הממשלה צפויה לאשר היום את תקציב המדינה המתוקן לשנת 2023. המדינה תקצה יותר כספים לביטחון, למשטרה, לכיתות הכוננות ולטיפול באזרחים הרבים שפונו מבתיהם. זה צעד מתבקש שכולם מסכימים עליו. אבל יש עוד חלק לתקציב הזה: ראש הממשלה ושר האוצר מתעקשים להמשיך ולתת כספים קואליציוניים לשותפות הפוליטיות בממשלה.
גורמי המקצוע באוצר, בנק ישראל ושורה של כלכלנים קראו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' לצמצם ככל האפשר את היקף הכספים הקואליציוניים ולהתמקד במטרות הקשורות למלחמה, אך הוא מתעקש להמשיך להעביר מיליארדים רבים למטרות פוליטיות. שר הכלכלה ניר ברקת מסר ללשכת ראש הממשלה כי בכוונתו להצביע הערב נגד התקציב - וזמן לפגישה עם נתניהו.
• גפני נגד כהונה שנייה לאמיר ירון: "הוא לא נגיד טוב, הוא נגיד רע"
• גנץ איים, נתניהו לא מתרגש: "התקציב עונה על הצרכים"
• התעצמות יו"ש, תרבות חרדית: הסעיפים שסמוטריץ' מתעקש לממן
• בנק ישראל לסמוטריץ': בלום כבר עכשיו כספים קואליציוניים ל-2024
• "אי אפשר להגיד עזבו את העתיד": הבעיה בתקציב של סמוטריץ'
הבוקר פרסם סמוטריץ' פוסט שמנסה להגן על הכספים הקואליציוניים. בפוסט הזה יש אי דיוקים רבים. הנה הם לפניכם.
יש או אין שקלים קואליציוניים בתקציב?
סמוטריץ' כותב "אין בו [בתקציב המתוקן] שקל קואליציוני!". לטענתו, "כלל הכספים הקואליציוניים אושרו במסגרת תקציב המדינה לפני כחצי שנה. הסיבה היחידה שהם משתרבבים כאן לאירוע היא דווקא העובדה שהחלטנו לערוך בהם קיצוץ עמוק של 70% מכל הכספים החדשים, שהם 1.6 מיליארד שקל ולהעביר אותם לצורכי המלחמה".
העובדות: לפי הצעת המחליטים שהוגשה לממשלה היו בתקציב 5.82 מיליארד שקלים קואליציוניים –
וכעת יש בו 4.861 מיליארד. כלומר קיצוץ של 1 מיליארד ולא 1.6 כפי שהצהיר סמוטריץ וכפי שציינה לשכת ראש הממשלה אתמול.
שתי ההודעות לא אומרות אמת לציבור.
סמוטריץ' כותב כי ללא אישור התקציב המתוקן ל-2023 בממשלה ובכנסת לא ניתן יהיה לתקצב את מנהלת תקומה כדי לשקם את יישובי העוטף.
העובדות: סמוטריץ' ויו"ר ועדת הכספים משה גפני הם שמנעו את העברות הכספים למנהלת משום שסירבו לקצץ בכספים הקואליציוניים.
העלאות השכר למורים חרדים עוד כאן
בנוסף טוען סמוטריץ' כי התקציב המתוקן כולל רק העלאות שכר מינוריות למורים בחינוך החרדי, "שמשתכרים הכי פחות מכל מורה אחר במדינת ישראל", כלשונו.
העובדות: הרשתות החרדיות יקבלו תוספת של 200 מיליון שקל השנה, וצפויה להם תוספת של עוד 700 מיליון שקל בשנה הבאה. זו אינה תוספת מינורית אלא תוספת של 40% למורה.
חשוב עוד יותר מהסכום הוא ההבדל המרכזי בין המורים בחינוך הממלכתי שקיבלו תוספות שכר לבין מקביליהם בחינוך החרדי: מורי החינוך הממלכתי מחויבים בתוספת שעות ובעיקר נתונים לפיקוח הדוק של המדינה. לעומתם, המורים בחינוך החרדי אינם נתונים לאותה רמת פיקוח ורק לפני כמה שבועות יצא מכתב מהאוצר שלפיו הם אינם עומדים בתנאי הפיקוח שהמדינה דורשת בתמורה לתוספות השכר.
נקודה נוספת שסמוטריץ' שוכח להזכיר בפוסט שלו הוא שתקציב הישיבות יגיע השנה לשיא כל הזמנים של 1.7 מיליארד שקל. מדובר בזינוק של יותר מ-40% לעומת תקצוב 2022 שעמד על 1.2 מיליארד שקל. לפני כשבועיים הבטיח סמוטריץ' שיקצץ 250 מיליון שקל מתקציב הישיבות - אולם בנייר שהוגש לממשלה הבטחה זו לא מופיעה.
מענקים גבוהים לרשויות ביהודה ושומרון
שר האוצר מוסיף ותוהה מדוע זה תקין להעביר מיליוני שקלים לצורכי חירום וביטחון לרשויות בעוטף עזה ובצפון הארץ, אך לא לאותם צרכים לרשויות ביהודה ושומרון.
העובדות: לפי נספח ג' בהצעה שמובאת לאישור הממשלה, יישובי יהודה ושומרון יקבלו 255 מיליון שקל במענקים אזוריים - סכום הגבוה מאזורים אחרים בארץ.
מעבר לכך, חוות הדעת המשפטית המצורפת מציינת כי אין פירוט למטרות הכספים ולא ברור אם אלו אכן ילכו למרכיבי ביטחון או לשימושים אחרים ברשויות המקומיות ביהודה ושומרון. לפי הייעוץ המשפטי, העברת אותם 255 מיליון שקל ליהודה ושומרון אינה מבוססת על עבודת מטה מקצועית ואינה מעוגנת בסיכום תקצובי בין גורמי המקצוע באגף התקציבים ובמשרדי הממשלה.
בנוסף להצעה זו יש עוד עשרות מיליוני שקלים רבים שלא מפורט לאילו יעדים בדיוק הם צפויים לזרום.
שר האוצר כותב בסוף הפוסט שלו שיחד בעזרת השם ננצח. ואכן, המשימה הראשונה היא לנצח במלחמה. במקביל גם צריך להילחם בשקרים ובאי הדיוקים שמפיץ שר בכיר בממשלה.