בשנה האחרונה עולים ושוב ושוב הקולות של ישראלים שמעוניינים להגר מישראל או להשיג אזרחות נוספת. השיח הזה, שנסב הרבה על המהפכה המשפטית והחשש מהידרדרות הכלכלה הישראלית, כנראה ימשיך איתנו גם ל-2024. פירמת Henley & Partners מפרסמת מדי שנה דוח שבו היא סוקרת את התוכניות המובילות להגירה מבוססת השקעות.
בראש הטבלה בדוח ניצבת מלטה, שלה תקנות המאפשרות להעניק אזרחות זרה למשקיעים ובני משפחתם התורמים לפיתוח הכלכלי של המדינה, לאחר תקופת בחינה של 36 חודשים ובמקרים חריגים גם לאחר 12 חודשים. במקום השני, ניצבת אוסטריה, והיא דורשת ממשקיעים מהגרים להעניק תרומה משמעותית לכלכלה, בתמורה לאזרחות.
במקום השלישי נמצאות שלוש מדינות האיים הקריביים אנטיגואה וברבודה, גרנדה וסנט לוסיה. כל אחת מהן מציעה מסלולי השקעה נדל"ניים אטרקטיביים. בנוסף, אנטיגואה מעניקה את האפשרות להשקיע בעסקים או לתרום תרומה שאינה ניתנת להחזר לאוניברסיטת איי הודו המערבית, בתמורה לאזרחות. במקום הרביעי נמצאות פדרציית הקריביים סנט קווינס ונוויס לצד הרפובליקה הדומיניקנית.
במקום החמישי בדוח ניצבת טורקיה, שמציעה מספר מסלולים לאזרחות, כולל אפשרות נדל"ן פופולרית, ומאפשרת למשקיעים לגשת לשווקים אירופאים ואסייתים. מדינה זו כנראה פחות מסבירת פנים בתקופה זו עבור מהגרים מישראל, וצפויה להיות מושכת פחות עבור ישראלים.
מבין המדינות המציעות תוכניות מגורים ולא תוכניות המבוססות השקעה, תוכנית ויזת הזהב של פורטוגל מדורגת השנה במקום הראשון מתוך 26 מדינות. אחריה נמצאת תוכנית המגורים הפרטית של אוסטריה, ולאחר מכן יוון ושווייץ. תוכנית Residence by Investment של איטליה נמצאת במקום הרביעי יחד עם תוכנית Innovator Founder ויזה של בריטניה. את המקום החמישי חולקות תוכנית המגורים לפי השקעות של ספרד.
פיליפ אמרנטה, שותף ומנהל אזור המזרח התיכון בהנלי ושות', אומר כי "אנו עדים לכך שקהילת העסקים הישראלית, מעוניינת לחקור הזדמנויות חדשות בשווקים צומחים, ביניהם ערב הסעודית ואיחוד האמירויות. הדרכונים של סנט קיטס ונוויס, מדינות באיים הקרייבים לדוגמה, מציעים להם פתרון פרטי שיספק להם גישה נוחה, ללא צורך באשרה, לחלק ממדינות המפרץ. עבור רבים אחרים, החזקת דרכון נוסף, יכולה לסייע להם בחוכמה לשמור על בטיחותם בזמן נסיעות שונות לחו"ל, לצד פתיחות להזדמנויות עסקיות ושקט נפשי".