היום, (א'), נכנס לתוקף "חוק החשבוניות", שעל פיו כל עסקה שתבוצע בכל מקום ובכל תחום בישראל בין בתי עסק בשווי של 25 אלף שקל ומעלה תדרוש אישור מראש של רשות המסים. על פי הוראות החוק, על מנפיק החשבוניות להירשם לשירותים הדיגיטליים של רשות המסים, שם יינתן לו מספר הקצאה, המוכיח כי החשבונית כשרה ולא פיקטיבית.
טרום כניסת החוק לתוקף, הלינו ראשי הארגונים במגזר העסקי כי זוהי פרוצדורה מסורבלת שתהיה נטל בירוקרטי עצום על בעלי העסקים בישראל, המתמודדים גם כך עם קשיים רבים. מנגד, רשות המסים התעקשה כי המציאות בשטח מחייבת את יישומו, בשל היותו כלי יעיל והכרחי במאבקה כנגד תופעת החשבוניות הפיקטיביות, שפוגעת באופן חמור ביותר בקופת המדינה. מה היא חשבונית פיקטיבית ואילו תעלולים פיננסיים פליליים נעשים בשביל להוציא אותה? כיצד פועלת רשות המסים כדי לאתר את עברייני המס וכיצד החוק החדש יסייע לה במאבקה?
בחודש ינואר השנה גזר בית המשפט עונש של כתשע שנות מאסר בפועל על אמיר האפרתי לאחר שהורשע בגין הפעלת רשת עבריינית למכירת וקיזוז חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים. על פי כתב האישום, אפרתי הנפיק 3,289 חשבוניות פיקטיביות במסגרת הרשת, בסך 523 מיליון שקל, וגזר מכל חשבונית עמלה של 1%–2% מהסכום שהונפק, כך שהכנסתו מהרשת הייתה 5–10 מיליון שקל בסך הכול.
מקרה זה אמנם חריג בהיקפו, אך מצטרף לשורה ארוכה של מקרים נוספים שבהם הצליחה רשות המסים לגבש תשתית ראייתית כנגד בעלי עסקים בגין שימוש פלילי בחשבוניות פיקטיביות, שהוביל להקטנה של סכום המס ששילמו לקופת המדינה. היקפה, חומרתה ועומק הפגיעה של עבירה זו על הקופה הציבורית הובילו את מבקר המדינה לחקור את הנושא לעומקו. בדו"ח שפורסם בתחילת השנה נכתב כי הנזק המינימלי המוערך שנגרם בשל שימוש בחשבוניות פיקטיביות עומד על כ-2.5 מיליארד שקלים בשנה, וזאת בהתייחס לקיזוז סכומי מע"מ בלבד. אם מוסיפים לאומדן את הנזקים הנלווים להגשת חשבוניות פיקטיביות, כדוגמת אי תשלום מלוא המסים למס הכנסה, לביטוח לאומי וכו' – הסכום המוערך המצטבר גבוה פי כמה וכמה.
רשות המסים בישראל מנסה להיאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות כבר יותר משני עשורים. בסקר סיכונים שנעשה על ידה בשנת 2022 נכללה תופעת החשבוניות הפיקטיביות בקטגוריית סיכון "עסקי/אסטרטגי" ודורגה בין עשרת הסיכונים בדרגה הגבוהה ביותר שהרשות נדרשת להתמודד עמם. פרויקט "הקצאת חשבוניות ישראל" מערך בקרה על חשבוניות מס מערך בקרה על חשבוניות מס, שהוראותיו נכנסות לתוקף היום, הוא כלי נוסף בארגז הכלים של רשות המסים שנועדו להקטין באופן משמעותי את היקף התופעה.
מהי חשבונית פיקטיבית?
חשבונית מס משמשת, בין היתר, לניכוי מס התשומות (מס ערך מוסף) ששילם בעל עסק בגין ייבוא או רכישה של נכסים או צריכת שירותים, מהעסקאות שגבה העוסק על עסקאותיו. ניכוי זה מוביל להקטנת הסכום שהעוסק נדרש להעביר למע"מ. במקרים שבהם הוצאותיו של העוסק עולות על הכנסתו - הפרש המע"מ יזוכה לחשבונו של העוסק. כמו כן, חשבונית מס משמשת את העוסק להכרה בהוצאה לצורך חישוב ההכנסה החייבת במס הכנסה. חשבונית פיקטיבית היא חשבונית שהוצאה שלא כדין, שבה מוצגת עסקה שלא בוצעה בפועל, ובה צדדי העסקה אינם אמיתיים, והסכום, המכר או השירות אינם משקפים את העסקה בפועל.
כך למשל, בעל נגרייה רכש פלטות עץ ושילם עבורן 30 אלף שקלים + 5,100 מע"מ (מס תשומות), כך שהוא מחזיק בידיו חשבונית בסך מצטבר של 35,100 שקלים. בעל העסק רשאי לקזז את מלוא מס התשומות, בסך 5,100, מתשלום המע"מ שעליו להעביר לרשות המסים, בגין המע"מ שגבה מלקוחותיו עבור הרהיטים שמכר להם. ככל שבעל הנגרייה ישיג חשבונית פיקטיבית על "הוצאה" נוספת שלא הוצאה בפועל, הוא יוכל להקטין את סך המע"מ שעליו להעביר לרשויות ובכך לגרוע מקופת המדינה את הסך הנדרש שלא כדין.
עו"ד מאיר נוסבאום ממשרד נוסבאום ושות' המתמחה בתחום המיסים מסביר שקיימים סוגים שונים של חשבוניות פיקטיביות: "חשבוניות שהוצאו בלי שנעשתה עסקה בפועל, כמוגדר בחוק מע"מ; חשבוניות שהוצאו על ידי מי שאינו רשאי להוציאן (לדוגמה, מי שאינו עוסק) או על ידי מי שאינו צד לעסקה; חשבוניות על סכום השונה מסכום העסקה; חשבוניות מזויפות על שמן של חברות או עוסקים לגיטימיים שאינם קשורים כלל לצדדים המתקשרים לעסקה; וחשבוניות שהוצאו על מכר או על שירות השונים מהמכר או השירות שניתנו בפועל.
כאשר בעל עסק מגיש חשבונית פיקטיבית בודדת, לרוב לא נדרש ממנו לבנות אופרציה פלילית מסודרת, אך ישנם לא מעט בעלי עסקים שיצרו שיטה מורכבת שבאמצעותה הצליחו להקטין את חבות המס שלהם בעשרות או מאות מיליוני שקלים. כך למשל, הוא מציין את שיטת "חותמות ההסבה" – עבריין מאתר חברה מסוימת שעל שמה הוא מנפק חשבוניות כוזבות לבעלי עסקים שמקזזים את סכום המע"מ שבה. בשלב הבא, תחת החשבונית שהוציאו אותם בעלי עסקים המחאה לפקודת אותה חברה, במטרה לחזק את מצג השווא כי זוהי בעסקה לגיטימית ולהראות בספרי הנהלת החשבונות שלהן הוכחת תשלום עבור העסקה. לאחר מכן, אותו עבריין רוכש חותמות מזויפות וחותם באמצעותן בגב ההמחאה הפיקטיבית באופן שמאפשר הסבתה לאחר; ההמחאה המוסבת מוחזרת לידי המקזזים, שבתורם פורעים אותה אצל נותני שירותי מטבע ומשתמשים במזומנים לצורכיהם או לשימושים אחרים.
שיטה נוספת ומתוחכמת לא פחות היא הנפקת חשבונית המייצגת עסקה אמיתית שבוצעה מבחינת הסכומים ומהות העבודה או השירות אך הספק הרשום בחשבונית אינו זה שבפועל היה מעורב בעסקה. כך למשל, חברה רכשה מערכת מסוימת שסופקה לה אבל בפועל העסק שהפיק את החשבונית לגבי העסקה הוא לא העסק שסיפק את המערכת הלכה למעשה. בצורה זו מי שסיפק את המערכת אינו מדווח על העסקה ולא מעביר את המס הנדרש עליה בעוד שהחברה שקיבלה את החשבונית כן מדווחת ומתקזזת על החשבונית בתור הוצאה.
כיצד יישום החוק יסכל אפשרות לביצוע תרמית מס באמצעות שימוש בחשבונית פיקטיבית?
רו"ח יורם שיפר, שותף מנהל במשרד רואי חשבון זיו, שיפר ושות' , בעליה של חברת Invoice4u להפקת חשבוניות אונליין, מסביר כי "החוק נועד למנוע מלכתחילה את האפשרות להגיש חשבונית פיקטיבית, עוד בטרם המע"מ נוכה. עד כה, רשות המסים הייתה מאתרת חשבוניות פיקטיביות לאחר שהוגשו, הרווחים מביצוע העבירה כבר הופקו ומפיק החשבוניות הספיק להיעלם ולפתוח את החברה הפיקטיבית הבאה. הרשות הגיעה למסקנה כי קל הרבה יותר לסגור את החורים במסננת ולעצור עסקאות חשודות מאשר לבחון בפינצטה את אלה שכבר עברו דרכה".
יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, אומר כי מודל חשבונית ישראל הוא כלי משמעותי במלחמה בהון השחור, שבראייה ממלכתית כוללת יחזק את הכלכלה בישראל. "יישום המודל יעניק לבעלי העסקים, מקבלי החשבוניות, ביטחון שהן הגיעו מגורם אמין שנבדק על ידי רשות המסים" הוא מוסיף, "יש המון מקרים שבהם בעלי עסקים ישרים מקבלים ללא ידיעתם או אשמתם חשבוניות פיקטיביות, והם שמואשמים בפלילים ומשלמים על כך מחירים כספיים ואחרים יקרים מאוד. התוכנית החדשה תגן על המגזר העסקי הנורמטיבי ותקשה על עברייני החשבוניות הפיקטיביות לפגוע בקופה הציבורית".
לדבריו, כמו בכל הטמעת מערכת חדשה, יש חבלי לידה, "אבל בזכות השיח המקצועי עם רשות המסים ושר האוצר הצלחנו לצמצם את הנטל הבירוקרטי על המייצגים ובעלי העסקים, ובעתיד אף נוכל לקבל מרשות המסים את כל הדאטה של חשבוניות ההוצאות שלנו, מה שיחסוך לבעלי העסקים תשומות רבות של הקלדת החשבוניות למערכות הנהלת החשבונות".
אילו כלי חקירה עומדים לרשות רשות המסים ואיך היא משתמשת בהם?
בניסיונותיה להילחם בהון השחור בכלל ובחשבוניות פיקטיביות בפרט במדינת ישראל, הנהיגה רשות המסים לפני שנים מספר חובת דיווח מקוון ומפורט למע"מ על חברות וגופים בעלי היקף פעילות גדול. הגופים המדווחים בדיווח מפורט מחויבים לדווח דיווח מפורט בגין כל חשבונית מס שהוציאו, או חשבונית מס שקיבלו מעוסק מורשה אחר, זאת מעבר לדוח החודשי שהם מגישים למע"מ, שבו הם מדווחים על סך כל ההכנסות והתשומות שלהם. "הדיווח המפורט מאפשר לרשויות מע"מ לבצע התאמת מידע בין תשומות שעליהן דיווחו גופים לבין עסקאות שעליהן דיווחו העוסקים המורשים שהוציאו את חשבוניות המס", מציין עו"ד נוסבאום. נוסף לכך פיתחה הרשות מערכת מודיעינית ייעודית שמנגישה את המידע מבסיסי הנתונים השונים לצורך תחקור ואימות של חשדות, שתוצריה משמשים את משרדי המע"ם ופקידי השומה במאבקם בתופעת החשבוניות הפיקטיביות.
כמו כן, בימים אלה פועלת רשות המסים במרץ רב לרתום את הפרקליטות והמשטרה כדי לאחד כוחות לטיפול מערכתי בתופעת החשבוניות הפיקטיביות. בשנים האחרונות העמיקה רשות המסים את הקשר עם הרשות להלבנת הון, שמעבירה לה מידע רב על כלל חשבונות הבנק של אזרחי ישראל, לרבות תושבי חוץ וחשבונות המנוהלים בחו"ל. "לא אחת, רשות המסים עושה שימוש בכלי העיקוב ואיסוף הנתונים העומדים לרשות יחידות העילית במשטרת ישראל כדי לחשוף את תרמית המס", מוסיף רו"ח שיפר.
איך מקבלים מספר הקצאה?
במקרה של מנפיק חשבונית באמצעות תוכנת הנהלת חשבונות שמקושרת דיגיטלית למערכת המחשוב של רשות המסים, הפעולה היחידה שעליו לבצע היא להירשם לשירותים הדיגיטליים של רשות המסים ולהיכנס לתוכנה עם שם המשתמש והסיסמה המשמשים אותו לצורך כניסה לאזור האישי באתר הרשות המסים. מספר ההקצאה יינתן מיידית, בדומה לזמני התגובה המתקבלים מחברות האשראי.
במקרה של מנפיק חשבונית שאינו נעזר בתוכנת הנהלת חשבונות, אלא מתנהל עם פנקס חשבוניות ידני, גם הוא יידרש להירשם לאזור האישי באתר רשות המסים, ובהמשך להיכנס ליישום הייעודי שפותח לשם כך, שם ימלא את פרטי החשבונית ויבקש עבורה מספר הקצאה. לאחר מכן, יידרש לרשום את המספר שהתקבל על גבי החשבונית בכתב ידו. עוד הוראות והנחיות מופיעות בדף ייעודי באתר של רשות המסים.