ב-7 באוקטובר איבדה משפחת שי את בנה הצעיר, ירון, לוחם סיירת הנח"ל שנפל בקרב על קיבוץ כרם שלום. ירון היה בנו של שר המדע והטכנולוגי לשעבר, יזהר שי, משקיע הייטק בולט ששימש בעבר כמנכ"ל של מספר חברות מצליחות.
השבוע עלה שי לכותרות כאשר התבטא באופן יוצא דופן וקרא לשחרר את מחבלי חמאס תמורת החטופים: "אני כותב את הדברים האלה בידיים רועדות. אם מחבל הנוח'בה המתועב שהרג את הבן שלי יושב כרגע בכלא ישראלי הייתי שמח לצפות בהוצאתו להורג. כמו שמקובל בארצות הברית, שם מזמינים את בני המשפחה לצפות בהוצאה להורג של רוצחי יקיריהם. הייתי רוצה לצפות בו נושם את נשימותיו האחרונות, במידת האפשר בייסורי תופת נוראיים ובסבל גדול. אבל אם אפשר להחזיר הביתה חטופים ישראלים מעזה תמורת נשמתו העלובה של החלאה הזה וחבריו למדמנת הביוב האנושי שנקראת חמאס, אני קורא לראש הממשלה ולשרי הקבינט - שחררו את הרוצחים המתועבים והביאו את החטופים הביתה", כתב האב השכול.
עוד במהלך השבעה, החליטה משפחת שי להנציח את ירון בהתאם לאופי היזמי והטכנולוגי של המשפחה, ובמקביל לסייע בשיקום הכלכלה הישראלית. דווקא מתוך הכאב, נולד המיזם "אוקטובר הבא" (Next October), שבבסיסו עומד רעיון שאפתני: להקים סטארטאפ לזכר כל אחד מנרצחי ונופלי הטבח ב-7 באוקטובר. בשם הארגון אולי ישנה שאיפה שהדבר יקרה עד אוקטובר 2024, אך במיזם מדגישים כי הם ריאליים, וברור שהתהליך הזה ייקח עוד זמן רב.
"קברנו את אח שלי ומהר מאוד הבנו שאנחנו רוצים לעשות משהו חיובי מתוך כל זה, גם תוך כדי השבעה התחלנו להריץ כל מיני רעיונות. אני, אבא שלי ואחי הגדול מגיעים מעולם היזמות, ולכן זה התחבר מאוד מהר לרעיון הזה", מספר אופיר שי, אחיו של ירון ז"ל העומד בראש המיזם. בשגרה, אופיר הוא מנהל תחום הצלחת לקוח (Customer Success) בחברת Visitt, כך שהוא מכיר את תעשיית ההייטק מקרוב גם באופן אישי. "אמרנו שבמקום לשתול עץ על כל חלל או נרצח במלחמה הזאת, אנחנו רוצים שיקום בישראל סטארטאפ חדש שידאג להנציח ולהביא את הסיפור שלו לידי ביטוי, בהתאם לאופי הייחודי שלו".
"מי שיוציא את מדינת ישראל מהמשבר הכלכלי שיווצר כאן בעקבות המלחמה, זה ההייטק הישראלי", קובע שי. "לכן צריכים להתחיל לייצר יותר מקומות עבודה במדינת ישראל, ובשילוב עם פעילות הנצחה משמעותית, נוכל ליצור אפקט מדהים".
בימים אלו עובדים ב-Next October על גיבוש רשימת המיזמים שייכנסו תחת המטרייה. "אנחנו מבקשים מהסטארטאפים להתחייב ל-3 דברים - הראשון זה רוח כללית של עשיית טוב, אנחנו מחפשים סטארטאפים שיהיו נכונים לייצר מוצרים טובים לעולם, גם אם הם לא בהכרח מתעשיית האימפקט או התעשיות הביטחונית", מספר שי על סוג המיזמים שהם מכוונים אליהם. "הדבר השני שהם מתחייבים אליו זה נתינה לאותה משפחה ולזכר אותו קורבן, בהתאם לנפח וליכולת שלהם. ברור לנו שחברה עם 2, 3 או אפילו 10 עובדים לא יכולה להרשות לעצמה לתרום את מה שגוגל, מיקרוסופט או כל חברת ענק יכולה, אבל היא כן יכולים להיות משמעותית עבור אותה משפחה, לדוגמה להגיע לטקס בבית העלמין או בבית הספר של הנופל כל שנה".
"הדבר השלישי שאנחנו דורשים, זה נתינה בהתאם לאופי הייחודי של הנופלים. אחי הקטן ירון לדוגמה לא אהב את הים, אז לצאת להתנדבות של ניקוי חופים זו לא בהכרח נתינה ברוח שלו. אם הייתי רוצה לעשות משהו בשם ירון שי, הייתי לדוגמה מארגן התנדבות בבית הספר ביאליק רוגוזין בתל אביב, שם גם הוא עשה שנת שירות. יש כל כך הרבה אנשים שנרצחו מכל כך הרבה עולמות שונים, ואנחנו רוצים להישאר נאמנים לעולם התוכן שלהם. צוות ההנצחה שלנו עובד בימים אלה על מסמך מפורט שמדגיש את המחויבות של כל הסטארטאפים שייכנסו לתוכנית".
שי מדגיש כי במיזם הם מכוונים לחברות צעירות או ליזמים שמעוניינים להקים חברות חדשות מאפס, ולא בהכרח לחברות קיימות. "הרעיון הוא לייצר מקומות עבודה חדשים במדינת ישראל. מחברות קיימות אנחנו מבקשים לתת מנטורינג או תרומות", הוא מדגיש.
בימים אלו מציגים אופיר ויזהר אביו את המיזם באירועים שונים. השבוע הם הגיעו לכנס "בשביל האדם" לזכרו של רס"ם (במיל') אדם ביסמוט ז"ל, מייסד ומנכ״ל חברת הסטארטאפ SightBit שנפל ברצועת עזה בחודש ינואר. ביסמוט התראיין ל-mako בשנת 2022 וסיפר על הסטארטאפ, שנועד לזהות מצבי סכנה בים ולהזעיק מציל למען ביטחונם ובריאותם של המתרחצים: "אנחנו יכולים להגיד למציל מי בעוד כמה רגעים יהיה בסכנה, אפילו לפני שהבן אדם במים יודע שהוא נמצא בסיכון, ובכך יכולים המצילים לבצע פעולות מנע ובסופו של דבר להציל חיים".
בכנס, שנערך בשיתוף האקו-סיסטם הטכנולוגי synergy7, חממת ההייטק InNegev ואוניברסיטת בן גוריון, הציגו בני משפחת שי את החזון של Next October. "הם (החמאס) באו להרוס ולהשמיד, אנחנו בונים עולם טוב יותר. זאת התשובה שלנו. תזכרו, כולנו פה ביחד סביב חדשנות, סביב אופטימיות, חוסן לאומי וחדשנות. כל מי שאיבדו את חייהם באותו יום ובשבועות ובחודשים לאחר מכן הם קורבנות של מלחמה היסטורית על עצם קיומנו כאן, ומן הראוי שנשמר את זכרם של כולם. כך נולדה היוזמה שלנו. אוקטובר הבא אמור להיות אופטימי יותר, טוב יותר", אמר שי הבן במהלך הכנס.
באירוע המרגש לקחו חלק חבריו לעבודה ומשפחתו של ביסמוט ז"ל. ארנון קולומבוס, מנכ"ל חממת InNegev ומנכ"ל SightBit הנוכחי סיפר עליו: "אדם היה יזם בהרבה מאוד מובנים. מעבר להיותו יזם עסקי הוא היה יזם חברתי, מדריך, מנטור, מנחה, מרצה, פרוייקטור. הוא הקים פה כל כך הרבה מעגלים. אדם גרם לכולנו באיזושהי צורה ללכת איתו, כל אחד מהמקום שלו. הייתה לו את המנהיגות השקטה והאמפתיה לקחת ולקדם משהו בשביל העולם, לקדם אנשים ואת כל מי שסביבו". כמחוות הנצחה, הוענקו במעמד האירוע פרסי הוקרה למספר חברות סטארטאפ מקומיות שפועלן מזוהה עם דרך חייו וערכיו של אדם: החיבור לנגב, אימפקט והשפעה, עוצמה וצמיחה.
"ירון היה החבר הכי טוב שלי ברמה האישית. אין בן אדם בחיי שהיה לי איתו יותר שעות של אחד על אחד. הוא היה הבן אדם הכי מצחיק שהכרתי בחיי, זה גם מעיד על האינטליגנציה שלו. הוא היה אדם חריף ושנון, גם כשזה נוגע לסתלבט וצחוקים, וגם כשזה נוגע לעניינים פוליטיים ורציניים", מספר אופיר על אחיו. "הוא היה הבן אדם שכולם מחכים לאמירה שלו באמצע השיחה שתגרום לכולם להתגלגל מצחוק. בנוסף לכל זה, הוא היה גם יפה תואר עם עיניים כחולות".
איך מצליחים לעשות את המעבר מאבל וכאב אל חזון?
"אני לא חושב שזה בהכרח סותר, לא עשינו שום מעבר. אנחנו עדיין באבל. אנחנו עדיין כאובים מאוד, נשברים ומתפרקים מחדש, אבל כל פעם שמתפרקים מנסים לבנות משהו תוך כדי. אנחנו משפחה תומכת, עוטפת ומחבקת. בכל פעם שמישהו נופל, יש מישהו אחר שמרים אותו וזה מה שמחזיק אותנו".