כל ילד מכיר את הרכבים של Caterpillar Inc, CAT בקיצור. חברת הבנייה, הקידוח והכרייה ויצרנית הכלים ההנדסיים האמריקאית היא חברה ותיקה מאוד שנוסדה בשנת 1925, והיא החברה הגדולה בעולם לייצור ציוד הנדסי ענק לבנייה. החברה, שנסחרת ב-NYSE ונמנית על מדד הדאו ג'ונס, הציגה ב-2023 מחזור מכירות של למעלה מ-60 מיליארד דולר והמנייה שלה שברה השנה שיאים חדשים עם עלייה של כמעט 40 אחוז.
אבל זה כנראה לא מספיק טוב לאזרחי נורווגיה, או לפחות, למי שאחראים על הפנסיה שלהם. ממש לאחרונה הודיעה KLP, קרן הפנסיה הפרטית הגדולה ביותר בנורווגיה, שהיא החליטה להיפרד מההשקעות בקטרפילר, ולמכור את כל האחזקות בה כך היא לא תהיה עוד חלק מהפורטפוליו שלה ושל בעלי הקרן. הסיבה: חשש שהחברה האמריקאית עלולה להיות מעורבת בהפרות זכויות אדם בגדה המערבית ובעזה.
על פי קירן עזיז, ראש מחלקת השקעות ב-KLP, הקרן, שממוקמת באוסלו, מכרה מניות ואג"ח של קטרפילר בשווי של 728 מיליון קרונה (כ-69 מיליון דולר) בתחילת החודש. עזיז ציינה שהציוד של החברה, שהמטה שלה נמצא בטקסס, משמש "להריסת בתים ותשתיות פלסטיניים כדי לפנות מקום להתנחלויות ישראליות", לדבריה, ובין היתר הועלו טענות שהציוד של החברה משמש גם את צה"ל.
ההחלטה הזו של קרן הפנסיה הזו מצטרפת לקמפיין האגרסיבי שמנהלים פרו פלסטינים ופעילי זכויות אדם לאחר שהחלה המלחמה בעקבות מתקפת הטרור של השבעה באוקטובר. אלה קוראים לתעשיית הפיננסים להתנתק מחברות הקשורות לישראל ולהחרים אותן, כמו שניסו ומנסים עדיין לעשות עם שלל חברות קטנות יותר שלכאורה קשורות לישראל.
"למרות שקטרפילר הראתה נכונות לפתוח בדיאלוג עם KLP, התגובה של החברה נכשלה באמינות שהיא יכולה להוריד למעשה את הסיכון של הפרה של זכויות אדם ואת הפעילות שלה באיזורי מלחמה וקונפליקט, או הפרה של דין בינלאומי", אמרה עזיז בהצהרה. "החברה לא יכולה לספק לנו הבטחות שהיא עושה כל מה שהיא יכולה בנושא".
KLP, שסך נכסיה הם כ-100 מיליארד דולר, מתארת את עצמה כמשקיעה אחראית המוכנה להתנתק מחברות מסיבות סביבתיות וחברתיות ופוליטיות. בשנים האחרונות ניתקה הקרן קשרים עם חברות נוספות, למשל חברת הנפט הסעודית Aramco , זאת בשל הסיכון שהיא מהווה לאקלים, וכן מחברות אמריקאיות המנהלות מרכזי פליטים הקשורים להפרות זכויות אדם.
הקריאה להחרים את קטרפילר ואחרות היא חלק מקמפיין גלובלי להחרמת חברות כאמור, וקיבלה דחיפה נוספת מהצהרת משרד הנציב העליון לזכויות האדם של האו"ם שטען בהצהרה בשבוע שעבר שקטרפילר וחברות אחרות מספקות לישראל ציוד צבאי, והוא קורא למשקיעים לגלות זהירות ולנקוט בפעולה כנגדן.