מדד המחירים בחודש ספטמבר ירד ב-0.1%, כך על פי הודעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמה הערב (ראשון). האינפלציה השנתית יורדת ל-3.8%, אחרי שעמדה על 4.1% במדד הקודם. בעוד מחירי התחבורה ירדו, מחירי הפירות והירקות זינקו ב-3.3%. גם הירידה במחירי הדיור נמשכת - ואף מעמיקה בשיעור של 0.4%.  

כלכלה - סיקור N12

בסעיף שמודד את מחירי המזון ללא הפירות והירקות, דווקא נרשמה ירידה בשיעור של 0.5%, מדד ריהוט וציוד לבית עלה באותו השיעור. כך גם מחירי חינוך, תרבות ובידור. לעומתם, מחירי תחבורה ותקשורת ירדו בשיעור של 1.3%.

מחירי הדיור ממשיכים לרדת

מחירי הנדל"ן רשמו בחודשים יולי ואוגוסט ירידה בשיעור של 0.4%, זאת לעומת החודשים יוני ויולי שקדמו להם. אולם, מהשוואת העסקאות שבוצעו בחודשיים יולי ואוגוסט האחרונים לעומת התקופה המקבילה ב-2022, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.8%.

במקביל, ההתייקרות בשכר הדירה נמשכת - ורשמה עלייה של 3.5% עבור שוכרים שמאריכים חוזה וזינוק בגובה 7.6% עבור שוכרים חדשים.   

בירושלים ירדו מחירי הדירות בחודשים יולי ואוגוסט בשיעור של 0.3%, בצפון נרשמה ירידה של 1.1%, בחיפה הייתה עלייה בגובה 0.2%, גם בתל אביב נרשמה עלייה בגובה 0.6% - ובמרכז ובדרום ירדו המחירים בשיעור של 1.5%. 

בחודש אוגוסט רשם מדד המחירים עלייה יחסית חדה בשיעור של 0.5%. האינפלציה השנתית היא בעצם השינוי בין המחירים כעת למצבם 12 חודשים אחורה. כלומר, החישוב נעשה באמצעות חיסור של מצב המחירים בחודש הזה, לעומת מצב המחירים אשתקד - ומספרת לנו כמה סל ההוצאות שלנו התייקר. לכן, אם יש נתון נמוך או גבוה במיוחד 12 חודשים אחורה, הוא ישפיע על נתון האינפלציה הנוכחי.

"לא ברור באיזה קצב הכלכלה תתאושש" 

ד"ר מרים שוורץ-זיו, יו"ר פורום המומחים באלדר משכנתאות ומרצה בכירה למימון באוניברסיטה העברית התייחסה למדד המחירים של ספטמבר: "לאחר חודשים רבים שבהם המדד והאינפלציה דהרו כלפי מעלה, מדד המחירים של חודש ספטמבר שינה כיוון וירד ב- 0.1%. זהו שינוי משמעותי שייתן רוח גבית להורדת הריבית. גם הרצון למזער את הפגיעה בכלכלת ישראל מהמלחמה ולהקל על המגזר העסקי בתקופה כלכלית מורכבת, צפוי לדחוף את בנק ישראל להוריד את הריבית בטווח הקצר".

בנוגע למה שצפוי בהמשך העריכה: "כלכלת ישראל עברה תהפוכות בתשעה הימים האחרונים שבהם מדינת ישראל נמצאת במלחמה קשה מאוד. אנו במלחמה, וקיים קונצנזוס על כך שהמלחמה תפגע בכלכלת ישראל. פגיעה זו נובעת, בין השאר, מכך שחלקים נרחבים בכלכלה מושבתים החל מתחילת המלחמה, ולא ברור באיזה קצב כלכלת ישראל תוכל להתאושש".