ההמבורגר נכנס לחיינו בסערה אי שם בשנות ה-80 עם רשתות כמו בורגר ראנץ' ומק דיויד, ומאז הוא רק מגביר: ברשתות, במזללות וגם במסעדות שף, ההמבורגר בכל מקום, במבחר גדלים וצורות ובעיקר עם שלל תוספות. ביצה, כבד אווז, סמאשבורגר, גלייז ברביקיו וריבת זעפרן – כל אלה הם רק טרנדים, אבל הבסיס, אי של יציבות, הוא הקציצה עצמה, שלפעמים נעלמת בין כל הקישוטים מסביב ולא מקבלת את תשומת הלב שלנו. לכבוד יום ההמבורגר שמתרגש עלינו החלטנו לנקות את רעשי הרקע, ולבדוק את הדבר עצמו.
מחוץ לרשתות, אלה ההמבורגרים הכי טובים בישראל
איך זה עובד? למשימה נבחרו עשר רשתות ישראליות שמתמחות בהמבורגרים (הרשתות המהירות כמו מקדונלד'ס ובורגראנץ' נשארו בחוץ הפעם). בכל אחת טעמנו את ההמבורגר הפשוט והקטן ביותר, שמגיע עם תוספות בייסיק שכלולות במחיר - עגבנייה, בצל, חסה, מלפפון חמוץ. בכולן ביקשנו את מידת העשייה המאתגרת מדיום, ובטעימה עצמה בדקנו גם את הקציצה לבדה וגם את הביס השלם. לא הוספנו קטשופ, מיונז או כל רוטב אחר.
מה גילינו? טווח המחירים של ההמבורגרים הבסיסיים נע בין 33 ל-68 שקלים, ללא תוספות או שתייה, אבל בלא מעט מקומות האופציה הפשוטה והזולה מסתתרת אי שם בפינה הכי נסתרת בתפריט. רק שני המבורגרים מתוך העשירייה הגיעו במידת עשיה מדיום, ולא בכל הרשתות אפשר בכלל לבחור את מידת העשייה. כמעט בכל המקומות ההזמנות הגיעו תוך זמן קצר, גם כשהגענו בשעות העומס. הדירוג המלא והמנומק לפניכם.
מקום 10: בלאק
התרשמות כללית: הגענו לסניף בסינמה סיטי ביום שבת ב-12:05, כעבור 5 דקות ביצענו את ההזמנה, וכעבור 7 דקות נוספות כבר קיבלנו אותה. ההמבורגר היה דחוס יחסית להמבורגרים שטעמנו ברשתות אחרות.
הקציצה: למרות שביקשנו מידת עשייה מדיום קיבלנו קציצה יבשה מאוד, בדרגת צליה וול דאן, נטולת ריח או מרקם של בשר ובעיקר נטולת טעמים של בשר, צלייה או תיבול. הקציצה הייתה אפורה ודחוסה מאוד, וגם הלחמנייה והירקות לא הצליחו לטשטש את זה.
הלחמנייה: בריושית, צלויה קצת מעבר למידה, קטנה יחסית ועם גלייז למעלה.
השירות: סטנדרטי.
המחיר: 57 שקלים להמבורגר במשקל 160 גרם.
השורה התחתונה: לא מה שעובר לנו בראש כשאנחנו חולמים על המבורגר.
מקום 9: מוזס שופ
התרשמות כללית: הבדיקה נעשתה בסניף הרצליה הילס בערב יום השואה, כשעה לפני סגירת הסניף. קיבלנו את ההמבורגר הכי יפה מכל אלה שטעמנו.
הקציצה: לא הייתה אפשרות לבחור את מידת העשייה, הקציצה הגיעה עם פסי חריכה יפים מהצלייה ועם טעמי גריל. הבשר היה די עסיסי אבל נטול טעם של בקר, וסבל מתיבול יתר של פלפל שחור. בביס שלם עם הלחמנייה התוצאה הייתה לא רעה, אבל בבדיקת הקציצה לבדה הטעם היה מאכזב.
הלחמנייה: שווה ביותר, גדולה, אוורירית, עם גלייז שחום ושומשום.
השירות: הזמנה בעמדות שירות עצמי. המנה הוגשה כעבור 7 דקות, בלי אינטראקציה כלשהי עם הצוות.
המחיר: 54 שקלים להמבורגר במשקל 200 גרם.
השורה התחתונה: מבחינת הנראות מדובר בהמבורגר מרשים, אבל הטעם לא תואם את המראה.
מקום 8: בורגרים
התרשמות כללית: הבדיקה בוצעה בתחנת דלק סונול בצומת נתניה ביום שישי בשעה 11:15, רבע שעה אחרי פתיחת הסניף. דלפק ההזמנות ממוקם בצמוד לשירותים של התחנה ואין מקומות ישיבה, כך שהטעימה בוצעה בעמידה עם הגב לדלת. למרות שהגענו ממש ראשונים, עברו כ-20 דקות עד שקיבלנו את ההזמנה. התקשינו למצוא בתפריט את ההמבורגר שלא כחלק מארוחה שלמה (ומצאנו אותו בסוף, באותיות קטנות). בתוספת 20 שקלים אפשר לקבל ארוחה שכוללת צ'יפס ושתייה, ויש היצע של מארזים יפים לקבוצות של סועדים.
הקציצה: אפרפרה אבל ג'וסית מבפנים ומדיפה ריח מעולה של בשר צלוי על הגריל. הקציצה הייתה מעט יבשה מבחוץ, אבל הביס השלם עם הלחמנייה והתוספות היה טעים.
הלחמנייה: סטנדרטית ומרוחה ברוטב בסגנון אלף האיים.
השירות: קצת מבולבל ואיטי.
המחיר: 38 שקלים להמבורגר במשקל 120 גרם.
השורה התחתונה: אופציה זולה ולא רעה לקחת לדרך.
מקום 7: קפטן
התרשמות כללית: הטעימה נעשתה בקניון מול החוף וילג', בעמדת הזמנה בשירות עצמי, ובכל זאת המוכר העסוק והיחיד בסניף הצליח ליצור קשר עין ולהחליף איתנו כמה מילים. המנה הגיעה 6 דקות מרגע ההזמנה.
הקציצה: סמאשבורגר קצת יבש (ככל הנראה בגלל המשקל הנמוך, שלא מיטיב עם שיטת ההכנה הכוללת את מחיצת הקציצה על הפלנצ'ה), אבל הבשר עצמו היה בעל טעם דומיננטי, שחום מבחוץ עם קראסט של טיגון על פלנצ'ה ובעל טעם מובהק של בשר ישראלי. תוספת רוטב קפטן שהוזכרה בתפריט לא הורגשה.
הלחמנייה: עבה מאוד, דחוסה, לא אוורירית ומתוקה מדי.
השירות: מהיר ועם תשומת לב.
המחיר: 41 שקלים להמבורגר במשקל 110 גרם.
השורה התחתונה: חוויית סמאש ישראלית לא רעה שאפשר לשפר פלאים אם תוחלף הלחמנייה.
מקום 6: BBB
התרשמות כללית: הגענו לסניף ב-M הדרך ביום שבת בצהריים, כשבמסעדה לא היה שולחן אחד פנוי, ובכל זאת ההמבורגר הגיע 5 דקות אחרי ההזמנה. מרגע הכניסה למסעדה ועד שיצאנו שבעים ומרוצים לא עברה אפילו שעה, בזכות צוות גדול, קשוב ואדיב מאוד.
הקציצה: גדולה ויפה אבל רחוקה ממידת עשייה מדיום ודי יבשה. הבשר היה עם טעמי גריל מובהקים וללא תיבול אגרסיבי.
הלחמנייה: מעולה, גדולה, מתקתקה ואוורירית, עם גלייז מלמעלה.
השירות: מרגישים שמדובר במקצוענים שיודעים לתת שירות גם ל-500 איש בו זמנית.
המחיר: 59 שקלים להמבורגר במשקל 160 גרם.
השורה התחתונה: המבורגר גדול ויפה, אבל היקר ביותר מבין כל ההמבורגרים שטעמנו. ריח בשר מעולה וטעם טוב כמו של בשר ישראלי על האש.
מקום 5: שייק שאק
לפני הכל, נסייג ונאמר שידוע לנו שבארץ עדיין לא באמת מדובר ברשת, ובכל זאת החלטנו להכניס את שייק שאק לדירוג - מהטעם שמבחינת אופי מדובר ברשת לכל דבר, וגם - לא נכחיש - מפאת העניין לציבור.
התרשמות כללית: המולה בכניסה לסניף שייק שאק, התור הארוך ליד מסכי ההזמנה והכמות הבלתי נתפסת של אנשים שיושבים בחוץ קצת מסחררים, ובכל זאת מדובר בחוויה נחמדה. ההזמנה הייתה מוכנה תוך 12 דקות, אפילו שלפנינו היו 20 הזמנות אחרות על הלוח.
הקציצה: במנה הבסיסית הורגש טעם לוואי מוזר של בשר מטוגן וקצת שומני, אבל הלחמנייה המדהימה הפכה את הביס לטעים.
הלחמנייה: לחמניית תפוח אדמה, אין לנו מושג איך ולמה אבל היא הטעימה ביותר שטעמנו מאז המצאת ההמבורגר.
השירות: אין שירות. אוטומציה מושלמת שמתחילה בהזמנה במסך השירות העצמי וממשיכה בבדיקת מצב ההזמנה על הלוח, עד לקבלת המגש מאחד מעשרות העובדים הצעירים מאחורי הדלפק. פאסט פוד במלוא תפארתו.
המחיר: 33 שקלים להמבורגר קטן מאוד במשקל של כ-100 גרם (המשקל אינו מצוין בתפריט ונקבע על פי הערכת עין שלנו). 39 שקלים לשאקבורגר, שהוא צ'יזבורגר הדגל עם ירקות ורוטב שיק שאק.
השורה התחתונה: מפתיע כמה שזה טעים. השילוב בין הסמאש המטוגן ללחמנייה פשוט עובד ועם תוספת של קצת ירקות ורוטב כפי שזה מגיע בגרסת מנת הדגל - זה פשוט אוכל רחוב מושלם.
מקום 4: בורגר סלון
התרשמות כללית: הגענו לסניף ביקום ביום שבת בצהריים כשהמסעדה הייתה עמוסה מאוד, ויחד עם זאת ההזמנה הייתה מוכנה בתוך פחות מ-10 דקות.
הקציצה: שטוחה יחסית אבל בעלת כתר מרשים ועסיסית ביותר, עם טעם מדהים של בשר בקר ישראלי טרי שנצלה על גריל עם תיבול שיעלה לכם זיכרונות מהמנגל האחרון שעשיתם (אולי כי הריח דומה קצת לריח קבב על הגריל). הקציצה הייתה דחוסה יחסית ופחות אוורירית, וניכר שהבשר עבר טחינה במכונה.
הלחמנייה: לחמנייה של פעם, בהירה, ללא גלייז, עם שומשום, גדולה ופלאפית.
השירות: יעיל ביותר.
המחיר: 48 שקלים להמבורגר במשקל 160 גרם.
השורה התחתונה: ההמבורגר הכי ישראלי מכל ההמבורגרים שטעמנו, לא מתחנף ומביא איתו את כל מה שאנחנו אוהבים בגריל הישראלי.
מקום 3: רובן
התרשמות כללית: סניף רובן שבו דגמנו את ההמבורגר ממוקם בקניון מול החוף וילג' בחדרה, ומדובר במסעדה יפה עם עיצוב מושקע ומרשים. השירות עם מלצרים, התפריטים על טאבלטים וזהו המקום היחיד שבו מצאנו אפשרות להוסיף שתייה וצ'יפס בתוספת של 10 שקלים בלבד. הצ'יפס עשוי מתפוח אדמה אמיתי עם שאריות של קליפה דקיקה, ומורגש שעבר טיגון כפול. טבילה ברוטב מיונז לימוני שמוגש עם הצ'יפס הזה הופכת כל ביס ממנו למדהים.
הקציצה: הגיעה במידת עשייה קצת מעל מדיום אבל הייתה מלאה במיצי בשר, רכה ועסיסית ביותר עם טעמי גריל ותיבול מאוד מאוזן שהדגיש בצורה מושלמת את הטעם של הבשר. הבשר לא נקצץ ידנית, אבל מורגש שמדובר בחומר גלם טרי ומובחר. המלפפון החמוץ מהסוג הביתי המתקתק, טעים ביותר ומדגיש את הטעם של הבשר.
הלחמנייה: קלאסית, מדויקת וטובה מאוד להמבורגר.
השירות: צעיר, אדיב, טיפה מבולבל אבל מהיר: ההמבורגר הגיע 8 דקות מרגע ההזמנה.
המחיר: 52 שקלים עבור המבורגר במשקל 160 גרם (או 62 שקלים במסגרת עסקית צהרים עם צ'יפס ושתייה).
השורה התחתונה: קציצה טעימה ביותר ובשר שמטופל מדהים, מהקציצה דרך התיבול ועד לצלייה. ביס מושלם שרוצים ממנו עוד ועוד.
מקום 2: אגאדיר
התרשמות כללית: הסניף הראשון והמקורי שבו התחיל הסיפור של המבורגריות כחול-לבן נמצא עדיין בלוקיישן המיתולוגי, עם אותם העיצוב והאווירה. זרק אותנו לימי קדם שבהם לא היה כאן המבורגר איכותי בכל פינה.
הקציצה: קציצה מעולה, כמו שפוגשים במסעדות בשר בעלות שם. לא גדולה, אבל עבה והכי טעימה מכל הקציצות שטעמנו, עשויה מבקר איכותי קצוץ גס על הסכין, עם צ'אנקים גדולים ועסיסיים. זו הקציצה היחידה שהגיעה במידת עשייה מדיום מושלמת והייתה דומה יותר לסטייק בורגר. קרניבורים, זה ההמבורגר שלכם!
הלחמנייה: הלחמנייה היא הסיבה היחידה שבגללה המנה הזו לא דורגה במקום הראשון - כי היא הייתה קטנה יחסית, קצת דחוסה ויבשה מדי, צלויה יתר על המידה ואפילו קצת קשה בקצוות. אם לא הבשר העסיסי שטופל במקצועיות, היא הייתה עלולה להפוך את הביס למחניק.
השירות: תל אביבי, סחבקי, קליל וכיפי.
המחיר: 54 שקלים להמבורגר במשקל 160 גרם.
השורה התחתונה: ההוכחה שמי שיודע את העבודה נשאר בטופ גם אחרי 20 שנה.
מקום ראשון: יומנגס
התרשמות כללית: טעמנו את ההמבורגר בסניף חדש יחסית בקניון כפר יונה, שהיה יפה ודי מלא בצהרי ערב יום הזיכרון. בשביל לראות את התפריט צריך לסרוק קוד שמודבק לשולחן, ואם הגעתם לפה בפעם הראשונה תתקשו לאתר בתפריט את ההמבורגר הרגיל שנקרא כאן בב"מ: בלי בלבולי מוח.
הקציצה: קציצה מעולה, טעימה ועסיסית, שהגיעה במידת עשייה מדיום עם טעמי בשר משובחים, ארומת צלייה מדהימה ומלא מיץ בשרי שנזל לנו על הידיים. פשוט בשר טוב שמטופל מדהים ומתובל מדויק. לא דחוס ולא קצוץ גס, צ'אנקים עדינים, אווריריים ומאוזנים בטעם. שם המנה מתאר במדויק את מה שקיבלנו.
הלחמנייה: קלאסית, אוורירית ולא מתוקה מדי.
המחיר: 68 שקלים להמבורגר במשקל 200 גרם כולל תוספת צ'יפס.
השירות: קשוב, אדיב, סימפתי, מקצועי ולא מתאמץ.
השורה התחתונה: מקצוענים שיודעים את העבודה. תוצאה מדהימה להמבורגר הכי פשוט בתפריט.