מעבירים בביט ופייבוקס יותר מ-25 אלף שקל בשנה? בנק ישראל יאפשר לגבות מכם עמלה על כך, החל מעוד חצי שנה. על־פי טיוטה להערות הציבור שפרסם הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, החל מ-1 בינואר 2025, יוכלו חברות התשלומים לגבות תשלום מהמשתמשים. מדובר בשינוי גדול בתחום, שכן עד היום אפליקציות התשלומים לא הורשו לגבות עמלות. כך, למרות הפופולריות הגדולה שלהן, כאשר מיליוני לקוחות בישראל משתמשים בהן, החברות מפסידות עשרות מיליוני שקלים בשנה, ומאז הקמתן, הסכום הצטבר למאות מיליוני שקלים.

בבנק ישראל מנסים להרגיע את הציבור ומסבירים כי מדובר ברף גבוה ש"בניתוחים מקדימים שערך הפיקוח על הבנקים, נמצא כי נכון להיום, הרוב המוחלט של הלקוחות אינם מגיעים לרף הזה, וימשיכו לקבל את השירות ללא עלות".

אם כך, על מי יחול השינוי? ככל הנראה, בעיקר על עסקים. אך לא בטוח שזה מרגיע את בעלי העסקים הקטנים, שעוברים את הרף הזה.

בפיקוח על הבנקים, הגדירו כי השינוי יחול עד 2027 וכי אם ביט או פייבוקס ירצו להעלות את גובה התשלום מעבר לכך, הם יוכלו לעשות זאת רק לאחר מכן, אך יצטרכו לקבל את אישור הפיקוח על הבנקים.

בנוסף, נקבע כי "תתאפשר גביית עמלה על שירותים מיוחדים, שיינתנו ללקוחות של אפליקציות התשלום שיחפצו בכך, מעבר לשירותי העברת וקבלת תשלומים". בבנק מסבירים את הוספת הסעיף ב"גמישות עסקית והוספה של שירותים חדשים ובעלי ערך ללקוחות שיבחרו להצטרף אליהם". גם במקרה הזה, גביית העמלות יתאפשרו לאחר אישור בנק ישראל. מדובר, ככל הנראה, בפעילות ההלוואות שנותנת פייבוקס ללקוחות, ש"ביט" של בנק הפועלים לא הצליחה לעשות עד כה בהיקף משמעותי.

באפליקציות התשלום עוברים מיליארדי שקלים בשנה

ביט היא האפליקציה הגדולה מבין השתיים ושולטת ב-90% מהשוק. באפליקציה, שהושקה ב-2016, שנתיים אחרי המתחרה, עברו 15 מיליארד שקל בשנה שעברה, זאת בהשוואה ל-6.6 מיליארד שקל בפייבוקס. מספר המשתמשים של ביט עומד על כ-3.5 מיליון איש ואילו בפייבוקס על כ-1.4 מיליון.

ההיקף הכספי שהוחזק באפליקציית פייבוקס עמד על 747 מיליון שקל (בביט אין מקבילה כזו, שכן הכסף עובר ישירות לחשבון העו"ש בבנק). מאז הקמתה של ביט, הפסידה האפליקציה, על־פי הערכות, כ-700 מיליון שקל, ואילו פייבוקס הפסידה כ-250 מיליון.

פייבוקס הוקמה לפני כעשור כחברת סטארט-אפ, ושלוש שנים לאחר מכן, שופרסל נכנסה בה כשותפה. בשנת 2017, נכנס כשותף גם בנק דיסקונט. לפני שבועיים, מכרו האחים שלומי ויוסי אמיר, הבעלים החדשים של שופרסל, את מכירת חלקה (49.9%) בפייבוקס לידי בנק דיסקונט, תמורת 77 מיליון שקל - מה שהפך את פייבוקס לחברה בת בבעלות מלאה של הבנק, שמוערכת בשווי של 150 מיליון שקל. כעת, האתגר של דיסקונט הוא להעביר את החברה לאיזון בשנה הבאה ולרווחיות בשנת 2026. בבנק מקווים להביא שותף שיחזיק כ-20%-30%.

מבנק הפועלים נמסר: "הבנק לומד את המסמך שפורסם. עם זאת, חשוב להזכיר כי לפי טיוטת ההנחיה אשר פורסמה להערות הציבור, ניתן יהיה לגבות עמלה על קבלה או העברת כספים ממשתמשים אשר מעבירים או מקבלים למעלה מ-25,000 ש"ח בשנה, משתמשים אשר השיעור שלהם בקרב משתמשי ביט נמוך מאוד (אחוזים בודדים). משכך, על־פי נוסח הטיוטה כפי שפורסמה, עמלה זו לא תהיה רלוונטית ללמעלה מ-90% משתמשי ביט. כזכור, לביט יש מעל 3 מיליון לקוחות, שכאמור, לרובם הנחיות המסמך לא רלוונטיות".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס