תלמידי בתי הספר היסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים, כבר לא יכולים לחכות. מאז שחזרו מחופשת פסח, הם כבר מתחילים להרגיש את הניחוח של החופש הגדול. גם ההורים מריחים את זה, ועבורם זו תקופה פחות מהנה והרבה יותר מאתגרת, בעיקר בגלל הצורך הבלתי פוסק למצוא סידור לילדים, וכמובן עלויות הקייטנות הגבוהות.

אבל הורים לילדים גדולים יותר יכולים כבר להוריד מעצמם קצת לחץ. בגילי חטיבה ותיכון, הילדים כבר יכולים להתנסות בעבודות קיץ קלות. וזה בהחלט אינטרס של ההורים. כך הנערים והנערות גם עסוקים במקום לשבת על מסכים כל היום, גם לומדים לקחת אחריות ואולי אפילו כישורים חדשים וגם מרוויחים קצת כסף משלהם בין החופשה המשפחתית, והבילויים עם החברים. כל הצדדים ירוויחו מבני נוער שימצאו עבודת קיץ.

אבל לא כל עבודה אפשרית עבור בני נוער, ויש חקיקה ברורה וחד משמעית בכל הנוע להעסקתם. מה הכי חשוב שתדעו? הכנו מדריך שעונה על כל השאלות, ורלוונטי גם לנערים והנערות, גם להורים שלהם, וכמובן למעסיקים, שחייבים לעמוד בתנאי החוק אם הם רוצים להעסיק תיכוניסטים בחופשה.

באיזה גיל אפשר להתחיל להעסיק בני נוער?

על פי החוק המסדיר העסקתם של בני נוער, במהלך שנת הלימודים ניתן להעסיק בני נוער מגיל 15 ומעלה, אם לא חלות בעניינם של אותם בני נוער הוראות חוק חינוך חובה. בחופשות לעומת זאת, שכוללות גם את חופשת הקיץ כמובן, ניתן להעסיק גם בני נוער שמלאו להם 14 שנה בלבד. העסקתם של נערות ונערים שטרם מלאו להם 14 אינה מותרת על פי החוק. מה קורה אם מלאו לבת או לבן שלכם 14 במהלך יולי? העסקת בני נוער שמלאו להם 14 במהלך החופשה אפשרית כל עוד מדובר בעבודות קלות, שלא יכולות להזיק לבריאות ולהתפתחות. מגבלה פורמלית זאת לא חלה ביחס לעבודות שניתן לשלב בהן בני 15 ומעלה, אבל כמובן שמוטלת חובה מהותית על המעסיק לוודא שהעבודה מותאמת ליכולות של הנער או של הנערה ולא עלולה לפגוע בהם.

תופעה: בני נוער מפרנסים את הוריהם (צילום: חדשות 2)
נערים עובדים בגלידריה. לא יותר משמונה שעות ביום | צילום: חדשות 2

מה צריך לעשות מעסיק שמבקש להעסיק בני נוער?

כדי לוודא את גילו של הנער או הנערה, ואת האפשרות להעסיקם, מוטלת על המעסיק חובה לוודא את בני כמה הם. זה ייעשה רק על פי מסמך רשמי – תעודת זהות של הנער או הנערה או של אחד ההורים

 הכוללת את פרטי הנער. המעסיק חייב לשמור עותק מתעודת הזהות במהלך כל תקופת העסקתו של הנער ובמהלך השנה שלאחר מכן. כמו כן, הוא נדרש לקבל ולשמור ברשותו אישור רפואי לכך שהנער או הנערה כשירים לבצע את העבודה.

מה השכר שיש לשלם לבני נוער?

בכל הנוגע להעסקת בני נוער, נקבע שכר מינימום מותאם הנמוך מזה שחל ביחס להעסקתם של בגירים. מעסיק אינו יכול לשלם שכר הנמוך מזה שנקבע בהתאם לגילו של הנער. נכון לחודש אפריל השנה, סכום זה עומד על סך של 4,116 שקל לחודש מלא של עבודה לנער או נערה עד גיל 16 (23.79 שקל לשעה), 4,410 שקל לחודש לנער עד גיל 17 (25.49 שקל לשעה), 4,881 שקל לחודש לנער עד גיל 18 (28.21 שקל לשעה).

מהן המגבלות על שעות העסקתם של בני נוער?

ניתן להעסיק בני נוער שגילם עד 16 שנה לא יותר משמונה שעות ביום, ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. בני נוער מעל גיל 16 ניתן להעסיק עד תשע שעות ביום (מבלי לחרוג ממסגרת של 40 שעות עבודה בשבוע). נער או נערה המועסקים שש שעות ומעלה, זכאים להפסקות באורך מצטבר של 45 דקות לפחות במהלך יום העבודה, מהן לפחות הפסקה אחת רצופה של 30 דקות. באופן עקרוני אין חובת תשלום בגין זמן ההפסקה.

בניגוד לבגירים, לא ניתן להעסיק בני נוער בעבודה בשעות נוספות, תוך תשלום גמול בגין העבודה בשעות הנוספות. כמו כן, חל איסור על העסקת בני נוער במהלך המנוחה השבועית. כאשר מדובר בבני נוער יהודים, יום המנוחה השבועית הוא שבת, והמנוחה השבועית היא פרק זמן של לפחות 36 שעות רצופות.

קיימות מגבלות וישנם איסורים שונים בנוגע לאפשרות העסקתם של בני נוער בשעות הלילה. בתקופה של חופשות לימודים ניתן להעסיק בני נוער מעל גיל 16 עד חצות (לאחרונה אושרה בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק המרחיבה את אפשרות ההעסקה עד השעה אחת אחר חצות), ובלבד שהמעסיק דואג להסעה ממקום העבודה למקום מגוריו של הנער או הנערה, שלא באמצעות תחבורה ציבורית.

 האם בני נוער זכאים לזכויות סוציאליות נלוות?

הסעות: המעסיק מחויב לשלם לבני נוער עובדים הוצאות נסיעה מביתם אל מקום העבודה ובחזרה (עד לתקרה 22.60 שקל ליום או בגובה עלות כרטיס חופשי חודשי, לפי הנמוך מביניהם).

ימי חופש: בני נוער זכאים ל18 ימי חופשה בגין שנת עבודה מלאה, וזאת בגין ארבע שנות העסקתם הראשונות במקום העבודה. בני נוער המועסקים רק בתקופת החופשה, על בסיס של שעות, אינם זכאים לימי חופשה, אלא לדמי חופשה בשיעור ארבעה אחוז משכרם.

הפרשה לפנסיה: החובה הקיימת על פי דין להפקיד לעובדים הפקדות פנסיוניות אינה חלה במקרה של העסקת בני נוער.

פיטורים: מעסיק שמבקש לפטר נער או נערה נדרש לקיים שימוע, בדומה להליך הנדרש במקרה של סיום העסקת בגיר. כיוון שזכאות לפיצויי פיטורים קיימת רק במקרה של העסקה במשך שנה ומעלה באותו מקום עבודה, הרי שסיום העסקתם של בני נוער שמועסקים במהלך החופשה לא מקנה זכאות לתשלום פיצויים. כך גם לגבי דמי הבראה, שהזכאות להם מותנית בהשלמת שנת עבודה.

חבורת נערים מצטלמים בים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קודם שיעבדו וירוויחו קצת, אחר כך שיעשו כיף | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה בנוגע לתשלום לרשויות המס, למוסד לביטוח לאומי ולביטוח בריאות?

בני נוער פטורים מתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, על כן אין המעסיק נדרש לנכות תשלומים אלה משכרם. מה שכן, המעסיק מחויב להעביר תשלום מטעמו למוסד לביטוח לאומי בגין העסקת בני נוער, בשיעור מופחת ביחס לשיעור הנוהג בנוגע להעסקת בגירים.

הכנסתם של בני נוער מחויבת בתשלום מס הכנסה, על כן על המעסיק לנכות משכרם את התשלום לרשות המיסים. עם זאת, כיוון שלבני נוער מוקנית נקודת זיכוי במסגרת חישוב שיעור המס, הרי שבמרבית המקרים הלכה למעשה אין ניכוי בפועל משכרם. 

עו"ד חגי ורד הוא שותף במחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן.