"כניעה לקמפיין BDS ברוטלי ומביש": חליפת מכתבים בין עוה"ד של קבוצת פוקס לבין הנהלת פרט א מנג'ה (Pret A Manger) מספקים הצצה לנסיבות שמאחורי החלטת רשת הקפה והכריכים הבריטית לסגת מכניסתה לישראל ולהפר את ההסכם שחתמה עם החברה של הראל ויזל רק לפני שנה.

המכתב שהגיע לידי N12 מתוארך לסוף חודש מאי, כשבועיים לפני שפוקס דיווחה השבוע על נסיגת הרשת הבריטית מהעסקה. במכתב, עורכי הדין המייצגים את קבוצת פוקס תוקפים את הנהלת פרט א מנג'ה על כך שהם בוחנים סיום של ההסכם שחתמו על כניסה לישראל. "כפי שאנחנו מבינים, מעשה מכוון, לא מוצדק, חסר תום לב ומביש זה נשקל מסיבות שלחלוטין אינן קשורות לפעולותיהם של לקוחותינו ונכנע לקמפיין BDS ברוטלי ומביש שנפתח בבריטניה", הם כותבים.

רשת פרט א מנג'ה מוחזקת בידי תאגיד JAB של משפחת ריימאן הגרמנית. לפני מספר שנים נחשף העבר הנאצי של המשפחה, שבניה היו תומכים נלהבים של אדולף היטלר והתירו התעללות בעובדי כפייה במפעלי החברה וגם בבתי המשפחה. הגילויים נחשפו הודות לחקירה שניהל היסטוריון ששכרה המשפחה למטרת בחינת פעילות החברה בתקופת השלטון הנאצי.

הראל ויזל (צילום: חדשות 12)
הראל ויזל, בעל השליטה בקבוצת פוקס | צילום: חדשות 12

לפי דיווח בעיתון ה"בילד" הגרמני מ-2019, החקיקה העלתה כי משפחת ריימאן תרמה לארגון ה-SS עוד לפני שהנאצים השתלטו על השלטון במדינה. מספרם של עובדי הכפייה שהועסקו במפעלי החברה בתקופת השלטון הנאצי אינו ברור, אך לפי הדיווח הם כללו אזרחים רוסים ובעלי אזרחויות מזרח-אירופיות נוספות לצד אסירי מלחמה צרפתים. כמו כן דווח כי עובדות כפייה ממזרח אירופה נוצלו מינית בידי בני משפחת ריימאן עצמם.

על רקע הגילויים על העבר המטריד של המשפחה, תרמה בשנים האחרונות משפחת ריימאן עשרות מיליוני שקלים לשורה של גופים וגורמים בישראל, בהם ועדת התביעות והאוניברסיטה העברית.

מחאות בסניפי הרשת בחו"ל

ההסכם בין רשת הקפה שבהחזקת משפחת ריימאן לבין פוקס היה צפוי להכניס את המשפחה גם לפעילות עסקית בישראל. אך נראה שהמחאות האנטי-ישראליות שפרצו בעולם על רקע המלחמה בעזה קיררו את ההתלהבות. מחאת ה-BDS העלתה את רשת פרט א מנג'ה על הכוונת, לצד שורה של עסקים אחרים שעושים עסקים עם ישראל, והמחאות נגדה לא איחרו לבוא.

בחודשים האחרונים נראה כי המחאות נגד הרשת התחממו ולטענת גורם המעורה במגעים בין הצדדים, הן הסיבה להתקררות הנהלת הרשת הבריטית כלפי העסקה עם קבוצת פוקס והכניסה לישראל. לדבריו, ברקע הדברים ניצבים שורה של אירועים שבהם גורמים פרו-פלסטיניים מחו מול סניפי הרשת בארה"ב, בבריטניה ובצרפת.

@y.f.f.p #Manchester activists stormed and occupied Pret A Manger food retailer against their plans to open 40 stores in Apartheid Israel! . . . . . #BoycottIsrael #PretApartheid #Freepalestine #freepalestine❤️ #endtheisraelioccupation #BDS ♬ original sound - Youth Front for Palestine

במכתב ששלחו עוה"ד מטעם פוקס למנכ"ל רשת הקפה והכריכים הם כותבים כי "ההפגנות נגד פרט א מנג'ה הן לא רק נטולות בסיס. הן כרוכות ברטוריקה אנטישמית דוחה ובאידיאולוגיה קיצונית. זהו אחד המקרים שבהם אנשים טובים חייבים לנקוט עמדה מוסרית ומתגלה אופיים האמיתי".

לפי הדיווח שהעבירה פוקס לבורסה השבוע, הנימוק שמסרה הרשת הבריטית הוא "התקיימותו של אירוע כוח עליון (פורס מז'ור) כתוצאה מהמלחמה שהחלה ביום 7 באוקטובר 2023 והשפעתה הנטענת על יכולתה של פרט לבצע פעולות מקדימות נדרשות לפתיחת הפעילות על פי הסכם הרישיון".

מפוקס נמסר בתגובה: "מעבר לדיווחים הנדרשים על פי דין, פוקס אינה יכולה להגיב על עניינים הנדונים בינה לבין בעלי המותגים".

המאיימים בחרמות מתגאים בהישג

באתרים ובחשבונות סושיאל התומכים במאבק הפלסטיני התגאו אתמול בנסיגתה של פרט א מנג'ר מכניסה לישראל וראו בצעד ניצחון לתנועת ה-BDS. "רשת הקפה פרט ביטלה את השקעתה המתוכננת בישראל, בשעה שבעיתונות ציינו את האיום בקמפיין חרם משמעותי מצד פעילים המזדהים עם פלסטין", דיווח חשבון הטוויטר Palestine Solidarity Campaign.

התגובה שמסרה פרט א מנג'ה לתקשורת הזרה על נסיגתה מישראל נקבה בנסיבות מעט שונות. בתגובה שצוטטה ברויטרס מסרה הרשת כי "מגבלות הנסיעה הממושכות לישראל מנעו מהצוותים שלנו לערוך את הבדיקות וההכשרות הנדרשות לפריסת הרשת בשוק חדש. תחת תנאי ביטוח הנסיעות של הרשת, עובדים שנוסעים לישראל לא יהיו מבוטחים".

נסיגתה של הרשת הבריטית מפעילות בישראל היא קודם כל מכה עבור פוקס ובעל השליטה בה הראל ויזל, שזה מספר שנים מבקש להתרחב לתחום קמעונאות המזון. אך החשש הגדול הוא שמדובר בחלק מגל נרחב יותר של הימנעות חברות ורשתות זרות מפעילות בישראל על רקע המלחמה. "התמהיל של המלחמה בישראל בשילוב אווירה עוינת ואנטישמית בעולם עשוי להוות גורם משפיע על חדירה של רשתות בין-לאומיות לישראל", העריך אלי מרון, מרצה לקמעונאות בפקולטה למנהל עסקים במכללה למינהל ובעבר זכיין רשת ארקפה בישראל.