הממשלה צפויה לדון היום בהצעת החלטה להטלת מכס בגובה 100% על ייבוא מטורקיה עד תום כהונת הנשיא ארדואן, כך נמסר מלשכת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמקדם את ההצעה. היוזמה, שנחשפה לראשונה בחדשות 12, מקודמת על רקע הידרדרות היחסים בין ישראל לטורקיה והודעת משרדי הממשלה הטורקית על עצירת היצוא לישראל. באיגוד לשכות המסחר תקפו את היוזמה והזהירו מפני השפעתה על קשרי הסחר ועלויות היבוא עם וממדינות נוספות.

עוד בנושא ב-N12:

כמה נשלם על הפסקת המסחר עם טורקיה: שאלות ותשובות
יבואנים: הפסקת המסחר תקפיץ את מחירי המזון בעוד 20%
בטורקיה מכחישים הקלות בחרם על ישראל: "בדיות"

לפי הצעת ההחלטה של סמוטריץ', יבוטלו כל שיעורי המכס המופחתים החלים על סחורה המיובאת מטורקיה לישראל לפי הסכם לכינון אזור סחר חופשי בין מדינת ישראל לבין הרפובליקה של טורקיה. בנוסף, יוטל מכס על כל מוצר המיובא מטורקיה לישראל בשיעור של 100% מערך הסחורה בנוסף לשיעור המכס הקיים.

ההצעה תוחמת את ההחלטה בזמן וקובעת כי תונהג כהוראת שעה שתוקפה עד למועד תום תקופת כהונתו של נשיא טורקיה הנוכחי, שלפי הודעת שר האוצר עומד מאחורי ההחלטות נגד ישראל. לפי הודעת לשכת שר האוצר, גם אם הטלת המכסים על יבוא מטורקיה תביא לשיבושים זמניים בטווח הקצר, הדבר יוביל לגיוון מקורות היבוא.

עוד מוצע להנחות את שר הכלכלה, שר החוץ ושר האוצר לנקוט בצעדים לחיזוק התעשייה הישראלית וסיוע לגיוון מקורות היבוא של ישראל למוצרים שמיובאים מטורקיה, וזאת כדי ליצור חלופות ולהפחית את התלות של המשק הישראלי ביבוא מטורקיה. לפי סקר שערכה התאחדות התעשיינים בישראל, המדינות שיכולות להוות חלופות יבוא רלוונטיות ליצרנים בישראל הן סין, מזרח אירופה, יוון, גרמניה, קפריסין וטאיוואן.

סמוטריץ' (צילום: פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: פלאש 90

"העלאת המכס על היבוא מטורקיה היא תשובה ציונית הולמת לארדואן", מסר סמוטריץ'. "נשיא טורקיה ארדואן עומד בחזית ההגנה על מפלצות חמאס דעאש שביצעו את הטבח הנורא בשבעה באוקטובר ובהצהרותיו הפומביות מערער על זכותה של ישראל להגנה עצמית. הודעתו על עצירת הייבוא לישראל מהווה הכרזת חרם כלכלי והפרה חמורה של הסכמי סחר בינלאומיים עליהם התחייבה טורקיה. אם בתום תקופת כהונתו של ארדואן אזרחי טורקיה יבחרו מנהיג שפוי ולא שונא ישראל ניתן היה להחזיר את מסלול הסחר עם טורקיה לדרך המלך".

"אסור להיגרר למלחמת סחר"

יוזמת הממשלה להכביד את המכס על היבוא מטורקיה זוכה לביקורת קשה מצד איגוד לשכות המסחר. נשיא איגוד לשכות המסחר שחר תורג'מן מסר כי הוא קורא לממשלה לפעול במידתיות: "אסור לנו להיגרר למלחמת סחר שתחילתה בטורקיה וסופה לא ידוע. אני קורא לממשלה להתמקד בצעדים שימנעו את האצת יוקר המחיה ולא יתדלקו אותה. חבל שפרמטרים של כבוד לאומי ותחושות בטן הם שמובילים להצעת משרד האוצר. החלטות צריכות להתקבל מתוקף האינטרס הציבורי, בדגש על יוקר המחייה, ועל פי פרמטרים כלכליים".

בנייר עמדה שהעביר האיגוד למזכיר הממשלה והשרים לקראת הדיון נטען כי "הטלת מכסים על יבוא מטורקיה הוא מהלך בעל השלכות רוחב קשות ביותר על היבוא לישראל ומשפיע על קשרי הסחר ועלות הסחורות עבור היבואנים בישראל בכלל השווקים ובכלל הסקטורים באירופה ובעולם. הפגיעה שאנו עדים לה איננה נקודתית לטורקיה ומשפיעה באופן ישיר על שווקים חלופיים כגון יוון, איטליה ומצרים".

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר (צילום: עופר חגייב)
שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר | צילום: עופר חגייב

עוד מזהיר איגוד לשכות המסחר מפני השפעות הכבדת המכסים על טורקיה על קשרי הסחר עם מדינות אחרות. לטענת האיגוד, "ספקים זרים חוששים גם כך מקשיים לוגיסטיים בהעברת מטענים לישראל, מאי עמידת לקוחות ישראלים בהתחייבויות, ומקושי תפעולי בהעברות כספים מישראל". לטענת האיגוד, עצירת הסחר מצד הטורקים כבר הביאה לזינוק בעלויות היבוא לישראל ויצרה תלות במדינות אחרות: "אנו עדים לעליית מחירים של בין 10%-30% בכלל המוצרים המיובאים לישראל", נכתב בנייר העמדה.

בהתאחדות התעשיינים רואים את הדברים בצורה שונה: "לא ייתכן שהטורקים יחרימו אותנו ואנחנו לא נגיב", מסר נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר. "יש למצוא אלטרנטיבות יבוא ממדינות ידידותיות לישראל, שלא ייפגעו בעתות משבר כמו במשבר הנוכחי. צעד זה של הממשלה יעביר מסר ברור וחד לשאר מדינות העולם, כי אם יבחרו לנקוט בעיצומים כלכליים נגד ישראל, ישראל תטיל עליהן עיצומים דומים בתגובה. יש לנסח את ההחלטה כך שבמקרים חריגים שבהם יש צורך מיוחד או אינטרס לאומי ישראלי - יתאפשר במקרים חריגים ופרטניים לתת אישור לפטור ממכס בתצורת רישיונות או מכסות".