נמשכת נמשכת מגמת הירידה בשיעור הנעדרים מהעבודה: ניתוח שמפרסם היום (שלישי) אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מעלה כי בחודש ינואר 2024 נעדרו כ-180 אלף מועסקים מעבודתם בשל כלל הסיבות הקשורות למלחמה - כ-5% מכלל המועסקים במשק. בדצמבר נעדרו מעבודתם מסיבות הקשורות למלחמה 7% מכלל המועסקים, בנובמבר 9% ובאוקטובר 18%.
מתוך 180 אלף הנעדרים מעבודה בינואר מסיבות הקשורות למלחמה, 112 אלף נעדרו בשל מילואים ועוד 64 אלף נעדרו מסיבות המוגדרות כלכליות: צמצום בהיקף העבודה או בשל השבתת מקום העבודה.
במקביל עלה בינואר שיעור התעסוקה של גילאי 15 ומעלה - להוציא נעדרים מסיבות הקשורות למלחמה- ל-57.9%, וזאת מרמה של 56.7% בדצמבר. השיעור עדיין נמוך מרמתו טרום המלחמה, שהיתה 61.1% בספטמבר.
באוצר מציינים כי מי שנעדרו ממקום עבודתם בשל המלחמה אינם נחשבים לבלתי מועסקים (מובטלים) לפי הגדרת הלמ"ס. עוד מציינים כי מרבית הנעדרים מהעבודה שמרו על קשר עם המעסיק ועל מקום עבודתם למרות ההיעדרות. עם זאת, העובדה שמספר הנעדרים ממקום העבודה עדיין גבוה ביחס לחודשים שלפני המלחמה משקף לפי האוצר כי נמשכת הפגיעה בתשומת העבודה גם בינואר.
במקביל, נתונים שפרסם היום הביטוח הלאומי מראים כי מספר המוצאים לחל"ת כפוי על ידי המעסיק ממשיך לרדת. מתחילת חודש פברואר ביקשו 11,464 אזרחים דמי אבטלה, מהם 3,689 הוצאו לחל"ת שלא מרצון. לשם השוואה, בחודש ינואר הוגשו לביטוח לאומי כ-28 אלף תביעות לדמי אבטלה, מהן כ-9,000 של מוצאים לחל"ת. בדצמבר הוגשו כ-40 אלף תביעות, מהן כ-22 אלף של מוצאים לחל"ת.
בביטוח לאומי מציינים כי החקיקה שהאריכה את ההקלות בזכאות לדמי האבטלה במלחמה פקעה בסוף חודש דצמבר, אך התקבלה החלטה להאריך אותן עבור הזכאים מקרב מפוני הצפון והדרום. ועדת העבודה והרווחה צפויה לדון בהארכה בימים הקרובים.
לפי נתוני הביטוח הלאומי, מסוף חודש דצמבר סיימו את זכאותם לדמי אבטלה כ-24 אלף איש, מהם כ-11 אלף שהוצאו לחל"ת כפוי ובהם כ-1,500 מפונים. החודש צפויים לסיים כ-24 אלף איש את זכאותם לדמי אבטלה, בהם כ-9,000 שהוצאו לחל"ת כפוי ומהם 760 מפונים.