בשבועות הקרובים הכנסת תצביע על "חוק המילואים" שיגדיל את מספר ימים המילואים של המשרתים בכל שנה. שירות המילואים לחיילים יעלה ל-42 ימים, למפקדים יעלה ל-48 ימים ולקצינים ל-55 ימים. בנוסף, גיל הפטור ממילואים יעלה בחמש שנים. לפי דוח של רשת פירמת ראיית החשבון BDO, לצעד הזה צפויות השלכות חמורות על המשק בישראל.

משרתי המילואים מהווים 5% שכירים, 31% מנהלים או עצמאיים ו-16% סטודנטים ממגזר העובדים והיצרנים במדינה. הרחקתם לזמן ממושך ממעגל העבודה צפויה לפגוע במשק, כך דיווחנו אמש (שלישי).

המחיר של חוק המילואים (צילום: חדשות 12)
המחיר של חוק המילואים | צילום: חדשות 12

 

לפי הדוח, היעדרות משרתי המילואים מהעבודה תוביל לפגיעה במחזור העסקים במשק שנאמדת ב-2 מיליארד שקלים בשנה. התעסוקה של בני הזוג, בפרט אלו שיש להם ילדים, צפויה להיפגע מהמהלך אף היא. ככל הנראה יצטרכו בני הזוג לקצר את יום העבודה, לקחת חופש או חל"ת. המשמעות היא הפסד של עוד 600 מיליון שקלים במשק בשנה.

גם תחום הפנאי ושעות הלימוד שמהווים חלק מהתוצר של מדינת ישראל ייפגעו, וההפסד למשק צפוי להגיע ל-800 מיליון שקלים. בנוסף, תשלום ימי המילואים בשגרה החדשה שתיווצר נאמדים בלפחות 2.3 מיליארד שקלים בכל שנה. בסך הכול, במקרה הטוב המדינה צפויה להפסיד במצטבר 5.8 מיליארד שקלים.

למרות הנתונים האלו, ממצאי הדוח מצביעים כי ניתן לחסוך 70% מהעלות למשק הלאומי אם החרדים יתגייסו לשירות סדיר, וזה במקום להאריך את ימי המילואים למשרתים כיום. במספרים – החיסכון יגיע ל-4.2 מיליארד שקלים בשנה.

ובכל זאת, המדינה תצטרך למצוא פתרונות ולהשקיע בתקציבים שיעודדו צמיחה בתחומים אחרים. תנועת "ישראל חופשית" מסרה לחדשות 12 בתגובה: "הממשלה חייבת להפסיק לעשות פוליטיקה קטנה. עליה להתחיל לגייס את כל מי שהיא יכולה, ולא להכביד את הנטל על משרתי המילואים בשעה שאוכלוסיות ענקיות אחרות פשוט לא מתבקשות לעשות דבר וחצי דבר".