שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע היום (שני) כי הוא מטיל וטו על קידום העסקה לרכש טייסות חדשות של מטוסי קרב F-35 ו-F-15, בשל אי הקמת הוועדה לבחינת תקציב הביטחון. סמוטריץ' מתח ביקורת על בקשת משרד הביטחון לכנס ללא הסכמה את ועדת השרים להצטיידות מערכת הביטחון כדי לדון ברכש המטוסים בעלות כוללת של כ-35 מיליארד שקל.
הסירוב של שר האוצר
- במכתב ששיגר לראש הממשלה כתב: "כינוס ועדת השרים ואישור עסקה בסדר גודל שכזה ללא הסכמת משרד האוצר ועל הראש של שר האוצר היא חסרת תקדים ואין בכוונתי לאפשר אותה".
- סמוטריץ': "מלחמת חרבות ברזל מערערת הנחות יסוד רבות בתפיסת הביטחון, ודורשת חשיבה מחודשת ואינה מאפשרת לנו להפטיר כדאשתקד".
- סמוטריץ': "בהינתן שלעולם תקציב דורש שיח של סדרי עדיפויות ולא רק של צרכים, לא ניתן לתקצב את כל החלופות".
- השר עדכן כי סיכם במשותף עם משרד הביטחון כי תוקם ועדה ציבורית שתגיש את המלצותיה בתוך כחודשיים, אולם מאז "מערכת הביטחון מונעת את הקמת הוועדה ומבקשת לקבוע עובדות בשטח ולחייב היקפי תקציב אדירים, בין היתר בעסקאות רכש המטוסים האמורות".
הביקורת של סמוטריץ'
- שר האוצר תקף את התנהלות מערכת הביטחון: "בכל הכבוד, לא ניתן לקבל התנהלות כזו. הציפייה של מערכת הביטחון לקבל שיק פתוח בסכומי עתק ובהשלכות עצומות על המשק, הכלכלה ואיכות החיים של אזרחי ישראל ללא חשיבה ביקורתית הינה לא לגיטמית ולא ריאלית. תמיד, ובפרט לאחר כישלון 7 באוקטובר".
- עוד כתב סמוטריץ' כי דווקא משום שעסקאות אלה אושרו כבר לפני שנים ועדיין לא אושרו – לכן אין דחיפות מיוחדת לאישורן, ו"לא יקרה כלום אם הן יידחו עוד מספר חודשים קטן כדי לאפשר את דיוני הוועדה".
- "המלחמה משנה הרבה מהנחות היסוד", הוסיף שר האוצר, "ובמובן זה העובדה שבעבר סברה המערכה כי עסקה מסוימת היא נכונה – אינה אומרת שהדבר נכון גם היום".
הסיכום עם נתניהו, והמסמוס של גלנט
- כבר לפני חודשיים הבטיח ראש הממשלה נתניהו שתוקם ועדה שתבחן את תקציב הביטחון.
- למרות הסיכום, שר הביטחון גלנט כל הזמן ממסמס ודוחה את הקמת הוועדה, וכבר יותר מחודשיים לא מצליחים להקים את הוועדה.
- בדוח השנתי שלו אתמול מתח בנק ישראל ביקורת על התנהלות מערכת הביטחון והדגיש את חשיבות הקמת הוועדה.
- בנק ישראל קבע כי מערכת הביטחון דורשת תוספת של מאות מיליארדי שקלים בשנים הקרובות, ולפיכך חייבת לקום ועדה שתקבע את סדרי העדיפויות וכמה כסף יש להעביר.
למרות הביקורת בארה"ב – אושרה עסקת אספקת המטוסים
- בסוף השבוע דווח בוושינגטון פוסט כי משרד החוץ האמריקני אישר לאחרונה העברה של מטוסי הקרב לישראל, כמו גם מנועי F-35, בעלות של כ-2.5 מיליארד דולר.
- על רקע הביקורת מבית על העברת הנשק מארה"ב לישראל בזמן המלחמה, במשרד החוץ בוושינגטון אישרו כי מדובר בהחלטה ישנה שכבר אושרה בעבר, ולא מדובר באישור חדש שהתקבל כעת.
- לצד זאת, בארה"ב אישרו בימים האחרונים, על רקע ביקור שר הביטחון יואב גלנט בוושינגטון, אספקה של כ-2,300 פצצות במשקל 2,000 ו-500 פאונד.