מבקר המדינה מתניהו אנגלמן פרסם היום (שלישי) דוח על "בזבוזי הכספים הציבוריים" עבור שיפוץ ומיגון מעון ראש הממשלה הרשמי והבתים הפרטיים. הדוח נועד לבחון את ההשלכות מהימשכות רבת השנים של הניסיונות להקים מבנה חדש למשרד רה"מ ומעון רה"מ, במסגרת פרויקט אלמוג. בין היתר, נמצא בדוח כי עקב ההימשכות עלה הצורך להתאים מעונות פרטיים של ראשי ממשלה, בסכום שהצטבר ל-56 מיליון ש"ח. בלשכת נתניהו התייחסו לדברים והבהירו: "בממשלה הקודמת החליטו להרוס את המעון בבלפור. נתניהו מתגורר בביתו ברחוב ראשי בירושלים והמיגון נעשה בתיאום מלא עם גורמי הביטחון".

"אין דרך להסביר כיצד אומת הסטארט־אפ לא מצליחה להקים מעון לראש ממשלת ישראל במשך עשור שלם ואף שיפוץ המעון בבלפור נגרר שנים ארוכות", האשים המבקר אנגלמן. "תחת זאת, משרד ראש הממשלה הוציא בשנים האחרונות כ-56 מיליון ש"ח על בינוי ומיגון מעונות פרטיים של ראשי הממשלה – ח"כ נתניהו (27 מיליון ש"ח), מר בנט (25 מיליון ש"ח) וח"כ לפיד (4 מיליון ש"ח)".

"הבינוי בנכסים פרטיים מביא לעירוב לא רצוי בין הפרטי לציבורי", הוסיף אנגלמן. "משרד ראש הממשלה אף לא סיפק הסבר מדוע במקום לבזבז עשרות מיליוני ש"ח שיורדים לטמיון על שיפוץ מעונות פרטיים, המשרד לא רכש דירה חלופית בירושלים שתהיה בבעלות המדינה, שבה יושקעו כספי הציבור ושתעמוד לרשות כל ראשי הממשלה".

 

מתניהו אנגלמן (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"גם בעת המלחמה לא קיבלתי הסבר"

מדוח המבקר עלה כי כעשור לאחר ההחלטה לבצע את הפרויקט המקורי לבניית מעון ומשרד חדש, פרויקט אלמוג שכשל בסופו של דבר, עדיין לא התקבלה החלטה המאפשרת להניע את הפרויקט החלופי – פרויקט שירה. לדברי אנגלמן, "רוב הליקויים שעלו בדוח מבקר המדינה משנת 2020 בנושא זה, ובמרכזם עיכוב של שנים בקידום הפרויקט, לא תוקנו". עוד הוא הוסיף: "המציאות הנוכחית לא יכולה להימשך".

בינתיים, ובשל העיכוב בפרויקט, התקבלה החלטה לשפץ את המעון הרשמי בבלפור. משרד המבקר מצא התנהלות איטית ולקויה בכל הנוגע לקידום השיפוץ, אשר השיתה על אוצר המדינה הוצאות בהיקף כספי ניכר. למשל, מהדוח עלה כי נרכשו מוצרים בעלות של 15.8 מיליון ש"ח עבור מיגון ושיפוץ החצר הפנימית והמטבח של המעון הרשמי – אך בשל העיכוב רוב המוצרים התיישנו או הושמדו.

לנוכח העיכוב, הן בפרויקט לבניית מבנה חדש עבור מעון ומשרד רה"מ והן בשיפוץ המעון הקיים, המדינה הוציאה עשרות מיליוני שקלים להתאמת הבתים הפרטיים של ראשי הממשלה נתניהו, בנט ולפיד. הוצאת הכספים נמשכת גם כיום, בזמן המלחמה, אף שביתו של נתניהו ברחוב עזה כלל אינו מתאים לאיומי מלחמה. "גם בעת המלחמה", ציין אנגלמן, "לא קיבלתי הסבר מדוע מוציאים עוד ועוד מיליוני שקלים על מיגון המעונות הפרטיים של ראש הממשלה נתניהו. זאת בשעה שהמעון ברחוב עזה כלל אינו מותאם לאיומי מלחמה ומשכך בשבועות הראשונים של המלחמה ראש הממשלה לא התגורר בו".

תגובת משרד ראש הממשלה

בלשכת ראש הממשלה הגיבו לדו"ח המבקר, והאשימו את קודמיו בתפקיד כמי שהחליטו להרוס את המעון. "השאלה היא למה בכלל היה צריך להרוס את המעון הרשמי בבלפור ולמה בנט בחר להתגורר במעונו הפרטי ברעננה שנה שלמה, עוד לפני הריסת מעון רה"מ הרשמי בירושלים על ידי לפיד", מסרו בלשכה.

בית משפחת נתניהו ברחוב עזה לצד שלט הרחוב
בית משפחת נתניהו ברחוב עזה



בנוסף, פרטו אנשי נתניהו את השתלשלות האירועים: "כשראש הממשלה חזר לתפקידו לפני למעלה משנה, המעון הרשמי בבלפור היה הרוס לחלוטין כתוצאה מהחלטה תמוהה ובלתי נחוצה של ממשלת בנט-לפיד להרוס באופן מסיבי את כל פנים המעון - לרבות הרצפה והתקרה - ולהשאיר רק את הקירות החיצוניים. לא היה בכך כל צורך, אפשר היה להסתפק בתוכנית השיפוץ והמיגון המינימלית המקורית שגובשה בממשלת נתניהו הקודמת, שהייתה אורכת כמה חודשים ולא שנים, והייתה חוסכת למדינה עשרות מיליוני שקלים".

בהמשך הבהירו בלשכת רה"מ כי מגוריו של נתניהו בעת הנוכחית הם כתוצאה מאותה החלטה, ומיגון ביתו נעשה בתיאום עם גורמי הביטחון. "נתניהו נאלץ להתגורר בדירתו ברחוב עזה בירושלים ושחשופה לאיומי ירי מעשרות גגות ודירות שמקיפות אותה. בנסיבות אלה, בזמן המלחמה הנוכחית ובצבר האיומים, רמת האיום על ראש הממשלה נתניהו היא בדרגה הגבוהה ביותר ומחייבת טיפול מיידי. יודגש כי במעונו לא בוצע שום שיפוץ אלא רק סידורי מיגון הכרחיים שנקבעו על ידי גורמי הביטחון".