אישור עשרות מיליוני שקלים למוסדות החינוך החרדי תפס את תשומת הלב הציבורית בשבועות האחרונים. דוח שמפרסם היום (שלישי) הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) וכולל המלצות לעידוד הצמיחה במשק קורא לממשלת ישראל ללכת בכיוון הפוך לגמרי: להפסיק לסבסד את תלמידי הישיבות ולהתנות את קצבאות הילדים ביציאת האבות שלהם לעבודה.
ארגון ה-OECD הוא מסגרת בין-לאומית המאגד את המדינות המפותחות המקבלות את עקרונות הדמוקרטיה הליברלית והשוק החופשי. ההמלצות החדשות של הארגון הן חלק מדוח OECD Going for Growth 2023, שמציע למדינות החברות בארגון שינויים מבניים שיסייעו להם לעודד צמיחה ארוכת טווח ובת קיימה. הדוח כולל המלצות עקרוניות כלליות וכן סקירה והמלצות פרטניות לכל אחת מהמדינות החברות ב-OECD, בהן גם ישראל.
בחלק המתמקד בישראל מציינים מחברי הדוח כי הפערים הכלכליים-חברתיים נותרו רחבים. הכותבים מציינים כי הדואליות במגזר העסקי תורמת לאי-שוויון בשוק העבודה - ובכך רומזים לתלות הגבוהה של המשק המקומי במגזר ההיי-טק.
בנוסף, נטען כי קבוצות מסוימות בישראל, ובמיוחד החרדים והאזרחים הערביים, משתתפים בשוק העבודה בשיעורים נמוכים, עובדים מספר נמוך של שעות ומשתכרים שכר נמוך. בנוסף הם מציינים כי שתי אוכלוסיות אלו לא השתלבו בחגיגה של ההיי-טק הישראלי ומשתתפות בו בשיעור נמוך ביחס לחלקן באוכלוסייה. בנוסף מצוין כי שיעור העובדים המצויים מתחת לעוני הוא גבוה.
כדי להתמודד עם בעיות אלו ממליצים מחברי הדוח לבטל את הסובסידיות שמעניקה הממשלה לתלמידי ישיבה ולהתנות את הסיוע למשפחות עובדות ביציאת האבות לעבודה. כן מוצע להחזיר באופן קבוע את מענקי מס הכנסה שלילי הניתנות למשפחות בהן שני בני הזוג עובדים, ובכך לעודד יציאה לעבודה.
הממשלה הקודמת קידמה מהלך שדרש מיצוי של יכולת התעסוקה של ההורים באופן שנועד למנוע סבסוד מעונות יום למשפחות אברכים. אלא שצעד זה עוכב על ידי בג"ץ ובהמשך בוטל כליל בידי ממשלת נתניהו שהחליפה אותה.
בנוסף, מציעים מחברי דוח ה-OECD להגביר את מספר מעונות היום לילדים ביישובים הערביים וכן את המימון לבתי ספר בערבית, כך שיהיה זהה למימון שמוענק לבתי ספר בחתך חברתי-כלכלי דומה באוכלוסייה דוברת העברית. בחודשים האחרונים פעל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לעכב העברת תקציבי פיתוח וחינוך ליישובים הערביים ולשילוב סטודנטים ערבים באקדמיה.
ישראל זוכה לאזכור לא מחמיא גם בחלק ההשוואה הכללית של הדוח, ומככבת כמדינה השנייה בין חברות הארגון בבחינת פערי השכר בין נשים לגברים. לפי הדוח, ב-2019 (המועד האחרון שבו היו נתונים זמינים) עמד פער השכר בין נשים לגברים על 24.3%, שני רק לפער השכר בקוריאה הדרומית.
הדוח אף מבקר את הישגי ישראל במעבר לשימוש באנרגיה נקייה יותר ומציין כי שיעור השימוש באנרגיה מתחדשת לייצור חשמל הוא אחד הנמוכים ב-OECD. מחברי הדוח מציעים לממשלת ישראל להשתמש בהכנסות ממסים כדי לייעל את השימוש באנרגיה ולשפר את התחבורה הציבורית - המלצה שמתכתבת עם מהלכי שר האוצר סמוטריץ', שמאז כניסתו לממשלה בחר מדי חודש לוותר על הכנסות ממסים בגובה עשרות מיליוני שקלים כדי לסבסד את השימוש ברכב פרטי לנהגי ישראל.
יו"ר ועדת הכספים משה גפני התבטא בעקבות הדוח באירוע פומבי: "איך עם ישראל עם אלפי שנות גלות החזיק בכל העולם עם קשיים ובא לארץ ישראל? בזכות לומדי התורה. הגוי לא מבין את זה, 'יד ישראל בדבר': מישהו מכאן דאג להגיד את זה".