המסחר בבורסת תל אביב ננעל היום (ראשון) בעליות שערים חזקות על רקע הסלמה הביטחונית. מדד ת"א-125 טיפס ב-2.1% ות"א-35 עולה בכ-2%. מדד הבנקים הוסיף כ-3%, מדד הנדל"ן התחזק בכ-2.8% ומדד הנפט זינק ב-3.2%.

אמנם לא התקיים היום מסחר במט"ח (מטבע חוץ), אך המסחר באופציות על הדולר משקפות ירידה בשווי המטבע האמריקני לרמה של 3.7001 שקלים פחות משערו היציג האחרון של הדולר שנקבע ביום שישי על 3.704 שקלים. עם זאת מדד VTA35, שנחשב למדד הפחד הישראלי ומשקף את הציפיות לתנודתיות בשוק ל-30 הימים הבאים, טיפס לרמה של יותר מ-20 נקודות.

"השווקים מסתכלים קדימה ואופטימיים שלא צפויה הסלמה בצפון לאחר הסבב הזה, ובעיקר אופטימיים לגבי הסבירות להשגת הפסקת אש עם התקדמות במשא ומתן", מסביר יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, את תגובת המשקיעים בבורסה.

תיעוד תקיפה בזבקין בלבנון
תיעוד מתקיפת חיל האוויר בלבנון, הבוקר

"שוקי המניות פתחו את שבוע המסחר בישראל בעליות יפות במדדים המובילים. נראה כי הסיבה לכך היא התגובה להצלחת הפעילות של חיל האוויר הישראלי נגד כוונת התקיפה של חיזבאללה לכיוון מרכז הארץ", מסרה עילית פלג, סמנכ"לית קלי פרימיום - חטיבת הפרימיום של קבוצת קלי. "שבוע המסחר צפוי להיות תנודתי על רקע אי הוודאות הביטחונית בעקבות הכרזת חיזבאללה לפיה זהו רק שלב ראשון במתקפה נגד ישראל - וכן ברקע ההערכות שגם איראן עשויה לתקוף.

"מנגד, העליות בשוק מקבלות תמיכה מהידיעות החיוביות מסוף השבוע האחרון בארה"ב, בעקבות פגישת הנגידים של הפדרל ריזרב והצפי לתחילת הורדות ריבית הפד כבר בחודש הבא, וכן על רקע הצפי לפרסום דוחותיה הכספיים של ענקית השבבים אנבידיה השבוע".

"המשקיעים מעריכים שנראה שוק עצבני"

"אם המסחר בבורסה היה מתחיל ב-06:00 בבוקר היינו רואים פה יום של ירידות מאוד מאוד חדות, אבל לשמחתנו המסחר מתחיל ב-10:00", אומר על התגובה בבורסה ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים. "המשקיעים ראו שהעניין בצפון לא התפתח למשהו הרבה יותר חמור אלא למשהו שבאופן מעציב כבר התרגלנו אליו. השוק עולה כי זה נראה כאירוע מוכל שלא מתפשט מעבר אליו. אנחנו יודעים מניסיון העבר שאירועים ביטחוניים, לא רק של השנה האחרונה, זה משהו שהמשקיעים די יודעים להכיל אותו. גם במלחמה הזו ראינו תגובת שוק מאוד חזקה בהתחלה ואחרי השוק עבר לאיזושהי הכלה".

עם זאת, פרידמן מצביע על הזינוק במדד הפחד הישראלי VTA35, שקפץ הבוקר לרמה של יותר מ-23 נקודות. "מדד הפחד משקף את התנודתיות שצופה השוק - לא עלייה או ירידה דווקא - והמדד הזה קפץ משמעותית ליותר מ-21 נקודות, וזה מספר יחסית גבוה שאומר שהמשקיעים מעריכים שנראה שוק מאוד עצבני". לדברי פרידמן, בימים כתיקונם מדד הפחד הישראלי נסחר מתחת ל-10 נקודות ובשנה האחרונה הוא לרוב סביב 15-13 נקודות, וקופץ מעלה סביב אירועים נקודתיים. לדבריו, כשמצרפים לכך את היעדר הזינוק בשער הדולר אפשר להסיק שמבחינת המשקיעים בבורסה אין כאן אירוע.

נדחו המראות הבוקר מנתב"ג
שינויים בלוח ההמראות מנתב"ג, הבוקר, בעקבות ההסלמה הביטחונית

גם בשוק אגרות החוב (האג"ח) אין תגובה דרמטית. פרידמן מסביר כי בתקופה האחרונה, על רקע הורדות דירוג האשראי המצטברות של ישראל, הגידול החריג בגירעון ובמיוחד על רקע הקיפאון בקידום תקציב מדינה חדש ל-2025 אגרות החוב הממשלתיות של ישראל סובלות מ"חולשה", לדבריו. ככל שהתשואה - כלומר הריבית - של אגרת החוב גבוהה יותר, הדבר מסמן סיכון גבוה יותר שמייחסים המשקיעים לאפשרות שמנפיקת אגרת החוב, במקרה זה מדינת ישראל, לא תשלם את חובותיה.

פרידמן מציין כי מצב הדברים בשנה האחרונה בשוק האג"ח נראה "לא בריא" - ומדבריו אפשר להבין כי הסיכון שמשקף השוק לחוב של מדינת ישראל מספיק גבוה כדי שגם אירוע ההסלמה של הבוקר לא יקפיץ אותו.

"העליות בעולם איזנו את הסנטימנט השלילי"

"שוק ההון פתח את שבוע המסחר ביציבות על רקע מתקפת המנע הישראלית הלילה בלבנון", מסר קובי לוי, ראש אסטרטגיית שווקים בבנק לאומי. "מחד ההסלמה הביטחונית מכבידה על השוק ומאידך העליות בשווקי המניות בעולם איזנו את הסנטימנט השלילי בישראל באופן שהוביל ליציבות בפתיחת המסחר. עם זאת הדריכות בשוק ההון וברחוב הישראלי מורגשת, ובאה לידי ביטוי בביצועי החסר של שוק ההון המקומי ביחס לעולם.

"סגירת נתב"ג, החמרת הנחיות פיקוד העורף, גיוס המילואים, האפשרות להתארכות הלחימה ועוד גורמי סיכון, צפויים להכביד על הכלכלה המקומית ולהקשות על שוק ההון הישראלי להתאושש לאורך זמן. להערכת אגף הכלכלה בבנק לאומי, בתרחיש המרכזי שער החליפין הממוצע של הדולר לשקל ב-12 החודשים הקרובים יהיה בטווח שבין 3.80-3.60 שקלים לדולר".