בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בהתאם לתחזיות. לפני הודעת הבנק המרכזי התקיים קונצנזוס מלא בין החזאים במערכת בלומברג כי הריבית בישראל תישאר ללא שינוי. לפי הודעת בנק ישראל, "על רקע המלחמה מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית".

עיקרי נימוקי בנק ישראל להחלטה:

  • הפעילות הכלכלית ושוק העבודה מוסיפים להתאושש באופן הדרגתי. לצד זאת, מידת אי-הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מתבטאת ברמה גבוהה של פרמיית הסיכון של המשק.
  • בסביבת האינפלציה חלה עלייה מסויימת. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 2.8%. הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה הקרובה עלו ונמצאות בסביבת הגבול העליון. הציפיות לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון.
  • מאז החלטת המדיניות הקודמת השקל התחזק מול הדולר והאירו בכ-1.1%, ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי בכ-1.2%.
  • התוצר התרחב ברבע הראשון של שנת 2024 ב-3.35% ביחס לרבעון הקודם ומשקף גידול בצריכה הפרטית ובהשקעה בנכסים קבועים. למרות התרחבות זו התוצר נותר נמוך ב-2.8% ביחס לרמתו טרם המלחמה.
  • בשוק הדיור נמשכת עלייה במחירי הדירות והמגבלות וקשיי הפעילות בענף נוכח המלחמה עדיין משמעותיים. סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן עלה ב-0.6% והקצב השנתי של עלייתו עומד על 2.7%.
  • התרחבות הכלכלה הגלובלית נמשכה ברבעון הראשון. האינפלציה מוסיפה לשהות מעל יעדי הבנקים המרכזיים ותוואי הריבית הצפוי ע"י השווקים עלה.

מהתאחדות יועצי המשכנתאות נמסר בתגובה להחלטת הריבית כי למרות שאין שינוי במרכיב הפריים שאר מסלולי המשכנתה במגמת עליה. לטענת ההתאחדות, מסיבה זו, מי שייקחו משכנתה בתקופה הקרובה ומי שבחרו במסלולים משתנים נפגעים מעליות בהחזר החודשי. 

יועצי המשכנתאות מסבירים כי העלייה במרכיב הסיכון של מדינת ישראל ולחצים אינפלציוניים העלו את עלויות הגיוס של אגרות החוב. התייקרות זו לדבריהם כבר דחפה להתייקרות של כ-100 שקלים בהחזר החודשי של המשכנתה, ולהתייקרות של עשרות אלפי שקלים בעלות הכוללת של המשכנתה. 

בנוסף אומרים בהתאחדות כי נמשכת מגמת העלייה בפיגורים בהחזרי המשכנתה וקוראים לפיקוח על הבנקים לפשט את תהליך מחזור המשכנתה.