משרד האוצר צפוי להאריך את מתווה הסיוע ליישובים שהוגדרו כ"אזור מיוחד", כך נודע ל-N12. משמעות ההחלטה היא כי עסקים ביישובים במרחק של 20-40 ק"מ מרצועת עזה וביישובים שהוגדרו בהנחיות כוחות הביטחון כמצויים במיקומים רגישים, יזכו לפיצויים מוגדלים על נזק עדיף מהשפעות המלחמה בהשוואה לעסקים בשאר הארץ.
עד כה היה מתווה פיצויים זה תקף רק עבור חודש אוקטובר, ולא הוארך עבור חודש נובמבר. זאת בשעה שמתווה הפיצויים לעסקים שספגו נזק עקיף מהמלחמה היה תקף גם לאוקטובר וגם לנובמבר. נזק עקיף מוגדר כפגיעה בהכנסות עסקים ותשלומי שכר לעובדים שלא מגיעים לעבודה בהתאם להנחיות המדינה.
כעת צפוי משרד האוצר להאריך את מתווה הפיצויים המוגדל לעסקים ביישובי האזור המיוחד גם עבור חודש נובמבר. ההחלטה מגיעה בעקבות מאבק שניהלו בעלי העסקים ויו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ.
עם חקיקת התקנות לפיצויי ישובי האזור המיוחד בוועדת הכספים נכללו בהן גם מספר ישובים בחלק הצפוני של הגליל העליון, באזור המשתרע לאורך גבולה של ישראל עם לבנון. כן נכללו ברשימה זו יישובי רמת הגולן נמצאים בסכנה מיוחדת בשל הקרבה לגבול ישראל מצפון וקיבלו הנחיות מיוחדות ליישובי רמת הגולן וקו העימות, שהגבילו את הפעילות הכלכלית בהם.
בדרום הארץ, האזורים הרלוונטיים לתקנות הינם יישובי עוטף עזה (שרובם ככולם נכללים גם בהגדרת ישוב ספר וזכאים לפיצוי ב"מסלול האדום"), מערב הנגב, מרכז הנגב, מערב לכיש ולכיש, כפי שאלו מוגדרים בהנחיות ההתגוננות של פיקוד העורף. בין השאר, נכללו באזור המיוחד הערים נהריה, באר שבע, אשדוד, נתיבות, אופקים, קריית גת, קריית מלאכי ורהט. כמו כן הוכנסו לרשימה הישובים כסרא סמיע, יאנוח-ג'ת, בית ג׳אן, יסוד המעלה ושדה אליעזר.
שלושת מסלולי הפיצוי ל"אזור המיוחד"
עסקים ביישובי האזור המיוחד היו זכאים לפיצויים עבור נזק עקיף בחודש אוקטובר במסגרת שלושה מסלולי פיצוי שהוגדרו בכלליות כ"המסלול הירוק": מסלול מחזורים, מסלול שכר עבודה ומסלול חקלאים.
מסלול מחזורים הוא מתווה לפיצוי עסקים הממוקמים באזור המיוחד בגין אובדן הרווחים, המחושב בהתאם לירידה במחזור עסקאותיהם. הפיצוי מחושב על בסיס אובדן הרווח של העסק, בהתאם לירידת המחזורים שלו בתקופת הלחימה ביחס לתקופת הבסיס, במגבלת תקרת פיצוי של 2.5 מיליון שקל לעוסק.
הפיצוי במסלול זה עבור חודש אוקטובר ניתן ככל שבתקופה האמורה הייתה ירידה במחזור העסקאות של העסק, ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2022. המתווה כולל התאמות בנוסחת הפיצוי לעסקים שהחלו את פעילותם לאחר תחילת תקופת הבסיס, עוסקים פטורים, עוסקים המדווחים למע"מ מדי חודשיים, מוסד ציבורי ואיחוד עוסקים.
מסלול שכר עבודה הוא מתווה לפיצוי עסקים בגין אובדן שכר עבודה המשולם לעובדים המתגוררים באזור המיוחד, בסכום של 520 שקל ליום לעובד. הפיצוי ניתן בגין היעדרות עובד המועסק במוסד חינוך שנסגר על פי הנחיות פיקוד העורף או בשל איסור התקהלות; היעדרות עובד שנדרש להשגיח על ילד שטרם מלאו לו 14 ומוסד החינוך בו הוא לומד נסגר בשל המצב הביטחוני; או שהעובד הינו אדם עם מוגבלות או שהוא בן משפחה המשגיח על ילד עם מוגבלות, פיזית או קוגניטיבית.
בתקנות נקבע כי הורים עובדים שהם תושבי יישוב שפונה בהתאם להחלטות הממשלה אינם צריכים לעמוד בתנאים לעיל. לגבי תקנות אוקטובר גם סוכם שינהג כך גם לגבי הורה בעיר אשקלון, אף שזו פונתה חלקית. כן נקבע כי הפיצוי יינתן גם לעצמאי שעסקו מחוץ לאזור המיוחד.
בנוסף נקבעו בתקנות הפיצוי מסלול מיוחד לחקלאים בשל מאפייניו השונים של הענף. לפי התקנות, נקבע מסלול פיצוי ירוק לחקלאות במרחק של 20-40 ק"מ מגבול עזה, עם מקדם פיצוי מוגדל של 1.3.