדינות הידידותיות לעסקים ובמקום ה-14 ברשימת המדינות המשפיעות.

טורונטו (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
מפלי הניאגרה. אין ספק שבמדד המרחבים הירוקים קנדה מנצחת | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

במקום השלישי: ארה"ב

אוכלוסייה: 336 מיליון, תמ"ג: 27.4 טריליון דולר

זה הדירוג הגבוה ביותר של ארה"ב מאז תחילת דירוג המדינות הטובות ביותר לפני תשע שנים. היא עלתה למקום השלישי, לאחר שבשנה שעברה הייתה בחמישי. ארה"ב דורגה ראשונה בגמישות ובכוח, ובמקום השני ביזמות. היא דורגה שלישית בהשפעה תרבותית אחרי איטליה וצרפת,  ותפסה את המקום הראשון כמדינה המשפיעה ביותר וכמדינה עם מערכת החינוך הטובה ביותר. עם זאת, ארה"ב לא נכנסה לעשירייה הפותחת באיכות חיים, הרפתקאות או ידידותיות לעסקים. בנוסף, היא לא נכללה בעשרים המדינות הטובות ביותר לפרישה – ואכן אמריקאים רבים מהגרים כדי ליהנות מפרישה זולה ונוחה יותר.

במקום השני: יפן

אוכלוסייה: 123.2 מיליון, תמ"ג: 4.3 טריליון דולר

יפן קפצה למקום השני מהמקום השישי בשנה שעברה. היא דורגה שלישית בתחום היזמות וחמישית בהשפעה התרבותית, ושמינית בכוח, גמישות ובקטגוריית "מובילים", שמוגדרת כ"מדינות שכדאי לשים לב אליהן". יפן קיבלה דירוג גבוה גם בקטגוריות עסקיות ותעסוקתיות – המודדת את המדינות הטובות ביותר להשקעה והמובילות להתחלת קריירה. עם זאת, יפן לא נכנסה לעשירייה הפותחת במדינות הידידותיות לעסקים, המדינות הטובות ביותר לביקור או במדינות עם מטרה חברתית.

במקום הראשון: שוויץ

אוכלוסייה: 8.9 מיליון, תוצר מקומי גולמי (תמ"ג): 819 מיליארד דולר

שווייץ מדורגת במיקום גבוה באופן עקבי לפי רבים מהקריטריונים המרכזיים של  הדירוג. היא דורגה שלישית באיכות חיים, חמישית ביזמות ושנייה בנגישות לעסקים. היא גם תפסה את המקום הראשון ברשימות המדינות לפרישה נוחה ולהתחלת קריירה. עם זאת, היא דורגה רק במקום ה-19, בקטגוריית "מובילים", שהיא אינדיקטור למדינות עם כלכלות בעלות פוטנציאל גבוה. היא גם לא נכנסה לעשירייה הפותחת בקטגוריית המורשת, אשר מתייחסת למסורות תרבותיות.