רגע לפני תום שנת 2023 התכנסה היום (ראשון) ועדת הכספים התכנסה לאישור העברות תקציביות אחרונות בתקציב המעודכן. לצד העברות מהותיות דחופות ובראשן כ-2 מיליארד שקל למשרד הבריאות התנהל דיון סוער סביב בקשות לכספים פוליטיים - ובראשן תוספת של 110 מיליון שקל למשרד ההתיישבות של השרה אורית סטרוק, שמעסיקה את הממשלה ואת ועדת הכספים כבר למעלה משבוע. 

בהתרעה של 4 דקות: עוד 200 מיליון שקל ליהודה ושומרון
סטרוק מקדמת: הוצאות הממשלה יהיו פחות שקופות
תקציב 2023 המעודכן אושר: עושים סדר בכל השאלות סביבו
"הממשלה מסתירה את הביזה": המלחמה על תקציב 2024

בדיון התברר כי אף שעד כה הבינו הח"כים שההעברה שהתבקשו לאשר למשרד ההתיישבות היא בהיקף 200 מיליון שקל בפועל מדובר ב-110 מיליון שקל. נציג האוצר בדיון הודה כי חוסר ההבנה נבע מניסוח הבקשה לפיה היא עוסקת ב-100 מיליון שקל בהרשאה להתחייב ו-90 מיליון שקל במזומן - אך בפועל 90 מיליון השקל הם חלק מאותם 110 ולא סכום נוסף.

ניסיון הקואליציה להביא את ההעברה לאישור דקות ספורות לפני תחילת הדיון בוועדת הכספים נבלמה ביום רביעי האחרון בידי הייעוץ המשפטי של הוועדה. בדיון היום מתחו חברי הכנסת בוועדת הכספים ביקורת על היעדרו של נציג ממשרד ההתיישבות שיוכל לענות על שאלותיהם סביב העברת הכספים.

היום מתחו חברי הכנסת בוועדה ביקורת על היעדרו של נציג ממשרד ההתיישבות שיוכל לענות על שאלותיהם סביב העברת הכספים. בעקבות הדרישה יצאה הוועדה להפסקה עד להגעת נציג, ובהמשך הגיע מנכ"ל משרד ההתיישבות אבי מאיר והדיון חודש.

מנכ"ל משרד ההתיישבות אבי מאיר בוועדת הכספים (צילום: צילום מסך מתוך שידורי ערוץ הכנסת)
מנכ"ל משרד ההתיישבות אבי מאיר בדיון בוועדת הכספים | צילום: צילום מסך מתוך שידורי ערוץ הכנסת

דיון ההמשך בהשתתפות מאיר התנהל תוך ויכוחים סוערים, בין היתר לאחר שיו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) אמר כי הוא מבקש לסיים את זמן המענה של מנכ"ל משרד ההתיישבות מאיר ולעבור להצבעה - ונענה באיומי נציגי האופוזיציה כי יעתרו נגד אישור ההעברה.

המחלוקת המרכזית נסובה על 75 מיליון שקל המיועדים לביצוע פעולות בתחום אספקת רכיבי ביטחון להתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון, ושלא תוקצבו בידי משרד הביטחון. לפי נציגי האופוזיציה בוועדה הכספים, בחוות הדעת המשפטית שצירף לבקשה משרד ההתיישבות נרשם שהקצאת הכספים הזו תבוצע בהתאם לקריטריונים ברמה הארצית - אך בפועל מדובר בכספים המיועדים רק להתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון.

"אין חוות דעת משפטית שתומכת בהחלטת הממשלה", ציין מרכז האופוזיציה בוועדה חה"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד). "גם חוות הדעת של משרד ההתיישבות מדברת על כלל הארץ. הפנייה הזו לא חוקית". בנוסף ביקש בליאק ממנכ"ל משרד ההתיישבות מאיר להשיב כמה אנשים מתגוררים בנקודות היישוב שאליהן ביקש המשרד לאשר 75 מיליון שקל. לדברי מאיר מדובר ב-15-20 אלף איש.

ולדימיר בליאק (צילום: אריק מרמור, Flash90)
חה"כ ולדימיר בליאק | צילום: אריק מרמור, Flash90

היועצת המשפטית של ועדת הכספים שלומית ארליך ציינה כי נציגי האוצר ומשרד ההתיישבות עומדים על כך שחוות הדעת של משרדיהם תומכות בדברים. נציג האוצר ציין כי ישנה חוות דעת של היועץ המשפטי של האוצר שתועבר לחברי הוועדה. חברי האופוזיציה מחו כי ההצבעה מתקיימת בטרם הגיעה חוות הדעת לידם.

ויכוח נוסף התגלע סביב בחירת משרד ההתיישבות לבחור בעמותת השומר החדש כספק יחיד למתן שירות לצוותי החירום היישוביים (צח"י). "ראינו שהשומר החדש הצליח להקים צוותי מתנדבים ויכולת לנהל מתנדבים בכמויות הרבה יותר גדולות", השיב מאיר.

מחלוקת נוספת התגלעה סביב התקצוב של ההילולה בהר מירון ב-100 מיליון שקל. חלק מחברי הכנסת הביעו תהיות סביב הצורך במימון האירוע ועצם היכולת לקיימו על רקע פינוי יישובי הצפון, הנזק שנגרם להם וסכנות הביטחוניות באזור. "זה נשמע לכם הגיוני 100 מיליון שקל?" שאל חה"כ בליאק, "אין לכם ערך לכספי ציבור".