הנהלת משרד האוצר תתכנס היום (א') אחר הצהריים לדיון בבניית תקציב המדינה לשנת 2025 ובגזירות המס שייכללו בתוכו. תחילה צפויים ראשי האגפים להציג את התחזיות הכלכליות וצעדים מוצעים להיכנס לתקציב. מאחר ומדובר בדיון ראשוני בלבד לצורך "סקירה מלמעלה" ולהתנעת התהליך, התמונה אמורה להתבהר יותר בעוד כשבוע, בישיבת המשך באוצר שבה יגובשו התוכניות להתמודדות עם הגירעון הגבוה ולהעמדת מסגרת הוצאה ממשלתית סבירה בצל חוסר הוודאות הביטחונית.
תוכניות המיסוי שנבחנות
כפי שפורסם בגלובס, בין התוכניות שנבחנות באוצר לאיזון התקציב אל מול עלויות המלחמה המתמשכת ניתן למצוא את צעדי המס הבאים: הקדמת העלאת המע"מ ל-18% כבר בחודשים הקרובים, ואולי אף העלאה נוספת בהמשך; הקפאת מדרגות המס ונקודות הזיכוי, מה שיוביל לשחיקה בשכר נטו; ביטול הפטור ממע"מ על קניות אונליין מחו"ל עד 75 דולר; הטלת דיווח ואולי אף מס על משכירי דירות; וכן דחיית הפחתת מס הקנייה על רכבים חשמליים, שתייקר אותם משמעותית.
גורמים באוצר אמרו שהחבילה הסופית תורכב משילוב של צעדים אלו ואחרים, תוך ניסיון למצוא את "מינון" הגזירות שיאפשר להגדיל משמעותית את ההכנסות מבלי לפגוע יתר על המידה בפעילות המשק ובכיסו של האזרח. עוד נבחנים צעדים "חיוביים" להגדלת הגביה, כמו מבצע נוסף לחלוקת דיבידנדים בשיעור מס מופחת ותוכנית חדשה של גילוי מרצון לקהילת המשקיעים בקריפטו, אך ההערכה היא שאלו לא יספיקו כשלעצמם על מנת לסגור את הפער.
הבחירה של סמוטריץ'
בסיכום הפגישה יוטל על מנהלי האגפים והרשויות במשרד לבחון לעומק את ההשלכות והתועלות של כל צעד ולחזור לישיבת הוועדה הבאה עם המלצות מפורטות. כל הגורמים במשרד נערכים למרתון קיצוצים ומיסים שיוצג בקרוב לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ'. הוא יצטרך לבחור איזה מהצעדים הוא מאמץ, תוך הבנה שיצטרך להיאבק על אישורם בממשלה ובכנסת. סמוטריץ' ייאלץ לבחור בין שתי אפשרויות קשות: אף שר אוצר לא מעוניין שירשמו על שמו העלאות מיסים שכואבות לציבור, אבל האלטרנטיבה היא זינוק בגירעון ושנה כלכלית אבודה שלישית ברציפות לישראל.
סמוטריץ' טרם התייחס פומבית לגזירות המס שבדרך או לדיוני התקציב, למעט למאבק שהוא מנהל מול מערכת הביטחון. "המאבק מול צה"ל על תקציב הביטחון קשה לי מאוד", פירסם השבוע סמוטריץ' בעמוד הפייסבוק שלו. "אני משוכנע שהוא (הרמטכ"ל הרצי הלוי - א"ד) טועה בניהול התקציב ובבניין הכח", כתב שר האוצר והוסיף כי "צה"ל הודף בתוקף" את הניסיונות להקמת ועדת מומחים ציבורית שתעסוק בתקציב הביטחון לשנים הבאות.
באוצר מבינים שתקציב הביטחון לשנה הבאה יהיה גדול יותר ממה שתכננו עד לפני מספר חודשים, כיוון שעלויות המלחמה מתבררות כגדולות יותר מכפי שחשבו במקור. באוצר עושים עבודה לאומדן השלכות המלחמה על השנה הבאה, אבל מתנגדים לדרישות מערכת הביטחון לתוספת של כ-30 מיליארד שקל בשנה הבאה להתעצמות הכוחות, שנוספת על תקציבים לכיסוי הוצאות מלחמה מאוחרות ב-2025.