שבוע המסחר בשוק המט"ח נפתח בסערה, הדולר מתחזק כעת ב-1.4% ועומד על 3.7 שקלים. גם האירו מתחזק מול המטבע המקומי, אם כי במידה פחותה יותר, ועומד כעת על 4.05 שקלים.
בשבוע הראשון של השנה פחת השקל בכ-2% לעומת הדולר, בעוד האירו התחזק אל מול המטבע המקומי ב-1.25%. מהן הסיבות לפיחות החד בתחילת השנה.
רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות מצביע על מספר אירועים בזירה המקומית המביאים להיחלשות השקל: "ההסלמה באזור הצפון ובשטחי יהודה ושומרון, היגררות ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג והשלכות הורדת הריבית כאן אצלנו בתחילת החודש, הביאו לפיחות בשער השקל כנגד הדולר, לאחר תקופה ממושכת של התחזקות השקל".
"הפיחות החד מגיע לאחר שאתמול פרסם בנק ישראל את יתרות המט"ח המצויות ברשותו והראה כי לא מכר דולרים כלל בכדי לאזן את שוק המט"ח, אפשרות שהבנק ממשיך לשמור על השולחן למרות התחזקות המטבע והייסוף החד שהתרחש מאז סוף חודש אוקטובר".
מנחם אומר שלמרות שבנק ישראל לא התערב כלל בדצמבר ומכר באופן מתון בחודש נובמבר, "אם וככל והפיחות הנוכחי של השקל יימשך, אפשר שיצטרך לשוב למכור החודש".
הפיחות החד משפיע בראש ובראשונה על נתוני האינפלציה, אשר עלייה בשער החליפין יכולה להביא להתייקרות מחירי המוצרים המיובאים. עליית המחירים תביא לקושי עבור בנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית, זאת בנוסף לתקציב 2024, אשר מביא קוצר רוח רב לבכירי הבנק, הקוראים לשינוי בתקציב והפעלת שיקול דעת בהסתת כספים ובניצולם. "בבנק מקווים כי ישקף מסגרת תקציבית ותיעדוף הוצאות וכן יכלול הכוונה להורדת יחסי החוב והגירעון לתוצר עם תום המלחמה" מסכם מנחם.
התנודתיות תימשך
המלחמה המתנהלת בדרום, ממשיכה להוות סיכון עבור השווקים בישראל, הסלמה בצפון או התחממות הגזרה אל מול החותי'ם יכולה להביא לשינוי בתמונת המלחמה ועלייה בחוסר הוודאות הקיים סביב ישראל. בנוסף, פערי הריביות בין ישראל לבין מדינות אחרות צפויים כעת להימשך זמן מה, לאור הירידה בתחזיות להורדת הריבית ע"י הפד האמריקאי והבנק המרכזי האירופי.
"לנוכח שורת הגורמים הארוכה שיאתגרו את השקל מבית ומחוץ בתקופה הקרובה", אומר מנחם "סביר כי התנודתיות שלו תהייה גבוהה למדי ולא מן הנמנע כי הפיחות הנוכחי יימשך זמן מה".