עוד רגע מתחיל החודש שמחכים לו מיליונים ברחבי העולם. משחקי היורו 2024, שייתקיימו ביוני-יולי בגרמניה, הם חגיגה של כדורגל אירופי משובח ונוצץ, עמוס בדרמות ודשא ירוק במיוחד. אנשים רבים יצפו במשחקים בביתם, אבל לא מעט יעדיפו לרדת לבר, לקפוץ למסעדה, ולהיפגש עם חברים על כוס בירה וארוחה טובה תוך שהם מריעים לקבוצה האהובה עליהם, אבל האם בתי עסק רשאים בכלל להקרין משחקי כדורגל עבור הקהל הרחב?

השאלה הראשונה שצריך לשאול, היא מי בכלל בעלי הזכויות בשידורי המשחקים, וכפועל יוצא – האם אמנם הקרנות פומביות בכלל חוקיות? הנה כל השאלות הרלוונטיות, והתשובות שיעזרו לכל מי שתוהה להחליט אם זה כדאי.

האם צילום משחק כדורגל מהווה יצירה הזכאית להגנת זכות יוצרים?
חוק זכות יוצרים מגן למעשה על יצירות, ובתי המשפט הכריעו בפסקי דין שונים כי צילום משחק כדורגל (או אירוע ספורט אחר) מהווה "יצירה מקורית", שזוכה להגנת זכות יוצרים. אמנם משחקי הכדורגל כשלעצמם אינם יכולים להיות מושא לזכות יוצרים, מאחר שאירוע ספורט הוא התרחשות של עובדות במציאות. זכות היוצרים עשויה לחול על האופן המסוים שבו אירוע הספורט מתועד ונערך, או אם לאירוע הספורט עצמו התווספו תכנים מקוריים באופן שמבדל אותם משידור ההתרחשות העובדתית המתרחשת במגרש, לדוגמה על דרך הוספה של פרשנות, בחירה מה להציג במסגרת הילוכים חוזרים, וכדומה.

מי בעל הזכויות בצילום משחקי הכדורגל?
חברת צ'רלטון היא בעלת הזכויות למשחקי יורו 2024. מדובר בחברה העוסקת בהפקת שידורי ספורט וערוצי ספורט, והיא עורכת את השידורים באולפניה באמצעות הוספת פרשנויות, קטעי קישור וגרפיקה, ובכך הופכת את התכנים המשודרים ליצירות דרמטיות בהן יש לה זכויות יוצרים בהתאם לחוק זכויות יוצרים, תשס"ח-2007. חלק ממשחקי היורו ישודרו בערוץ הציבורי כאן 11 כחלק משיתוף הפעולה עם צ'רלטון.

האם הקרנה של המשחקים בבתי עסק מהווה הפרה של זכות היוצרים?
חוק זכות יוצרים קובע כי לבעל זכות היוצרים הזכות הבלעדית לעשות פעולות שונות ביצירתו, ונתונה בידו הזכות הבלעדית ל"ביצוע פומבי" של היצירה. הקרנה של שידור ספורט מהווה "ביצוע פומבי" של היצירה,  ולכן הקרנה של משחקי היורו על ידי בתי עסק שונים מצריכה קבלת אישור מצ'רלטון, שהיא כאמור בעלת הזכויות בשידורים.

יורו 2024  (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
גביע היורו מוצג בגרמניה. חודש של טירוף | צילום: FRANCK FIFE, getty images

האם הקרנה של משחקים שישודרו בערוץ כאן 11 גם מהווה הפרה של זכות יוצרים?
בפסק דין שניתן בשנת 2019 , במסגרת ע"א 54238-10-18 צ'רלטון בע"מ נ' עולם הבאולינג בע"מ, נקבע כי הקרנה של משחק כדורגל ששודר בערוץ ציבורי היא הפרה של זכויות יוצרים. התביעה עסקה במשחק שנערך במסגרת הליגה האירופאית בין קבוצת מכבי תל אביב לבין קבוצת איינטרכט פרנקפורט, שהוקרן בבית עסק שסיפק שירותי מזון מהיר,  תוך שימוש במסך טלוויזיה בלבד ובאופן המאפשר לציבור הרחב להגיע ולצפות בשידור המוקרן בערוץ ציבורי ולא מסחרי. באותו מקרה בית המשפט המחוזי קבע כי השידור הציבורי לא הוחרג בחוק זכות יוצרים, ולכן ביצוע פומבי של משחק בערוץ ציבורי (ערוץ 1 וערוץ 2 דאז), מהווה הפרת זכות יוצרים (וזאת בשונה מצפיית אדם בבית במשחק – מעשה שאינו מהווה "ביצוע פומבי"). עולם הבאולינג בע"מ חוייב בתשלום של  18 אלף שקל כפיצוי. בשורה התחתונה: מבחינת הדין אין הבדל בין ביצוע פומבי של יצירה ששודרה בערוצים ציבורים לבין יצירה ששודרה בערוצים מסחריים, כדי לבצען בפומבי צריך לקבל את רשותו של בעל הזכויות בהן.

איך אפשר בכל זאת להקרין את המשחק בבר או מסעדה?
מי שמעוניין להקרין משחקי היורו במסגרת העסק שלו, מוטב כי יצטייד באישורים הנדרשים מבעלת הזכויות על מנת לחסוך התדיינות עתידית. צ'רלטון מפרסמת תעריפים לתשלום בגין ביצוע פומבי שנאמדים באלפי עד עשרות אלפי שקלים, וזאת לפי מספר מקומות הישיבה בבית העסק.

 עו"ד רקפת פלד היא שותפה במשרד גילת ברקת ושות', מקבוצת הקניין הרוחני ריינהולד כהן