מתווה הסיוע לעסקים יצא לדרך באיחור ניכר, וגם היום יותר מ-60 יום אחרי פרוץ המלחמה, עסקים רבים עדיין ממתינים לכסף. נכון לשבוע זה, יותר מ-135 אלף עסקים הגישו בקשות לסיוע לפי נתוני רשות המסים - אך רק לשליש מהם הועברו כספים. עסקים עם מחזור של יותר מ-300 אלף שקל בשנה לא קיבלו בכלל כסף.
• מתווה הפיצויים המורחב לעסקים יחול גם בדצמבר
• מתווה הפיצוי לעסקים והקלות בחל"ת: כך זה יעבוד
• כל הבעיות בתקציב החדש | שאלות ותשובות
• לקצץ במשרדים המיותרים? הממשלה הוסיפה להם כסף
• "אין לי אוויר לנשום": נשות המילואימניקים מפסיקות לשתוק
הבעיות נובעות בין היתר מהעיכובים הרבים בגיבוש המתווה ובאישור המאוחר שלו בממשלה ובכנסת. עבור עסקים שבנויים על תזרים מזומנים המציאות הזו של היעדר כספים מסכנת את המשך הפעילות העסקית שלהם.
במקביל, עסקים מכל הסוגים מדווחים על תקלות במערכת רשות המסים שמיועדת להגשת בקשות לקבלת פיצויים. כך, בעלי עסקים קיבלו מהמערכת הודעה שהעסק שלהם לא גדול מספיק כדי לקבל פיצוי, אף שמחזור ההכנסות שלו עומד בתנאי הסף כדי לקבל פיצוי.
עסקים אחרים דיווחו כי נתקלו במסכים המודיעים להם כי חסרים חלק מהמסמכים הנדרשים להגשה - אף שבפועל בחלק מהמקרים לא היה בהם כלל צורך. במקרים אחרים המסמכים הוזנו למערכת אך היא לא קלטה אותם. ברשות המסים אומרים שהתקלות מטופלות אך למערכת N12 ממשיכות להגיע תלונות נוספות.
בעיה נוספת שמציפים בעלי העסקים קשורה לתקופת ההשוואה של המחזור העסקי המתנה את הזכאות לפיצויים. תנאי המתווה שאישרה המדינה קובעת כי הכנסות אוקטובר 2023 יושוו לאלו של אוקטובר אשתקד - אלא שאז היה מדובר בחודש חגים שכלל פחות ימי עבודה.
ההשוואה לתקופת החגים מיטיבה עם חלק מענפי המשק, אך עבור רבים מהעסקים היא מצמצמת באופן מלאכותי את הירידה במחזור העסקאות ולא מייצגת את הפגיעה האמיתית בעסק.