בחודש שעבר נשבר שיא של כל הזמנים - הביטקוין נגע ב-73,000 אלף דולר. נכון לרגע זה מדובר בכ-66 אלף דולרים, קרוב מאוד לשיא, וזו הזדמנות להיזכר איך בכלל התחיל כל הסיפור הזה. ב-8 בינואר 2009, שחרר סאטושי נאקאמוטו לעולם מסמך עם קוד מצורף של תוכנה הנקראית ביטקוין היושבת על תשתית בשם בלוקצ'יין. זו הייתה שנה קשה בשווקים העולמיים, ורק בארה"ב היו מאות אלפי דירות שבעליהם נשלחו לרחוב כחלק ממשבר הסאב-פריים של 2008.
בתקופה הזאת עלה הזעם הציבורי כנגד הבנקים, ואותו סאטושי נאקאמוטו החליט לייצר מערכת בנקאית חדשה עם מטבע דיגיטלי אנונימי, ללא מתווכים באמצע. אז איך זה עובד? מושג מרכזי בתחום הבלוקצ'יין הוא הכורים, אנשים שתורמים את המחשבים שלהם או מוכרים יכולות מחשוב חזקות כדי לבצע את ההעברות, שדורשות הצפנה חזקה. למעשה, בכל פעם שמישהו רוצה להעביר כסף ולבצע עסקה, נולד מעין תרגיל חשבוני שיש צורך לפצח אותו, והוא דורש הרבה חישוב. מי שמצליח להגיע לתשובה הנכונה ראשון מאשר את העסקה ותמורת העבודה שלו, הוא מקבל עמלה קטנה מההעברה. זהו התמריץ של האנשים לבצע את החישוב, מה שיוצר גם את ההצפנה.
הבעיה היא שפעולות החישוב הללו דורשות גם הרבה מאוד חשמל, ויש בזבוז רב מכיוון שרבים מנסים לפתור את אותו תרגיל, אך רק אחד זוכה בעמלה. בנקודה הזאת חשוב לדבר על מושג בסיסי בכלכלה - יצירת מחסור. בהתאם לכך, אותו סאטושי החליט שיהיו רק 21 מיליון מטבעות בביטקוין. בהתחלה הוא החליט לייצר תגמול גדול יחסית למי שייצר בלוקים חדשים, שב-2009 עמד על 50 ביטקוינים, אך התגמול הלך והצטמצם והשבוע, ב-20 לאפריל, תהיה חצייה נוספת, חמישית במספרה, שלאחריה יתקבלו 3 ושמינית לסגירת בלוק. היינו מצפים שאם התגמול יהיה קטן יותר פחות אנשים ירצו להיות כורים, אבל זה לא קורה בפועל.
כשמדברים על הערך העתידי של הביטקוין, רוב אדיר של המשקיעים חושבים שמחיר הביטקוין עוד עתיד לעלות, ובשנת 2030 השווי שלו יעמוד על כ-567 אלף דולרים לביטקוין בודד, כך על פי ממוצע התשובות שנאספו בסקר בנושא.
עוד מעניין לציין שעד היום אף אחד לא יודע מי הוא אותו סאטושי, שעל פי ההערכות מחזיק בין 750 אלף למיליון ומאה מטבעות. כלומר, השווי שלו היום הוא בסביבות 72 מיליארד דולר, מה שהופך אותו לאחד מ-10 האנשים הכי עשירים בעולם. חשוב לזכור שהכל תיאורטי, ואם הוא אכן יחליט לממש, ההשפעה על השוק תהיה דרמטית.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 174 - שיבושי ה-GPS לא יהפכו את ישראל לחסינה מפני מתקפות - וזו הסיבה