נתונים שמציג ארגון לתת מציירים תמונה עגומה על השלכות המלחמה ויוקר המחיה בקרב הציבור ערב חג הפסח 2024. הנתונים מראים כי כמעט שליש מהישראלים מעידים כי מצבם הכלכלי הורע בהשוואה לשנה שעברה וכי 41% מהציבור חוששים להידרדר למצוקה כלכלית בעקבות המלחמה. במקביל, פחות משליש מאמינים ביכולת הממשלה להתגבר על השלכות המלחמה.
- 30.7% מהישראלים מעידים כי המצב הכלכלי שלהם הורע בהשוואה לאשתקד, רובם (83.8%) עקב יוקר המחיה
- 14.9% ציינו כי הכנסתם נפגעה במידה רבה או רבה מאוד מאז פרוץ המלחמה, בהשוואה ל-35.4% מקרב המפונים
- ההכנסה של 29.5% מהמשיבים מספיקה בקושי או לא מספיקה כלל לכיסוי הוצאותיהם הבסיסיות
- 33.1% מהציבור מעידים כי צמצמו בהוצאות המשפחתיות לקראת חג הפסח
- 36.8% ציינו כי אין להם את האמצעים או יש להם אמצעים מצומצמים להיערך כהלכה לקראת החג
- 23.7% יאלצו לקחת הלוואה, להיכנס למינוס או להגדיל מינוס קיים, על מנת לעמוד בהוצאות הקשורות לפסח
- 48% מהישראלים מעידים שתרמו או יתרמו ארוחת חג לנזקקים. מקרב אלו שלא יתרמו ארוחת חג, יותר ממחצית (55.6%) ציינו כי היו רוצים לתרום אך לא יוכלו לעשות זאת בשל מצבם הכלכלי
- מצבם הנפשי של 38.6% מהציבור החמיר בהשוואה למצבם לפני המלחמה (66.5% בקרב המפונים), 12% קיבלו טיפול נפשי בעקבות המלחמה או נמצאים בתהליך (41.6% בקרב המפונים)
- 72.1% מסכימים כי בחברה הישראלית יש סולידריות חברתית גבוהה, 48.6% סבורים כי החברה הישראלית תצא מחוזקת מהמלחמה, ושיעור דומה (46.5%) אופטימיים לגבי עתידה של מדינת ישראל
- 30.1% מהציבור נותנים אמון ביכולתה של הממשלה לעשות את הדרוש על מנת להתגבר על השלכות המלחמה
לדברי מנכ"ל לתת ערן וינטרוב, "מצבן של עשרות אלפי משפחות נזקקות החמיר בעקבות השלכות המלחמה, יוקר המחיה והמצב הכלכלי, ואלפי משפחות חדשות נמצאות על סף העוני ועלולות להתדרדר למצוקה כלכלית. משאבי הסיוע בחברה האזרחית הולכים וקטנים מכיוון שהממשלה לא הקצתה מימון ייעודי לצרכים בסיסיים ואף קיצצה בתמיכות לעמותות, ובמקביל תרומות לנושאי עוני וביטחון תזונתי מופנות לערוצים אחרים. התגייסות הציבור הרחב, המגזר העסקי והפילנתרופיה אקוטיים על מנת שנוכל לתת מענה לצורך הרב, שהתגבר בעשרות אחוזים בהשוואה לשנה המקבילה אשתקד".
הממצאים מבוססים על סקר שערכה חברת IPANEL עבור לתת בתחילת החודש בקרב 502 יהודים בני 18 ומעלה. סקר המפונים שאליו מושווים חלק מהממצאים נערך בסוף מרץ בידי מכון rotem.ar בקרב 488 משיבים שטרם המלחמה התגוררו ביישובים בצפון ובדרום ישראל והינם זכאים למענק אכלוס מטעם המדינה.