טורקיה אומנם לא הוציאה על כך הודעה רשמית, אבל בנמלי המדינה כבר החלו ליישם הוראה של איסור גורף ליצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד - כך פורסם היום (ה') בגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים. בה בעת, סחורות מיובאות מישראל אומנם יצאו לטורקיה, אך עם הגיען לנמלים התגלה כי נאסרת פריקתן.
עוד בנושא ב-N12:
• מה יעשו הסנקציות הטורקיות לכלכלת ישראל? עושים סדר
• בישראל מזהירים: ההגבלות הטורקיה יעלו את מחירי הדירות
• טורקיה הודיעה: החלטנו לתמוך בתביעה נגד ישראל בהאג
• ארדואן נגד נתניהו ומדינת ישראל: "לא שונים מהיטלר"
הטורקים החלו להגביל יצוא סחורות לישראל באופן בלתי־רשמי עוד בתחילת החודש. סוכנים שעובדים עם יבואנים ישראלים סיפרו להם, כבר אז, כי מקור העיכובים הוא הממשל. מעבר לכך, הוגבלה לעמילי מכס היכולת לבצע מכס יצוא עבור משלוחים מטורקיה לישראל. המערכת הממוחשבת הטורקית מציגה שגיאה, ללא יכולת להתקדם עם ההצהרה אך ורק ליצוא לישראל.
רק כשבוע לאחר מכן, יצאה ההודעה הרשמית של משרד המסחר הטורקי על מגבלת יצוא של 54 פריטים - רובם מענף הבנייה. בין המוצרים הבולטים היו שיש, מלט, פלדה ואלומיניום, כשהתקווה הייתה כי בכך ייעצרו הצעדים האנטי־ישראליים.
הצעד ההוא התבצע לאחר שבחודש מרץ, הגיע היצוא הטורקי לישראל לשיא מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" (437 מיליון דולר), והיבוא אף לשיא של שנה שלמה (167 מיליון דולר), כך לפי הלשכה הטורקית לסטטיסטיקה. אולם, נראה כי התבוסה ההיסטורית של מפלגת הצדק והפיתוח, בהנהגת הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן, בבחירות המקומיות בסוף מרץ, הביאה לפאניקה - ולהחלטה כי מתיישרים עם הדרישות האנטי־ישראליות של בסיס המצביעים שלו.
לפני כשבוע וחצי, קיים ארדואן מסיבת עיתונאית משותפת עם מקבילו הגרמני, פרנק־וולטר שטיינמאייר, בה טען: "אנחנו כבר לא מקיימים קשרים מסחריים הדוקים עם ישראל, זה נגמר". ייתכן שבאומרו כי "זה נגמר", ארדואן אכן התכוון לדבריו. אלו רצף אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, אפילו לא בשיא משבר המאווי מרמרה, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו.