כמדי שנה, מדרג מגזין האקונומיסט, יותר נכון גוף מחקר בשם EIU המסונף למגזין, את הערים שהכי כדאי לחיות בהן בעולם. הגוף הזה בוחן 173 ערים ברחבי עולם באופן בלתי תלויו על פי מספר קריטריונים מרכזיים, ביניהן איכות הבריאות, התרבות הסביבה, מצב היציבות, התשתיות והחינוך, ועוד פרמטרים מדידים. וינה השיגה ציונים מושלמים בארבע מתוך חמש הקטגוריות, כאשר הנקודה היחידה שבה ירדה הייתה בהיעדר אירועי ספורט משמעותיים. למרבה השמחה זה לא גרע יותר מדי מהניקוד שלה והיא בכל זאת קטפה את המקום הראשון. גם ב-2023 וינה נבחרה למקום הראשון, למעשה, זו השנה השלישית שהיא במקום הראשון. טוב לדעת שיש עקביות ב-EIU. אגב, זה לא הגוף היחיד שבחר בווינה כהכי טובה – גם סקר מטעם האיחוד האירופי שנערך השנה העלה שווינה נחשבת לעיר בעלת איכות החיים הטובה ביותר ביבשת.

העיר השנייה שהכי טוב לחיות בה היא קופנהגן בדנמרק, והיא דורגה במקום השני גם בשנה שעברה. אחריה נבחרה ציריך בשוויץ, שעלתה מהמקום השישי למקום השלישי. מלבורן, אוסטרליה ירדה למקום הרביעי, תוך שהיא חולקת את המקום החמישי עם קלגרי שבקנדה, וציריך בשוויץ.

ומה קורה בצפון אמריקה?

הונולולו שבהוואי היא העיר המובילה בארה"ב, ונמצאת במקום ה-23 בלבד. אטלנטה בג'ורג'יה עשתה עלייה מרשימה למקום 29. לוס אנג'לס הגיעה למקום 58, וניו יורק דורגה במקום ה-70. תחום החינוך בצפון אמריקה זכה לציונים הגבוהים ביותר, למרות ירידה בדירוגי התשתיות בקנדה בעקבות מחסור בדיור והעלייה במחירי הנדל"ן. לונדון, בירת בריטניה, דורגה במקום ה-45 בעולם.

בין הערים באסיה, הונג קונג הציגה את השיפור המשמעותי ביותר ועלתה מהמקום ה-61 למקום ה-50, הודות לשיפור ביציבות ובבריאות. בייג'ין ממוקמת במקום ה-81, ואילו קייב, שעדיין נמצאת במלחמה, מתמקמת בעשירייה התחתונה במקום ב-165. גם ערי איחוד האמירויות הערביות, כולל אבו דאבי ודובאי, ראו עליות משמעותיות בדירוג, יחד עם הערים ריאד, ג'דה ואל-חובאר שבערב הסעודית.

העיר הכי שווה ב-2019 (צילום: Shutterstock)
קופנהגן במקום שני. מעורר קנאה | צילום: Shutterstock

ואצלנו? תל אביב צנחה למקום ה-112, נפילה של 20 מקומות בדירוג והנפילה הגדולה ביותר שנרשמה השנה במדד. הסיבות הן כמובן המלחמה והשלכותיה, אבל בואו, גם להיות במקום 92 זו לא איזו מציאה גדולה. בתחתית הדירוג נמצאת דמשק, שנחשבת רשמית לעיר שהכי פחות כדאי לחיות בה. מעליה טריפולי בלוב, ואלג'יריה ולגוס בניגריה, שלא הראו שיפור מאז השנה הקודמת. 

ברסלי בהטשאריה, אחד הבכירים ב-EIU, ציין שיש עלייה קלה בחיוניות העולמית, אבל הזהיר מפני סיכונים מתמשכים ליציבות נוכח אתגרים כלכליים והפגנות נרחבות ברחבי העולם. בהתייחסות לאי השקט העולמי המתמשך, הדגיש בהטשאריה את האתגרים שעומדים בפני הערים שרוצות להפוך את עצמן לכמה שיותר טובות עבור התושבים. גם משבר האינפלציה גובה מחיר מערים בעולם. למרות שהיא מתחילה קצת להירגע, השפעותיה עדיין מורגשות, בטח במחירי הדיור שמהווים מדד חשוב לאיכות חיים.  "השנה התבסס הסקר שלנו גם על העובדה שיש יותר מקרים של אי שקט אזרחי והפגנות ברחבי העולם, למשל ההפגנות בקמפוסים בארה"ב, שיוצרות לחץ מתמשך על חיוניות שכנראה לא צפוי להירגע בקרוב", סיכם בהטשאריה. באופטימיות.

אתר בנייה תל אביב (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
אתרי בנייה בתל אביב. אולי היא צנחה לא רק בגלל המלחמה | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

אלה עשר הערים הטובות בעולם לשנת 2024

וינה, אוסטריה

קופנהגן, דנמרק

ציריך, שוויץ

מלבורן, אוסטרליה

קלגרי, קנדה

ז'נבה, שוויץ

סידני, אוסטרליה

ונקובר, קנדה

אוסקה, יפן

אוקלנד, ניו זילנד